Laden..
Tuinkalender juni

Tuinkalender juni

Bijna alle planten zijn nu op z’n mooist! De tuin is een groot kleurenpalet en een walhalla voor bijen. Er zijn echter wel een aantal dingen die deze maand echt moeten gebeuren. In deze tuinkalender van juni lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Snoeien

Snoei alle hagen rond de langste dag van het jaar (21 juni), hierna krijgen de planten namelijk een groeispurt. Vooral bladverliezende soorten hebben hier veel last van. Na het snoeien zullen ze snel nieuw blad aanmaken en weer dicht groeien. Sommige hagen, zoals de taxus en beuk, kun je wat rigoureuzer snoeien. Doe dit niet bij Coniferen, die lopen op een kale tak niet meer uit. 

Snoei de ranken van druiven terug en laat 2 trosjes per tak hangen. Ook veel vaste planten kun je nu snoeien, dan gaan ze na hun eerste bloei nog een keer bloeien. Knip eind juni de uitgebloeide stengels terug tot iets boven de grond. Dit kan bijvoorbeeld bij Ooievaarsbek (Geranium), Campanula, vrouwenmantel (Alchemilla), ridderspoor (Delphinium) en kattenkruid (Nepeta). De Sering mag na de bloei ook worden teruggesnoeid. Geef na het snoeien alle planten gelijk mest, dan krijg je een mooiere tweede bloei.

Fruitbomen uitdunnen

Nu is het moment om fruitbomen uit de dunnen. Dit betekent dat je teveel vruchten of niet goed ontwikkelende vruchten verwijderd. Hierdoor gaat er meer energie naar de goede vruchten en heeft de plant genoeg energie om alle vruchten ook daadwerkelijk goed te laten ontwikkelen. Knip met een snoeischaartje alle niet normaal uitziende vruchten eerst weg. Bekijk dan hoeveel vruchten er nog aan de boom zitten. Een gemiddelde hoogstam-fruitboom bevat ongeveer 100 vruchten. Wanneer de plant meer vruchten heeft, zullen die niet allemaal goed groeien. Knip het overschot aan vruchten dus weg, dit lijkt zonde maar heeft uiteindelijk een positief effect op de oogst.

FruitbomenFruitbomen

Water geven

De komende maanden zul je meer water moeten geven, als je veel potten hebt is het overwegen van een druppelslang zeker de moeite waard. Dit scheelt een hele hoop tijd en gesjouw met gieters! Water geven is niet ingewikkeld, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  1. Sproei alleen als de grond echt droog is. Wanneer alleen de bovenlaag droog is en de grond eronder nog vochtig, is water geven nog niet nodig.
  2. Geef je planten ’s avonds water. Als je in de zon water geeft verdampt het water namelijk snel.
  3. Zet de sproeiers één keer per week een uur aan en niet elke dag kort.
  4. Maak rondom dorstige planten die je net hebt een geplant een dijkje zodat het water niet snel wegloopt.
  5. Bedek lege grond tussen planten met een laag cacaodoppen, grasmaaisel of houtsnippers.
  6. Zet dorstige planten niet in grond die snel uitdroogt.
  7. Staat het terras of balkon in de volle zon? Dan moeten de planten elke dag water krijgen. De planten kunnen geen reserve opbouwen zoals planten die in de volle grond staan.

Hanging baskets

Wil je meer kleur op je terras of balkon? Stel dan een hanging basket samen! Het ziet er fleurig uit en je hebt er super lang plezier van. Vul een hangpot met potgrond en je favoriete planten, hang hem ergens op en geef hem voldoende water. Het is niet moeilijk of veel werk, maar het resultaat is vaak erg leuk en kleurrijk!

Hanging basketHanging basket

Hangpotten voor buiten


Kleine klusjes

  • Knip uitgebloeide bloemen weg, denk hierbij vooral aan rozen.
  • Maai en bemest je gazon regelmatig, sproei indien nodig.
  • Schep eendenkroos uit de vijver, laat de vijver voor de rest met rust. Het systeem houdt zichzelf in stand. Vul de vijver wel regelmatig bij, want in deze maand verdampt het water snel.
  • Tja, dat onkruid… het zal er toch echt uit moeten! Een kniekussen voor je knieën is trouwens helemaal niet truttig, het is juist lekker comfortabel.
  • Vul het materiaal in je insectenhotel aan, zorg dat het er niet uit kan vallen. Verder onderhoud is niet nodig.
  • Plant nu geen planten meer, daarvoor wordt het te warm en regent het te weinig. Wacht hiermee tot in het najaar, het vergeten tuinseizoen!
  • Heb jij je zwembad al op staan? Nu kan het water al lekker opwarmen.
  • Zet je opgepotte Canna’s en Dahlia’s nu echt in de grond.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden

Januari · Februari · Maart · April · Mei · Juni · Juli · Augustus · September · Oktober · November · December

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top