Laden..
Tuinkalender augustus

Tuinkalender augustus

Hoezo winterdip in de tuin? Investeer nu wat tijd in je tuin en je geniet ervan tot laat in december! In deze tuinkalender van augustus lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Nestkastjes ophangen

Heb jij al een nestkastje in de tuin? Je helpt er niet alleen de vogels mee, maar het ziet er ook leuk uit! Door een nestkastje op te hangen biedt je niet alleen vogels een plekje om hun populatie in stand te houden, maar je bestrijd ook gelijk de eikenprocessierups! Vogels zijn daar namelijk gek op. Een nestkastje is dus een must-have als je blij wordt van vogels in je tuin, je de vogelpopulatie in stand wilt houden en ongedierte wilt tegengaan. Lees echt alles over nestkastjes in deze blog.

 

Border bijwerkenBorder bijwerken

Wateroverlast voorkomen

De maand augustus is één  van de maanden waarin er de meeste regen valt. Dit vraagt om maatregelen in de tuin. Hierdoor kan je niet alleen nu, maar ook in de toekomst wateroverlast voorkomen. Maak nu je tuin waterklaar:

  • Grote oppervlakken met stoeptegels of zelfs tegeltuinen kunnen natuurlijk echt niet meer, hoe minder tegel, hoe minder wateroverlast. Vervang bestrating voor planten, bomen en struiken.
  • Tegels kun je ook vervangen door half-verharding (grind of split) of bijvoorbeeld perzikstenen, padvast, schelpen of boomschors.
  • Plaats regentonnen bij de dakgoten, dit water kun je in drogere periodes weer goed gebruiken!
  • Maak een wadi, dit is een tijdelijke vijver. Hierin kan overtollig regenwater rustig wegzakken in de bodem. Beplant de wadi met planten die van natte voeten houden, zoals Kattenstaart (Lythrum), Hoefblad, Mammoetblad (Gunnera) of Ligularia. Wist je dat de naam wadi al eeuwen oud is en uit het Arabisch stamt? Het woord betekent droogstaand rivierdal. In Nederland is er inmiddels een afkorting bij verzonnen: Water Afvoer Door Infiltratie. Lees hier tips tegen water in je tuin.

Prachtige herstbloeiers


Winterdip voorkomen

Veel tuineigenaren zeggen dat hun tuin een winterdip heeft, dat kan anders! Door de juiste beplanting, een aantal vaste elementen in de tuin en wat decoraties geniet je tot diep in december van je tuin. Wat dacht je bijvoorbeeld van een aantal leuke tuinstekers? Hier fleurt je tuin van op. Daarnaast kun je met een aantal vaste tuinelementen, zoals bijvoorbeeld een waterornament ook in de winter je tuin levendig houden. Plant daarnaast nu laatbloeiers in de tuin, zoals Verbena, Herfstanemonen, Herfstasters en Monnikskap (Aconitum). Hier heb je tot diep in december nog plezier van!

 

Daarnaast zijn ook siergrassen tegenwoordig niet meer weg te denken uit de tuin. Deze bloeien prachtig als de rest van de planten al zijn uitgebloeid. Ook zorgen ze voor structuur in de tuin en hebben ze prachtige wintersilouetten. 


Must-have siergrassen


Kleine klusjes

  • Verticuteer indien nodig voor de 2e keer het gazon.
  • Maai het gras niet als het erg nat is, dit is slecht voor de grasmat.
  • Snoei echt uiterlijk deze maand de heggen. Zorg dat de heg naar boven een beetje taps toeloopt, hierdoor krijgen de onderste takken ook nog licht en wordt de haag voller.
  • Deze maand kun je ook de bramen en bessen terugsnoeien.
  • Steek alle graskantjes netjes af met een kantensteker, hierdoor ziet het geheel er een stuk netter uit!
  • Het is tijd om te oogsten in de moestuin, oogst deze maand onder andere bessen, bramen, frambozen, kersen, perziken, pruimen, vijgen en nog veel meer.
  • Knip het blad voor de druiventrossen weg, hierdoor kan er meer licht bij de trossen komen.
  • Versier je balkon of terras met lichtjes en lantaarns.
  • Verwijder nog steeds alle uitgebloeide bloemen. Lavendel mag je een beetje terug knippen, maar niet teveel!

Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Januari · Februari · Maart · April · Mei · Juni · Juli · Augustus · September · Oktober · November · December

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top