Laden..
Zo hou je kamerplanten gelukkig in de herfst en winter

Zo hou je kamerplanten gelukkig in de herfst en winter

De hele zomer lang hebben je planten verschrikkelijk hard staan groeien. Hopelijk heb je mooie nieuwe bladeren zien ontstaan, nieuwe takken zien verschijnen en heb je je plant misschien zelfs wel verpot. In de herfst kan het zijn dat je wat veranderingen in het gedrag van je planten ziet. Want net als de planten die buiten staan, hebben de seizoenen invloed op de planten in je huis. Wat je precies kunt verwachten, zal ik je in deze blog vertellen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Winterrust

Het grootste verschil in de winter is dat er veel minder daglicht is. De dagen zijn korter en het licht is minder fel. Je planten, die leven van het licht, krijgen dus veel minder energie. Veel planten komen in een winterrust; ze groeien minder hard of helemaal niet. Zie je dus opeens geen nieuwe bladeren meer verschijnen aan je geliefde planten, dan is dat geen reden voor paniek. Je kunt je planten helpen het wat rustiger aan te doen in de winter met de volgende tips.

Geef minder water

Een plant gebruikt licht en water om door middel van fotosynthese te groeien. Als er minder licht is, remt de fotosynthese af en heeft een plant ook minder water nodig. Het is dus belangrijk dat je minder water aan je planten geeft in de herfst en in de winter. Controleer goed of de grond droog genoeg is, voordat je je planten water geeft. Steek je vinger in de grond om er zeker van te zijn dat de aarde dieper in de pot al droog is. Als je je watergift niet aanpast aan het seizoen, kan het zijn dat je te veel water aan je plant geeft en je hem langzaam verdrinkt.

In deze periode kun je cactussen zelfs helemaal droog zetten. Dit kun je doen met alle cactussen, behalve de ieniemienie cactusjes, die nog niet zoveel vocht reserves hebben. Cactussen zijn van nature gewend om lange tijd droog te staan. Het kan zijn dat je cactus in deze periode een beetje zal krimpen, dan gebruikt hij het vocht wat hij heeft opgeslagen in die dikke stam. Zie je je cactus erg krimpen? Geef dan voorzichtig een extra slokje water. Als het voorjaar aanbreekt en er weer meer licht is, kun je langzaam het water geven weer opbouwen. Je cactus komt dan uit zijn winterrust en je hebt kans dat deze zelfs gaat bloeien.

Cactussen en vetplantvCactussen en vetplantv

Verwarming

Wat is het toch fijn om in de winter lekker de verwarming aan te zetten en binnen te blijven. Je planten vinden dit soms wat minder fijn. De hele dag stroomt er warme lucht langs de bladeren van de planten die boven de verwarming staan. Dat kan ervoor zorgen dat deze bladeren erg uitdrogen. Daarom kun je planten met grote, dunne bladeren beter niet boven of naast een verwarming zetten. Stevige planten, zoals cactussen, vetplanten en onder andere Yucca’s kunnen deze extra warmte wel aan, maar zorg er wel voor dat ze niet direct op de verwarming staan, of dat de bladeren de verwarming aanraken.

Kamerplant sproeienKamerplant sproeien

Luchtvochtigheid verhogen

De warmte van de verwarming zorgt er ook voor dat de lucht in ons huis erg droog wordt. Tropische planten, die gewend zijn aan een heel vochtige omgeving, kunnen hier vaak slecht tegen. Ze kunnen hierdoor schade oplopen, zelfs als ze niet boven de verwarming staan. Meestal resulteert het in bruine puntjes en bruine randen langs het blad. Aangezien die niet meer opnieuw groen worden, kan het je plant een stuk minder mooi maken.

Gelukkig kan je er ook wat aan doen! Eén van de oudste manieren om de luchtvochtigheid te verhogen, zijn waarschijnlijk wel de bakjes water op de verwarming. Gebruik zo’n vintage verwarming hanger, of zet potjes met water op de verwarming en zorg ervoor dat je het water regelmatig ververst, zodat er geen bacteriën in ophopen. Als je veel tropische planten in huis hebt kan je ook een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid te verhogen.

Het helpt ook om planten die van een hoge luchtvochtigheid houden bij elkaar te zetten. Het vocht wat verdampt van het blad, blijft dan tussen de bladeren hangen en zorgt zo voor een aangenaam klimaat voor je planten.

Pak ook eens de plantenspuit en besproei de bladeren van je tropische huisgenoten. Op het blad, rondom de plant, door je hele huis; een goede sproeibeurt zorgt ervoor dat er weer meer vocht in de lucht komt. Je kan dit elke dag wel een keer doen. Er zijn een paar planten die liever geen vocht op het blad krijgen, zoals Begonia’s en planten die fijne haartjes op het blad hebben. Het water dat in de haartjes blijft hangen kan voor lelijke plekjes zorgen. Cactussen en vetplanten hebben ook geen sproeibeurt nodig, want die zijn de droge lucht wel gewend.

Stop met plantenvoeding en verpotten

Plantenvoeding is heel belangrijk voor de groei van je planten. Maar in de winter staat de groei vaak helemaal stil. Geef je dan toch plantenvoeding, dan kan het zijn dat er te veel mineralen in de grond komen en dat de wortels daardoor beschadigen. In de herfst en de winter hoef je je planten dus niet bij te voeren. Hier begin je weer mee als je in het voorjaar nieuwe groei ziet verschijnen aan je planten.

Met verpotten van je planten kun je beter ook even wachten. Verpotten kan erg stressvol zijn voor je plant. Vaak raken er tijdens het proces altijd wel een aantal wortels beschadigd. Dit is in het groeiseizoen geen probleem, dan groeien ze zo weer aan. Maar in de winter is dat wat lastiger voor je plant. Als je je plant in het voorjaar verpot, dan krijgt hij op het juiste moment nieuwe voedingsstoffen en extra ruimte om te groeien. De perfecte boost voor het begin van de lente.

Let op de lichtinval

Verandert dat ene plekje met indirect licht in de winter tot een volle schaduw plek? Dan kan het zijn dat je plant net te weinig licht krijgt. Als je een enkel geel blaadje hier of daar ziet verschijnen, hoef je je nog geen zorgen te maken. Je kunt deze blaadjes gewoon verwijderen. Maar vallen er veel bladeren van je plant af? Dan kan het verstandig zijn een plekje met net iets meer licht voor je plant op te zoeken. Zet je plant niet meteen in de volle zon, maar liever een paar meter dichterbij het raam.

Minder werk, meer genieten

In de winter hoef je eigenlijk dus wat minder aandacht aan je planten te geven. Ze doen het prima met wat minder water en minder plantenvoeding en hebben alleen wat extra luchtvochtigheid en soms wat meer licht nodig. Let er verder op dat de planten met die mooie grote bladeren wat verder van de verwarming af staan, dan kan je de hele winter lang van je planten genieten.


Populaire kamerplanten

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top