Laden..
Zo hou je kamerplanten gelukkig in de herfst en winter

Zo hou je kamerplanten gelukkig in de herfst en winter

De hele zomer lang hebben je planten verschrikkelijk hard staan groeien. Hopelijk heb je mooie nieuwe bladeren zien ontstaan, nieuwe takken zien verschijnen en heb je je plant misschien zelfs wel verpot. In de herfst kan het zijn dat je wat veranderingen in het gedrag van je planten ziet. Want net als de planten die buiten staan, hebben de seizoenen invloed op de planten in je huis. Wat je precies kunt verwachten, zal ik je in deze blog vertellen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Winterrust

Het grootste verschil in de winter is dat er veel minder daglicht is. De dagen zijn korter en het licht is minder fel. Je planten, die leven van het licht, krijgen dus veel minder energie. Veel planten komen in een winterrust; ze groeien minder hard of helemaal niet. Zie je dus opeens geen nieuwe bladeren meer verschijnen aan je geliefde planten, dan is dat geen reden voor paniek. Je kunt je planten helpen het wat rustiger aan te doen in de winter met de volgende tips.

Geef minder water

Een plant gebruikt licht en water om door middel van fotosynthese te groeien. Als er minder licht is, remt de fotosynthese af en heeft een plant ook minder water nodig. Het is dus belangrijk dat je minder water aan je planten geeft in de herfst en in de winter. Controleer goed of de grond droog genoeg is, voordat je je planten water geeft. Steek je vinger in de grond om er zeker van te zijn dat de aarde dieper in de pot al droog is. Als je je watergift niet aanpast aan het seizoen, kan het zijn dat je te veel water aan je plant geeft en je hem langzaam verdrinkt.

In deze periode kun je cactussen zelfs helemaal droog zetten. Dit kun je doen met alle cactussen, behalve de ieniemienie cactusjes, die nog niet zoveel vocht reserves hebben. Cactussen zijn van nature gewend om lange tijd droog te staan. Het kan zijn dat je cactus in deze periode een beetje zal krimpen, dan gebruikt hij het vocht wat hij heeft opgeslagen in die dikke stam. Zie je je cactus erg krimpen? Geef dan voorzichtig een extra slokje water. Als het voorjaar aanbreekt en er weer meer licht is, kun je langzaam het water geven weer opbouwen. Je cactus komt dan uit zijn winterrust en je hebt kans dat deze zelfs gaat bloeien.

Cactussen en vetplantvCactussen en vetplantv

Verwarming

Wat is het toch fijn om in de winter lekker de verwarming aan te zetten en binnen te blijven. Je planten vinden dit soms wat minder fijn. De hele dag stroomt er warme lucht langs de bladeren van de planten die boven de verwarming staan. Dat kan ervoor zorgen dat deze bladeren erg uitdrogen. Daarom kun je planten met grote, dunne bladeren beter niet boven of naast een verwarming zetten. Stevige planten, zoals cactussen, vetplanten en onder andere Yucca’s kunnen deze extra warmte wel aan, maar zorg er wel voor dat ze niet direct op de verwarming staan, of dat de bladeren de verwarming aanraken.

Kamerplant sproeienKamerplant sproeien

Luchtvochtigheid verhogen

De warmte van de verwarming zorgt er ook voor dat de lucht in ons huis erg droog wordt. Tropische planten, die gewend zijn aan een heel vochtige omgeving, kunnen hier vaak slecht tegen. Ze kunnen hierdoor schade oplopen, zelfs als ze niet boven de verwarming staan. Meestal resulteert het in bruine puntjes en bruine randen langs het blad. Aangezien die niet meer opnieuw groen worden, kan het je plant een stuk minder mooi maken.

Gelukkig kan je er ook wat aan doen! Eén van de oudste manieren om de luchtvochtigheid te verhogen, zijn waarschijnlijk wel de bakjes water op de verwarming. Gebruik zo’n vintage verwarming hanger, of zet potjes met water op de verwarming en zorg ervoor dat je het water regelmatig ververst, zodat er geen bacteriën in ophopen. Als je veel tropische planten in huis hebt kan je ook een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid te verhogen.

Het helpt ook om planten die van een hoge luchtvochtigheid houden bij elkaar te zetten. Het vocht wat verdampt van het blad, blijft dan tussen de bladeren hangen en zorgt zo voor een aangenaam klimaat voor je planten.

Pak ook eens de plantenspuit en besproei de bladeren van je tropische huisgenoten. Op het blad, rondom de plant, door je hele huis; een goede sproeibeurt zorgt ervoor dat er weer meer vocht in de lucht komt. Je kan dit elke dag wel een keer doen. Er zijn een paar planten die liever geen vocht op het blad krijgen, zoals Begonia’s en planten die fijne haartjes op het blad hebben. Het water dat in de haartjes blijft hangen kan voor lelijke plekjes zorgen. Cactussen en vetplanten hebben ook geen sproeibeurt nodig, want die zijn de droge lucht wel gewend.

Stop met plantenvoeding en verpotten

Plantenvoeding is heel belangrijk voor de groei van je planten. Maar in de winter staat de groei vaak helemaal stil. Geef je dan toch plantenvoeding, dan kan het zijn dat er te veel mineralen in de grond komen en dat de wortels daardoor beschadigen. In de herfst en de winter hoef je je planten dus niet bij te voeren. Hier begin je weer mee als je in het voorjaar nieuwe groei ziet verschijnen aan je planten.

Met verpotten van je planten kun je beter ook even wachten. Verpotten kan erg stressvol zijn voor je plant. Vaak raken er tijdens het proces altijd wel een aantal wortels beschadigd. Dit is in het groeiseizoen geen probleem, dan groeien ze zo weer aan. Maar in de winter is dat wat lastiger voor je plant. Als je je plant in het voorjaar verpot, dan krijgt hij op het juiste moment nieuwe voedingsstoffen en extra ruimte om te groeien. De perfecte boost voor het begin van de lente.

Let op de lichtinval

Verandert dat ene plekje met indirect licht in de winter tot een volle schaduw plek? Dan kan het zijn dat je plant net te weinig licht krijgt. Als je een enkel geel blaadje hier of daar ziet verschijnen, hoef je je nog geen zorgen te maken. Je kunt deze blaadjes gewoon verwijderen. Maar vallen er veel bladeren van je plant af? Dan kan het verstandig zijn een plekje met net iets meer licht voor je plant op te zoeken. Zet je plant niet meteen in de volle zon, maar liever een paar meter dichterbij het raam.

Minder werk, meer genieten

In de winter hoef je eigenlijk dus wat minder aandacht aan je planten te geven. Ze doen het prima met wat minder water en minder plantenvoeding en hebben alleen wat extra luchtvochtigheid en soms wat meer licht nodig. Let er verder op dat de planten met die mooie grote bladeren wat verder van de verwarming af staan, dan kan je de hele winter lang van je planten genieten.


Populaire kamerplanten

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (12)
P
Pauline Tops
21 november 2024, 21:54
Ik heb 3 weken geleden een alocasia gekocht en sinds hij thuis staat is hij al een paar bladeren verloren. Ze beginnen eerst geel te zien. Ik weet niet 100% zeker hoeveel zonlicht de plant moet krijgen. Ik heb een water druppelaar in de grond gestoken. Kan je geel wordende bladeren redden?
I
Intratuin
22 november 2024, 15:15

Hi Pauline, 

Bij een Alocasia is het normaal dat oudere bladeren geel worden en afsterven als de plant zich aanpast aan een nieuwe omgeving, maar geel wordende bladeren kunnen ook duiden op te veel of te weinig water of licht. Zorg voor helder, indirect licht en laat de grond licht opdrogen tussen gietbeurten; een waterdruppelaar kan de grond te nat maken. Gele bladeren kun je helaas niet redden, maar ze verwijderen helpt de plant om energie te besparen. Controleer ook de luchtvochtigheid, want Alocasia's houden van een hoge luchtvochtigheid.

Veel succes!
Liefs,

Intratuin

R
Reinette
21 november 2024, 17:33
Mag ik wat vragen heb een kerstster van vorig jaar oergehouden en heb hem vanaf sept 10 weken donker gezet snachts maar nog geen roodblad te zien. Verkleuren de bladeren rood of groeieen ze er rood aan.
I
Intratuin
22 november 2024, 15:06

Hi Reinette,

Bij een kerstster worden de bestaande bladeren rood door een proces dat fotoperiodisme heet, waarbij de plant minstens 12-14 uur per dag volledige duisternis nodig heeft, gedurende 6-8 weken. Als je dit correct hebt gedaan sinds september en de bladeren nog niet rood worden, kan het zijn dat er te veel licht binnendringt tijdens de donkere periode of dat de plant nog herstellende is van vorig jaar. Controleer de lichtomstandigheden en wees geduldig; soms duurt het iets langer voordat de rode kleur zichtbaar wordt.

Veel succes!

Liefs,

Intratuin

A
Angelina bruins en Dennis blaauw
20 november 2024, 16:47
Hallo wij hebben een plant in huis staan de Codiaeum variegatum er zitten veel gekleurde bladeren aan die opeens allemaal donker groen beginnen te worden waardoor kan dit gebeuren kan het zijn dat hij te weinig zonlicht krijgt of moet de plant bepaalde voeding hebben in deze maand Met vriendelijke Groet van Angelina bruins en Dennis blaauw.
I
Intratuin
22 november 2024, 14:58

Hi Angelina en Dennis,

De Codiaeum variegatum kan zijn felle bladkleuren verliezen en donkerder groen worden door te weinig licht. Deze plant heeft helder, indirect zonlicht nodig om zijn kleuren te behouden. Zet hem dichter bij een raam zonder direct zonlicht. Daarnaast kan een gebrek aan voedingsstoffen invloed hebben; geef tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) eens per maand plantenvoeding voor groene planten, maar wees in de wintermaanden spaarzamer. Zorg ook voor een gelijkmatige luchtvochtigheid en vermijd plotselinge temperatuurschommelingen.

Succes!

Liefs,

Intratuin

A
Ad
19 november 2024, 19:57
Om onze kamerplanten goed te houden geef ik ze water dat heeft gestaan op kamertemperatuur met bananenschil geknipt waar veel fosfor ijzer magnesium en Calium in zit. Als het 24 uur in het water heeft gestaan haal de schillen uit het water eb geef dit aan jou planten.
S
Susan Feitsma-Pauw
19 november 2024, 18:35
Goedenavond, Mag ik een vraag stellen? Deze zomer heb ik een plant van 52 jaar (vrouwentong} uitgedund omdat hij te groot werd voor de vensterbank op noord/oost/ Doet het wel goed en rondom komt er nieuw blad. Alleen, hij blijft vrij licht van kleur. Elk jaar rond kerst geeft hij mooie bloemstengels maar nu zie ik nog geen actie. Wat kan ik doen om de plant weer mooi donkerder groen te krijgen?
I
Intratuin
20 november 2024, 14:41

Hi Susan,

Een vrouwentong (Sansevieria) die licht van kleur blijft, kan wijzen op te veel licht of een tekort aan voedingsstoffen. Hoewel hij op een noord/oosten staat, kan direct zonlicht in de zomer de bladeren lichter maken. Zorg ervoor dat hij voldoende indirect licht krijgt en geef een kamerplantenvoeding met een hoog stikstofgehalte eens per maand (behalve in de winter, wanneer de groei vertraagt). Laat de potgrond tussendoor goed opdrogen om wortelrot te voorkomen. De bloei kan uitblijven door stress of veranderingen, geef de plant geduld en consistentie, en hij kan alsnog bloemen geven.

Liefs,

Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top