Laden..
Creëer een hapklare tuin

Creëer een hapklare tuin

Het is tijd om de (hapklare)tuin in te gaan! We worden steeds bewuster van onze voetafdruk op de aarde en daarom kiezen we vaker voor een duurzame manier van leven. Zo is het hebben van een moestuin de afgelopen jaren onwijs populair geworden, geen wonder ook want groente en fruit uit eigen tuin smaakt lekkerder, is biologisch én bevordert een goede biodiversiteit in de tuin. Maar een hapklare tuin is veel meer dan alleen een moestuin, denk ook eens aan fruitbomen, eetbare bloemen en kruiden. Weet je niet hoe je moet beginnen met jouw hapklare tuin? Lees dan snel verder! 

  • Delen: Deel dit artikel:
9 minuten leestijd

Moestuin

Begin jouw moestuin op een plek met veel zonlicht, houd er rekening mee dat de meeste groenteplantjes zonaanbidders zijn en minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht nodig hebben. Denk dan aan komkommer-, courgette-, paprika- en tomatenplanten.

Heb je geen zonnige tuin? Ook dan kun je nog steeds een moestuin beginnen. Er zijn namelijk ook groenteplanten die het goed doen in de (half)schaduw zoals sla, spinazie, rucola, snijbiet en wortels. Heb je een balkon? Begin dan een moestuin in een kweektafel. Deze speciaal ontworpen kweektafels passen uitstekend op een balkon en zijn ruim genoeg voor diverse soorten groenten.

Zodra je de plek hebt bepaald is het tijd om zaden te kopen en te zaaien. Ben je benieuwd wanneer je welke zaden het beste kunt zaaien? Check dan even de zaaikalender.


Groentezaden voor jouw hapklare tuin


Tip!

Zaai niet alle zaden in één keer
Zo voorkom je dat de groentes op hetzelfde moment klaar zijn voor de oogst. Zaai bijvoorbeeld 1/4e van het zakje met zaden en doe dit een week later nog eens. Zo heb je later in het seizoen elke week verse oogst! 


Kruidentuin

Naast groente kun je ook je eigen kruiden kweken. Want hoe lekker is het om bijvoorbeeld verse muntthee uit eigen tuin te drinken? Munt kweken is heel eenvoudig. Je kunt de zaden zaaien tussen maart en augustus en wanneer je de plantjes voldoende water en voeding geeft kun je verse munt oogsten vanaf mei tot ver in oktober! Let er wel op dat munt flink kan gaan woekeren, voor je het weet kom je overal in je tuin kleine muntplantjes tegen. 

Ook basilicum is een veelvoorkomende kruidenplant in menig keuken. We gebruiken het in de soep, op onze pizza’s en in diverse salades. Hoewel we de plant vaak binnen hebben staan, doet hij het buiten ook erg goed in de tuin of in een grote pot!

Wil je nog meer bijzondere kruiden zaaien, kweken en oogsten in je eigen tuin? Lees hier hoe jij je eigen kruidentuin kunt maken.


Tip!

Droog je kruiden om ze langer te bewaren
Wil je jouw verse kruiden langer bewaren? Droog ze dan! Bind een paar takjes bij elkaar en hang ze in bosjes op de kop aan een waslijn. Let er op dat de kruiden op een droge en koele plek hangen. Na 1 á 2 weken zijn de kruiden droog en kun je ze in een potje of bakje bewaren. Kruiden die geschikt zijn om te drogen zijn bijvoorbeeld oregano, tijm, salie, dragon en kamillebloemen.


Zaden voor de lekkerste kruiden


Fruittuin

Fruitbomen zorgen vroeg in het voorjaar voor een sprookjesachtige sfeer in de tuin door de bloesem. Vooral kersenbomen kleuren mooi roze in de maand april. En na een paar weken mag je in de zomer genieten van heerlijke vruchten. Eén van de meest voorkomende fruitbomen in de Nederlandse tuin is de appelboom, ook wel de Malus domestica. Niet zo gek ook, want appels uit eigen tuin zijn heerlijk! Houd je meer van peren? Ook die past perfect in het Hollandse klimaat. De perenboom, of de Pyrus communis, is een fruitboom waar je veel plezier aan zal beleven. 

Van de bomen gaan we naar de fruitstruiken, want ook daar kun je heerlijk van oogsten! Bij Intratuin vind je vele soorten bessenstruiken, zoals de framboos (Rubus idaeus), de braam (Rubus fruticosus), de blauwe bes of bosbes (Vaccinium corymbosum), de kruisbes (Ribes uva), de zwarte bes (Ribes nigrum) en de rode bes (Ribes rubrum). 


Tip!

Chocolade met eetbare bloemen
Smelt jouw favoriete chocolade au bien-marie en versier het met eetbare bloemen.


Bomen vol lekkers


Leg jouw eigen hapklare tuin aan

Door met verschillende soorten tuinplanten te werken (vulplanten, structuurplanten en eyecatchers) zorg je voor de juiste dynamiek in je border. Wil je hier meer over te weten komen en stap voor stap lezen hoe je het aanleggen van een border het beste kunt aanpakken? Lees de blog ‘Een border aanleggen in 5 stappen’ en ga aan de slag!

Planten in dit borderplan voor 2 m²

Nederlandse naam Latijnse naam Aantal Standplaats
1. Eenjarige groenten - Zaaigoed (Volle) zon
2. Kattenkruid Nepeta 'Walkers Low' 2 (Volle) zon
3. Rabarber Rheum rhabarbarum 1 (Volle) zonHalfschaduw
4. Rode bes Ribes rubrum 1 (Volle) zonHalfschaduw
5. Rozemarijn Rosmarinus officinalis 2 (Volle) zon
6. Oregano Origanum vulgare 1 (Volle) zon
7. Lavendel Lavandula angustifolia 3 (Volle) zon
8. Knoflookbieslook Allium tuberosum 3 (Volle) zonHalfschaduw

#intratuin

Inspiratie voor jouw hapklare tuin

Tip!

Houd ruimte voor eenjarige planten
Als je eenjarige wilt planten of zaaien in deze border, houd daar dan ruimte voor over! In deze border is gekozen voor een verhoogde houten bak om ook de warmte van de grond te kunnen gebruiken.


Hoe biodivers is deze tuin? 

Plantenonderzoeker Marco Roos van Naturalis geeft antwoord:

"Plantenonderzoeker Marco Roos van Naturalis geeft antwoord: "Wist je dat we in Nederland ook veel inheemse eetbare plantensoorten hebben? Je zult er vaak met een grote boog omheen lopen, maar Brandnetels zijn bijvoorbeeld heel lekker, rupsen en vlinders zijn er gek op! Jonge brandnetel bladeren kunnen uitstekend worden verwerkt in kaas, maar ze kunnen ook bereid worden als spinazie.

In het voorjaar verschijnen de bloemen van Klein hoefblad als één van de eersten boven de grond. Hiervan kun je een handje vol van meebakken in bijvoorbeeld pannenkoeken. Het zijn meteen belangrijke nectarplanten voor vroeg vliegende bijen. 

Veel mensen hebben liever geen Zevenblad in de tuin, maar jonge blaadjes kunnen uitstekend in een omelet worden verwerkt. Net als alle schermbloemigen is Zevenblad ook zeer geliefd als nectarplant. Vooral (zweef)vliegen, kevers, bijen en hommels komen hier graag op af."

 

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top