Laden..
Creëer een keep it cool tuin

Creëer een keep it cool tuin

De zomers in Nederland worden steeds warmer, maar hoe zorg je ervoor dat jouw tuin koel blijft? Door een hittebestendige en schaduwrijke tuin te creëeren. Zie jij jezelf al zitten onder een groene pergola of plant jij straks een dakboom? Ben je enthousiast geworden? Lees dan snel verder hoe jij een eigen keep it cool tuin kunt maken! 

  • Delen: Deel dit artikel:
9 minuten leestijd

Verkoeling in de tuin

Je kunt schaduw creëren door planten en bomen efficiënt in te zetten. Denk bijvoorbeeld eens aan een pergola boven je terras in plaats van een parasol. Een pergola is een constructie langs het huis of in de tuin waar planten tegenaan kunnen groeien. Op deze manier heb je niet alleen een schaduwrijke plek, maar ook een mooie groene oase. Veel voorkomende klimplanten voor een pergola zijn de druivenstruik, blauwe regen, rozenstruik en de Clematis

Klimplanten hoeven niet altijd op een pergola te groeien, ze kunnen ook tegen je gevel aan groeien. Op deze manier worden de muren van je huis minder snel warm waardoor de temperatuur binnen koeler blijft. 

Een andere efficiënte manier van schaduw creëren is door het planten van dakbomen. Dit zijn bomen die op een speciale manier zijn gekweekt en gesnoeid waardoor ze de vorm van een parasol of dak hebben. De Moerbei wordt vaak gebruikt als dakboom. 


De mooiste klimmers


Sedumdaken

Een sedumdak is goed voor de natuur én voor jou. Niet gek dus dat je steeds meer groene daken ziet verschijnen. Het zorgt voor de opslag van regenwater, een schonere lucht, meer biodiversiteit en een verlaging van de temperatuur. De tapijtvormende soorten zijn ideaal om te gebruiken als natuurlijke dakbedekking. Sedum of vetkruid is winterhard en dus groenblijvend. Ze staan graag in de zon, maar wat schaduw kunnen ze ook prima hebben. Is het eens een periode droog? Maak je geen zorgen, ook tegen weinig water zijn ze goed bestand. Sedum slaat water in het blad op en kan daarom goed overleven bij verschillende weersomstandigheden!

Door sedum op het dak van je (tuin)huis te leggen wordt automatisch de temperatuur binnen een stuk aangenamer. Dit komt doordat het sedum isolerend werkt en zo opwarming van de dakbedekking tegengaat. 

Wil je meer weten over het aanleggen van een groen dak? Lees in deze blog stap voor stap hoe je een sedumdak aanlegt.


Sedum in alle soorten en maten


Leg jouw eigen keep it cool tuin aan

Door met verschillende soorten tuinplanten te werken (vulplanten, structuurplanten en eyecatchers) zorg je voor de juiste dynamiek in je border. Wil je hier meer over te weten komen en stap voor stap lezen hoe je het aanleggen van een border het beste kunt aanpakken? Lees de blog ‘Een border aanleggen in 5 stappen’ en ga aan de slag!

Borderplan koele tuinBorderplan koele tuin
Borderplan koele tuinBorderplan koele tuin

Planten in dit borderplan voor 2 m²

Nederlandse naam Latijnse naam Aantal Standplaats
1. IJzerhard Verbena bonariensis 6 (Volle) zon
2. Beukenhaag Fagus sylvatica 4 (Volle) zonHalfschaduw
3. Rozemarijn Rosmarinus officinalis 3 (Volle) zon
4. Siersalie Salvia nemorosa 3 (Volle) zon
5. Hemelsleutel Sedum spectabile 3 (Volle) zon
6. Zonnehoed Echinacaea purpurea 'Alba' 4 (Volle) zon
7. Muurpeper Sedum acre 3 (Volle) zon
8. Daglelie Hemerocallis 'Corky' 2 (Volle) zon

#intratuin

Inspiratie voor jouw keep it cool tuin

Hoe biodivers is deze tuin? 

Plantenonderzoeker Marco Roos van Naturalis geeft antwoord:

"Een koele tuin heeft zo min mogelijk betegeling en veel schaduw door bomen en struiken. Ook de aanwezigheid van een vijver kan bijdragen. Een met klimop begroeide muur voorkomt ook opwarming van de gevel en biedt in het voorjaar bessen en in het najaar nectar en stuifmeel, en het dient het hele jaar als schuilgelegenheid.

Wil je meer schaduw op een specifieke plek? Denk dan eens aan een pergola. Bij een pergola kun je ook denken aan inheemse klimmende rozen gemengd met kamperfoelie. Als er ruimte is, zijn leilindes ook een mooie optie om schaduw te creëren. En vergeet niet, onder de bomen doen stinzenplanten het heel goed, en ook kunnen varensoorten uit onze omgeving als ondergroei goed tot hun recht komen.

Denk bij verkoeling in de tuin ook eens aan de moslagen op stammen en muren. Mossen en andere kleine plantjes vormen een soort verborgen biodiversiteit, die ook bijdragen aan een vochtiger omgeving en dus aan verkoeling. Bovendien vormen ze de habitat voor nog meer verborgen biodiversiteit, zoals kleine insecten, die uitermate belangrijk zijn voor een gezonde bodem en dus het welzijn van de tuin als geheel."

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top