Laden..
Creëer een let it rain tuin

Creëer een let it rain tuin

Verdiep je in de wondere wereld van een watertuin. Zuiver het regenwater met een sedumdak en vang het overtollige water op in een regenton. Of kies jij voor een vijver met fontein? Laat je inspireren en ontdek de let it rain tuin! 

  • Delen: Deel dit artikel:
9 minuten leestijd

Water in de tuin

Het regent veel in ons kikkerlandje,- en dan kun je al dat water maar beter opvangen. Want water in de tuin vergroot de biodiversiteit doordat verschillende diersoorten hierop afkomen. Zoogdieren, zoals egels en loslopende katten, zullen van het water drinken, vogeltjes vinden het heerlijk om op warme dagen in het water af te koelen en amfibieën zullen zich erin voortplanten. Een mooi en levendig stukje natuur dus. 

Maar om het water fris te houden heb je waterplanten nodig, deze hebben namelijk een zuiverende werking en zorgen voor zuurstof in het water. Je zal bij waterplanten al snel denken aan een vijver, maar dat hoeft dus niet! Je kunt waterplanten ook heel leuk combineren in een waterton of waterdichte schaal. Bij Intratuin vind je veel verschillende soorten waterplanten: zuurstofplanten, drijfplanten, moerasplanten en waterlelies. Het mooiste is natuurlijk een mix van verschillende soorten waterplanten bij elkaar! 


Planten voor in de vijver


Regenopvang met sedum

Een sedumdak is goed voor de natuur én voor jou. Niet gek dus dat je steeds meer groene daken ziet verschijnen. Het zorgt voor de opslag van regenwater, een schonere lucht, meer biodiversiteit en een verlaging van de temperatuur. De tapijtvormende soorten zijn ideaal om te gebruiken als natuurlijke dakbedekking. Sedum of vetkruid is winterhard en dus groenblijvend. Ze staan graag in de zon, maar wat schaduw kunnen ze ook prima hebben. Is het eens een periode droog? Maak je geen zorgen, ook tegen weinig water zijn ze goed bestand. Sedum slaat water in het blad op en kan daarom goed overleven bij verschillende weersomstandigheden! 

Wil je meer weten over het aanleggen van een groen dak? Lees in deze blog stap voor stap hoe je een sedumdak aanlegt.

Sedum is niet alleen handig voor op het dak, je kunt het ook planten in de tuin. Vervang bijvoorbeeld een paar tegels voor sedum en creëer zo een speels en groen effect in je tuin! 


Sedum in alle soorten en maten


Leg jouw eigen let it rain tuin aan

Door met verschillende soorten tuinplanten te werken (vulplanten, structuurplanten en eyecatchers) zorg je voor de juiste dynamiek in je border. Wil je hier meer over te weten komen en stap voor stap lezen hoe je het aanleggen van een border het beste kunt aanpakken? Lees de blog ‘Een border aanleggen in 5 stappen’ en ga aan de slag!

Planten in dit borderplan voor 2 m²

Nederlandse naam Latijnse naam Aantal Plaats
1. Hortensia Hydrangea macrophylla 1 Halfschaduw
2. Herfstanemoon Anemone hybride 'Honorine Jorbert' 4 Halfschaduw
3. Kleine Narcis Narcissus 'Tete a Tete' 1 (Volle) zonHalfschaduw
4. Krentenboompje Amelanchier lamarckii 1 (Volle) zonHalfschaduw
5. Blauwe lis Iris germanica 4 (Volle) zonHalfschaduw
6. Zegge Carex morrowii 'Ice Dance' 4 Halfschaduw
7. Duizendknoop Persicaria affine 'Darjeeling Red' 6 (Volle) zonHalfschaduw
8. Pluimspirea Astilma sinensis 'Plumosa' 5 Halfschaduw

#intratuin

Inspiratie voor jouw let it rain tuin

Hoe biodivers is deze tuin? 

Plantenonderzoeker Marco Roos van Naturalis geeft antwoord:

"Het wordt steeds belangrijker om water vast te houden. De traditionele regenton is nog altijd een handig middel om water, dat via de daken naar beneden stroomt, beschikbaar te houden voor de tuin. Sedumdaken dragen ook bij het regenwater niet meteen van het dak te laten gutsen. Een vijver is ook een mooie manier van wateropslag, zeker voor dorstige dieren.

Belangrijk is de doorstroming van water in de tuinbodem, dus zo min mogelijk betegeling. Het is heel belangrijk dat tuinen worden aangepast om zo min mogelijk te sproeien, zeker niet met kostbaar kraanwater. Regenwater moet zo vrij mogelijk in de bodem kunnen zakken. Verdamping van het hangwater kan worden verminderd door bodembedekkers zoals dood blad en hout te laten liggen.

Dat planten ’s zomers verdrogen, is normaal en door ze niet te sproeien, worden ze niet lui, maar ontwikkelen ze een veel uitgebreider wortelgestel. Weet ook dat een zonnige en zanderige plek veel insectendiversiteit zal opleveren. Een duurzame tuin gaat uit van planten die er werkelijk een goede plek vinden, en hooguit af en toe verwend worden met een scheutje uit de regenton."

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top