Laden..
Goudpalm (Dypsis lutescens)

Goudpalm (Dypsis lutescens)

De goudpalm is een van de makkelijkste palmen om als kamerplant te houden. Met deze uitbundig groeiende kamerpalm krijgt je interieur direct een jungle sfeer. De populaire goudpalm groeit met luchtige, smalle bladeren die sierlijk overhangen. De sierlijke bos bladeren zorgt voor flink wat meer groen in huis!

Zorg je voor een lichte plek en geef je voldoende water dan kun je jarenlang genieten van deze tropische palm. De goudpalm is heel geschikt voor de woonkamer, maar deze grote en volle kamerpalm is ook prachtig als badkamerplant en kantoorplant. Deze groene kamerplant is met zijn tropische uiterlijk altijd een sfeermaker! De goudpalm heeft bovendien zeer goede luchtzuiverende eigenschappen.

De goudpalm heet officieel Dypsis lutescens. Het is een wintergroene palm die oorspronkelijk in Madagaskar groeit, maar je vindt deze sierlijke palm inmiddels in veel (sub)tropische gebieden. Dypsis hoort bij de palmenfamilie (Arecaceae). Er zijn meer dan 150 soorten bekend, voor de huiskamer wordt alleen Dypsis lutescens gekweekt. Een synoniem is Areca lutescens. Wij noemen deze schoonheid gewoon goudpalm, maar hij wordt ook wel Areca goudpalm, Areca palm, Arekapalm, vlinderpalm, rietpalm of goudvruchtpalm genoemd. De vruchten zijn goudgeel, vandaar ook de naam goudpalm. Een ander synoniem is Chrysalidocarpus lutescens.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De goudpalm in het kort

Bloeiend:

Alleen in oorspronkelijke leefomgeving

Bloeiperiode:

Zomer

Standplaats:

Indirect licht

Water geven:

Veel, de grond moet altijd redelijk vochtig blijven

Giftig:

Nee

Stekken:

Nee

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, tropische plant, makkelijke plant, grote plant

Wat is de groeiwijze van de goudpalm?

De rietachtige stengels van de goudpalm staan dicht op elkaar in een bosje, eigenlijk zijn het meerdere palmpjes bij elkaar. Deze palm vormt dus geen stam, maar groeit met zijn stengels direct uit de grond, een beetje zoals bamboe groeit. Aan die stengels zitten tot ruim een meter lange geveerde bladeren, ze bestaan uit twee rijen kleinere bladeren. In de natuur kan de goudpalm acht meter hoog worden, in de huiskamer meestal niet hoger dan twee meter.


Goudpalm


Is de goudpalm giftig?

Nee, de goudpalm is niet giftig. De goudpalm is niet giftig voor katten, en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en niet giftig voor kinderen.


Komen er bloemen aan de goudpalm?

Aan een volwassen goudpalm komen pluimen met kleine gele bloemen, daarna gaan de gele vruchten groeien. In de woonkamer zal je goudpalm meestal niet bloeien en ook geen vruchten vormen. Bloei is wèl mogelijk: Carla Willemse heeft met ons foto's van haar goudpalm gedeeld en deze heeft prachtige bloeipluimen!

 

Goudpalm in bloeiGoudpalm in bloei
Goudpalm in bloeiGoudpalm in bloei
Goudpalm in bloeiGoudpalm in bloei

Welke standplaats is ideaal voor de goudpalm?

De goudpalm groeit het best op een plek waar veel indirect licht is. Net als in het tropische bos waar hij vandaan komt, waar hij in de schaduw van andere palmen groeit. Deze palm wil graag 3-5 uur zonlicht per dag, liefst ’s morgens of aan het eind van de dag. Direct fel zonlicht wordt echter niet op prijs gesteld, dan kan het blad verbranden. Plaats je goudpalm bijvoorbeeld op 3-4 meter afstand van een raam op het zuiden of 2-3 meter van een raam op het westen of oosten. Een raam op het noorden is ook geschikt, dan mag je goudpalm vlakbij het raam staan.

De Dypsis heeft het naar zijn zin bij normale kamertemperaturen, zo tussen de 12-21 °C. Heb je voor de winterperiode een lichte plek waar het minder warm is? Dan vindt jouw goudpalm dat wel zo prettig. Een hoge luchtvochtigheid is heel fijn voor je goudpalm. Een plek op de tocht is niet geschikt omdat de goudpalm daar gevoeliger wordt voor aantastisch door beestjes.

Kan een goudpalm ook buiten?

De goudpalm kan in de zomer heel goed buiten staan. Zet je Dypsis wel beschut en uit de felle middagzon. Als de temperatuur onder 8 °C moet je goudpalm wel weer naar binnen. Heb je de palm verplaatst naar een lichtere plek? Laat de plant dan langzaam wennen aan feller licht.

Goudpalm (Dypsis lutescens)Goudpalm (Dypsis lutescens)

Hoe moet je de goudpalm verzorgen?

Water geven

De goudpalm heeft vrij veel water nodig om goed te kunnen groeien. De grond moet altijd licht vochtig blijven en mag niet uitdrogen, daar kan je goudpalm echt niet tegen. Regelmatig dezelfde hoeveelheid water stelt je goudpalm op prijs, hij houdt van regelmaat! In de zomer heeft je goudpalm twee keer per week water nodig, zeker op een zonnige plek. In de winter is één keer per week meestal voldoende. Giet het water op de potgrond (niet op de schotel) en geef liever regelmatig kleine beetjes, op deze manier droogt de aarde niet zo snel uit. Laat het water altijd eerst op kamertemperatuur komen voor je het aan de goudpalm geeft.

De potgrond moet constant licht vochtig blijven, maar mag zeker niet te nat zijn. Zorg er daarom altijd voor dat het water uit de pot kan lopen en dat het niet in de schotel blijft staan. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na een week nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog, dan heeft de goudpalm meer water nodig.

Sproeien

Sproeien is heerlijk voor je goudpalm, dat wil hij wel elke dag. Besproei deze palm in ieder geval 1 x per week met een plantenspuit, zeker in de winter. Gebruik het liefst water dat op kamertemperatuur is. Door te sproeien verwijder je meteen stof van de bladeren en zien de bladeren van je goudpalm er weer mooi fris uit.

Voeding

De goudpalm groeit vrij snel en heeft daarom ook voldoende voeding nodig. Geef in het voorjaar en de zomer van maart tot en met augustus eens in de twee weken kamerplantenvoeding voor groene planten of palmen voeding. Je vindt de dosering op de verpakking, geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter is je goudpalm in rust, voeding is dan niet nodig.

Moet je de goudpalm snoeien of bijknippen?

Het is niet nodig om je goudpalm te snoeien. Bruine bladeren kun je wel zo kort mogelijk afknippen met een scherpe snoeischaar, ze zullen zich toch niet meer herstellen. Snoei een lelijk blad weg door de bladsteel door te knippen met een scherpe snoeischaar. Knip niet verder, de dikkere stengels die uit de grond komen lopen namelijk niet meer uit als je ze afknipt. Gelukkig vernieuwt deze kamerplant zijn bladeren regelmatig zodat je snel weer van frisse nieuwe bladeren kunt genieten.

Wanneer en hoe moet je de goudpalm oppotten en verpotten?

Heb je een plant in een vrij kleine pot gekocht? Zet deze dan direct na aankoop over in een grotere pot. Meer aarde kan ook meer water vasthouden en dit is alleen maar gunstig voor je nieuwe goudpalm. Kies het liefst een pot met gaten in de bodem, zo kan het water goed weglopen.

We raden je aan om je goudpalm om de twee tot drie jaar te verpotten. Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude pot. Vul de ruimte in de pot op met universele potgrond voor kamerplanten, je kunt ook speciale palmen potgrond gebruiken. Druk langs de randen goed aan met je vingers. Het voorjaar is de beste tijd om je goudpalm te verpotten. Dit is het begin van het groeiseizoen en dan herstelt de palm het snelst. Bovendien kan hij dan direct gebruik maken van zijn extra ruimte! Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden, dus pas daar je hoeveelheid voeding op aan.

Heb je een grote goudpalm die eigenlijk niet meer verpot kan worden? Dan kun je ervoor kiezen om alleen de bovenste laag potgrond te verwijderen. Strooi daarna een laagje verse potgrond in de pot.

Verzorgingsproducten voor je goudpalm


Hoe kun je de goudpalm stekken?

De goudpalm kun je niet stekken. Deze palm wordt uit zaad gekweekt, maar dat is thuis helaas niet zo makkelijk te doen.


Wat is er aan de hand met mijn goudpalm?

Krijgt je goudpalm bruine bladeren?

Als je goudpalm bruine bladeren krijg dan komt dat waarschijnlijk door te veel zonlicht. Vaak gebeurt dit vooral met de oudere bladeren die onderaan je plant zitten. Ze worden eerst geel, dan bruin en vervolgens krijgt je Dypsis droge bladeren. Zet je goudpalm verder van het raam. Een andere oorzaak kan een te lage temperatuur zijn of tocht. Het is normaal dat er af en toe onderaan bruine bladeren aan je goudpalm zitten, bovenin maakt de palm weer nieuw blad. Knip de bruine bladeren af.

Krijgt je goudpalm bruine punten of bruine toppen?

Het is niet helemaal te voorkomen dat je goudpalm bruine punten of bruine toppen aan zijn bladeren krijgt. Ook in de natuur krijgt de goudpalm snel bruine puntjes aan zijn bladeren als de lucht wat te droog is. Door veel te sproeien blijven de bladeren van je goudpalm langer mooi.

Hangende bladeren aan je goudpalm?

Zitten er hangende bladeren aan je goudpalm dan kan de grond te droog zijn. Hangt je hele goudpalm slap en vouwen de blaadjes zich op, dan is de grond zeker veel te droog. Controleer de vochtigheid van de grond en pas je watergift aan. De bladeren van de goudpalm hangen altijd sierlijk over, dit is de natuurlijke groeiwijze.

Beestjes in je goudpalm? 

Als er beestjes in je goudpalm zitten dan merk je dit meestal aan kleverige bladeren. Door een te lage luchtvochtigheid, meestal in de winter, krijgen beestjes zoals luizen meer kans. Besproei de bladeren van je goudpalm daarom regelmatig. Wil je meer weten over de bestrijding van beestjes in je goudpalm lees dan onze blogs over trips, bladluis, spint, wolluis.

 

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Bruine bladeren Te veel zon, te koud, tocht Verder van het raam zetten, warmer zetten, uit de tocht halen
Bruine punten Droge lucht Moeilijk te voorkomen, meer sproeien
Hangende bladeren Te droog Meer water geven

De goudpalm bij jou thuis

Deel jouw goudpalm met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (4)
S
Stephaan De Roo Stephaan
8 augustus 2023, 10:19
Veel nuttige info ; Doch nog een vraagjes Mijn palm is reeds 2 meter hoog en 1.5 m breed. Gevolg; Geen ruimte meer waar hij staat om zelf te passeren . Kan ik hem volledig insnoeien tot tegen de stam teneinde volledig te hergroeien en aldus terug voor een 5 -6 jaar ? Hartelijk dank , Stephaan
I
Intratuin
9 augustus 2023, 09:54

Hi Stephaan, bedankt voor je reactie. Wanneer de Goudpalm een stam maakt kun je bladeren terugknippen tot de stam. Houd er wel rekening mee dat er geen nieuwe bladeren teruggroeien op de plekken waar je de bladeren afknipt, dit zal dan aan de bovenkant zijn. Je krijgt echt een palm met (met name) bladeren aan de bovenkant. ^Intratuin

F
Fred Blanckaert
16 augustus 2023, 06:01
Hallo, ik zoek een traaggroeiende palm als sierplant voor mijn terras in Spanje. Is deze geschikt als traaggroeier in volle grond of gaat hij hier juist veel sneller groeien ? Ik wil deze laag houden ( +_ 2m ).
I
Intratuin
16 augustus 2023, 09:31

Hallo Fred, bedankt voor je reactie. Wanneer je op zoek bent naar een langer laagblijvende plant, dan is de Waaierpalm een betere optie. De Goudpalm kan namelijk snel tot 3 meter hoog worden. ^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top