Laden..
Kamerplanten voor in de vensterbank

Kamerplanten voor in de vensterbank

In de vensterbank is het vaak zonnig en warm. Daarom is het niet bepaald de ideale plek voor veel kamerplanten. Wij hebben vijf planten voor je op een rij gezet die het wel naar hun zin hebben op een richel voor het raam.
  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Een vensterbank is voor kamerplanten een lastige plek. Er is veel licht en er zit vaak een verwarming onder de vensterbank waardoor er droge warme lucht opstijgt. Als ook nog de zon op het raam staat is het dus eigenlijk een kleine woestijn, speciaal voor die arme planten in jouw vensterbank. Toch hoeft de vensterbank niet achter te blijven als je aan de slag gaat met je groene vingers. Je moet er rekening mee houden dat een gemiddelde vensterbank niet dieper is dan 30 cm en dat het er dus vaak warm en zonnig is. De hoeveelheid zonlicht die tussen 12 en 3 uur ’s middags naar binnen valt is het belangrijkst. Komt de zon pal uit het zuiden, kies dan een plant die in de zon mag staan, bijvoorbeeld vetplanten en cactussen.

Denk ook goed na over hoe je de vensterbank in wilt richten, als je teveel kleine plantjes neerzet kan het er namelijk rommelig uit gaan zien. Kies daarom eens voor één grote plant en een aantal kleintjes. Of denk eens aan een plantenrekje of hangplanten! Om je te helpen hebben wij vijf planten voor je op een rij gezet waar je mee kunt gaan tuinieren op die richel achter het raam.

1

Erwtenplant - Senecio rowleyanus

De erwtenplant is een sterke vetplant uit Zuid-Afrika die houdt van (half-)schaduw en een lichte plek zolang hij maar niet de hele dag volle zon vangt. Deze hangplant mag in de lente- en zomermaanden iedere twee tot drie weken beetje water, in de winter mag hij best droog blijven.

Erwtenplant (Senecio rowleyanus)Erwtenplant (Senecio rowleyanus)
2

Kruiskruid - Senecio mountain fire

Kruiskruid is een vetachtige plant die je lekker in de volle zon mag zetten. Hij heeft regelmatig water nodig en mag tussen twee gietbeurten zeker wat droger aanvoelen. Snel groeit hij niet, maar uiteindelijk kan hij wel 50 centimeter hoog worden.

Kruiskruid (Senecio) in de Intratuin webshopKruiskruid (Senecio) in de Intratuin webshop
3

Cactus Canarias

Als er een plant is die van veel zon en warmte houdt, dan is het de cactus wel. Hij is er ook in allerlei verschillende vormen en maten. Daarbij vraagt een cactus nauwelijks aandacht: 1 keer per twee weken of zelfs 1 keer per maand water geven is in de zomer al voldoende. In de winter wil hij nog minder water omdat de plant dan in ruststand is.

Cactus (Cactus canarias)Cactus (Cactus canarias)
4

Crassula marnieriana 'Hottentot'

Deze Crassula marnieriana is een vetplant met allemaal kleine schijfjes aan een steeltje. Er zijn nog andere varianten met bijvoorbeeld platte schijfvormige bladeren. Hij vraagt net zoals de andere planten in de lijstje weinig aandacht en kan goed tegen warmte en directe zon. Laat tussen twee gietbeurten in de grond goed opdrogen voordat je hem weer water geeft.

Crassula (Crassula marnieriana 'Hottentot')Crassula (Crassula marnieriana 'Hottentot')
5

Woestijnroos - Kalanchoë thyrsiflora

De stoere woestijnroos komt uit Madagaskar en kan zoals zijn naam al doet vermoeden wel tegen wat zonlicht. Door veel licht zullen zijn bladeren nog roder worden. Bloeien zal hij in de vensterbank niet gaan doen, het is namelijk een korte-dag-plant. Dit betekent dat hij gaat bloeien als hij minder dan 12 uur per dag licht krijgt. Tussen twee gietbeurten in mag je de grond van de Kalanchoë thyrsiflora laten opdrogen.

Woestijnroos (Kalanchoë thyrsiflora)Woestijnroos (Kalanchoë thyrsiflora)
BladBlad

Tip: Planten met grote, dunne bladeren kun je beter niet boven of naast de verwarming zetten.

Stevige planten zoals cactussen en vetplanten kunnen extra warmte wel aan.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top