Laden..
Duizendknoop (Persicaria)

Duizendknoop (Persicaria)

De hogere soorten duizendknoop zijn uitbundige zomerbloeiers die steeds populairder worden als borderplant. Het zijn sterke vaste planten die van begin juli tot aan de eerste nachtvorsten doorbloeien met fel gekleurde aartjes. Veel langer dus dan de meeste vaste planten! Bovendien vraagt de duizendknoop bijna geen onderhoud.

Er zijn heel veel soorten duizendknoop voor de tuin. De wat hogere (na)zomerbloeiers zijn vooral mooi in grotere groepen, ze zijn prachtig te combineren met siergrassen. De middelhoge vroeg bloeiende soorten Persicaria zijn geliefd voor borders, maar ook voor de natuurtuin. De lage kruipende soorten duizendknoop zijn perfecte bodembedekkers die het onkruid in je tuin onderdrukken.

De duizendknoop werkt als een magneet op bijen en andere nuttige insecten, Persicaria zal daarom zeker je favoriete bijenplant worden.

De Persicaria heeft verdikkingen in de stengels, een soort ‘knopen’, vandaar de naam duizendknoop. Hier kun je deze plant makkelijk aan herkennen.

Persicaria hoort bij duizendknoopfamilie (Polygonaceae) en heette vroeger Polygonum. Er zijn ongeveer 150 soorten. De verschillende Persicaria soorten komen bijna over de hele wereld voor, maar vooral in Europa, Noord-Azië en Noord-Amerika

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De duizendknoop in het kort

Soorten:

150 soorten

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

mei-september

Zaaien:

Ja, februari-maart of oktober-november

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw

Giftig:

Nee

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee. Persicaria affinis is half wintergroen

Snoeien:

Ja, 1x per jaar in het voorjaar

Kenmerken:

Bodembedekker, vaste plant

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van duizendknoop?

De hogere soorten duizendknoop groeien polvormend, ze groeien breed opgaand. De lage soorten hebben kruipen over de grond en zijn zodevormend. De kruipende wortelstokken zorgen ervoor dat de duizendknoop zichzelf uitbreidt en goed de bodem bedekt. Vooral Persicaria affinis is een sterke bodembedekker, die onkruid geen kans geeft. De ovale, puntige bladeren krijgen vaak een rode herfstkleur. De Persicaria heeft veel groeikracht en groeit vanaf het voorjaar snel naar zijn volwassen hoogte. Ook breidt duizendknoop zich redelijk snel uit.


Welke soorten duizendknoop zijn er?

Duizendknoop (Persicaria affinis)

De Persicaria affinis is een sterke kruipende bodembedekker die bloeit met wit-roze aartjes. Deze duizendknoop groeit snel.

  • Half wintergroen
  • Bloeitijd: juni-september
  • Hoogte: 30 centimeter

Duizendknoop (Persicaria affinis ‘Darjeeling Red’)Duizendknoop (Persicaria affinis ‘Darjeeling Red’)

Duizendknoop (Persicaria affinis ‘Darjeeling Red’)

De Persicaria affinis ‘Darjeeling Red’ is een sterke kruipende bodembedekker die bloeit met wit-roze aartjes, de bloemen verkleuren donker rood. Snelle groeier.

  • Half wintergroen
  • Bloeitijd: juni-september
  • Hoogte: 30 centimeter

Duizendknoop (Persicaria affinis ‘Kabouter’)

De Persicaria affinis ‘Kabouter’ is een lagere soort van de duizendknoop. De bloemen zijn eerst wit en verkleuren dan roze. Het is een goede kruipende bodembedekker.

  • Half wintergroen
  • Bloeitijd: juni-september
  • Hoogte: 15-25 centimeter

Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis)Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis)

Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis)

De Persicaria amplexicaulis is de mooiste soort duizendknoop voor borders. Hij krijgt rode bloemen in smalle aartjes. De puntige bladeren dekken de grond goed af. Van deze soort zijn veel rassen (cultivars) voor de tuin, ook in wit en roze.

  • Bloeitijd: juli-oktober
  • Hoogte: 100-130 centimeter
Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis 'Lisan')Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis 'Lisan')

Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis)

De Persicaria amplexicaulis is de mooiste soort duizendknoop voor borders. Hij krijgt rode bloemen in smalle aartjes. De puntige bladeren dekken de grond goed af. Van deze soort zijn veel rassen (cultivars) voor de tuin, ook in wit en roze.

  • Bloeitijd: juli-oktober
  • Hoogte: 100-130 centimeter

Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis ‘Alba’)

De Persicaria amplexicaulis ‘Alba’ bloeit wit met zeer fijne aartjes, verder lijkt deze plant op de gewone soort.

  • Bloeitijd: juli-oktober
  • Hoogte: 100-130 centimeter

Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis 'Blackfield')Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis 'Blackfield')

Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis 'Blackfield')

De Persicaria amplexicaulis 'Blackfield' is een compact ras (cultivar), welke lager blijft dan de gewone soort en vrij langzaam groeit. Hij krijgt zeer donker rode bloemen.

  • Bloeitijd: juli-oktober
  • Hoogte: 70 centimeter

Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis 'Speciosa')

De Persicaria amplexicaulis 'Speciosa' is een forse plant met helder rode bloemen in tot 10 centimeter lange aren. Deze duizendknoop breidt zich flink uit. Hij wordt ook Persicaria amplexicaulis ‘Firetail’ genoemd.

  • Bloeitijd: juli-oktober
  • Hoogte: 100-130 centimeter

Adderwortel (Persicaria bistorta)

De Persicaria bistorta is een inheemse soort die goed op wat vochtige grond groeit. De Persicaria bistorta ‘Superba’ heeft wat grotere bloemen dan de gewone Persicaria bistorta. De dikke lichtroze aartjes steken ver boven het blad uit. De adderwortel groeit kruipend over de grond en kan woekeren.

  • Bloeitijd: mei-juli
  • Hoogte: 60-80 centimeter

Beklierde duizendknoop (Persicaria lapathifolia)

De Persicaria lapathifolia is een inheemse duizendknoop soort die meestal niet als tuinplant gebruikt wordt. Hij bloeit met lichtroze hangende aartjes.

  • Bloeitijd: juni-november
  • Hoogte: tot 1 meter

Duizendknoop (Persicaria orientalis)Duizendknoop (Persicaria orientalis)

Duizendknoop (Persicaria orientalis)

De Persicaria orientalis is een eenjarige plant met helder roze bloemen in hangende aartjes. Groeit heel snel en bloeit eindeloos door. Hij zaait zichzelf uit.

  • Bloeitijd: juli-oktober
  • Hoogte: tot 175 centimeter

Duizendknoop (Persicaria polymorpha)Duizendknoop (Persicaria polymorpha)

Duizendknoop (Persicaria polymorpha)

De Persicaria polymorpha is een zeer forse plant met geurende roomwitte bloempluimen en vrij grof blad aan holle stengels. Hij groeit breed uit en heeft veel ruimte nodig, maar woekert niet.

  • Bloeitijd: juli-september
  • Hoogte: tot 2 meter

Duizendknoop


De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) bestrijden

Bij de naam duizendknoop denk je misschien: o jee dat is die woekeraar. Gelukkig heeft Persicaria niets met de woekerende Japanse duizendknoop te maken! De Japanse duizendknoop heet Fallopia, het is een van de ergste woekeraars en helaas moeilijk te bestrijden. Knip de stengels steeds af en probeer alle wortels te verwijderen om zo de plant uit te putten. Voer alle plantendelen zorgvuldig af. Pas goed op met deze zogenaamde invasieve exoot, lees meer over de Japanse duizendknoop bij het kennisnetwerk invasieve exoten.


Is duizendknoop giftig?

Nee, de duizendknoop is niet giftig.


Duizendknoop zaaien

Duizendknoop kun je ook zaaien. De eenjarige Persicaria orientalis wordt altijd gezaaid.

Duizendknoop binnen zaaien in potjes

Zaai in februari-maart de duizendknoop binnen in een bakje of potje. Zorg 2 tot 4 weken voor een warme plek en redelijk vochtige grond, bijvoorbeeld boven de verwarming. Zet de kweekbakjes dan voor 4 tot 6 weken koel bij ongeveer 5 °C, bijvoorbeeld in de koelkast. De zaden hebben namelijk een koude periode nodig om te ontkiemen. Daarna zet je de bakjes weer op een warme plek.

Duizendknoop buiten zaaien

Zaai duizendknoop zaden in oktober-november buiten in de volle grond, de zaden zullen dan (hopelijk) in het voorjaar gaan kiemen.


Komen er bloemen aan duizendknoop?

Ja, er komen mooi gekleurde bloemen aan de duizendknoop. De klokvormige bloempjes zitten in slanke opstaande of hangende aren en zijn wit, roze of rood van kleur.

Wat is de bloeitijd van duizendknoop?

De duizendknoop bloeit in mei-september, vaak zitten er ook in oktober nog bloemen aan de plant, tot de vorst er een einde aan maakt.

Wat te doen als je duizendknoop is uitgebloeid?

Als je duizendknoop is uitgebloeid, hoef je niets te doen. Vanaf het begin van de zomer gaan er steeds vanzelf nieuwe bloemen open, bij veel soorten tot aan de eerste nachtvorst.


Welke standplaats is ideaal voor duizendknoop?

Een plek in de volle zon is het best voor de duizendknoop, maar halfschaduw kan ook prima. Vooral Persicaria amplexicaulis kan ook in de halfschaduw groeien. Persicaria kan goed tegen wind, de hoogste soorten kun je beter wel iets beschut plaatsen. De duizendknoop groeit goed in een humusrijke, niet te droge maar wel goed doorlatende grond.

Duizendknoop in pot?

De duizendknoop kan ook in een pot groeien. Je kunt de Persicaria in het voorjaar in een pot planten. Kies een ruime pot met gaten in de bodem. Gebruik universele potgrond, de bovenkant van de kluit moet 2-3 centimeter onder de rand van de pot komen, zo is er voldoende ruimte om water te geven.


Is de duizendknoop winterhard?

Ja, de duizendknoop is zeer winterhard. Alleen Persicaria orientalis is een eenjarige gekweekte plant, deze soort is niet winterhard.


Is de duizendknoop groenblijvend in de winter?

Persicaria affinis is half wintergroen, het blad krijgt in de winter vaak een rode tint en een deel valt af. De andere soorten duizendknoop zijn niet wintergroen.


De duizendknoop planten: wanneer en hoe?

Een duizendknoop kun je het hele jaar door planten, de beste tijd is het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober). Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met compost. Dompel de kluit met pot en al in een emmer water. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau, of net iets eronder. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water.

Voor de lage, kruipende soorten duizendknoop kun je als plantafstand 30 centimeter aanhouden, van de hoge soorten Persicaria een plantafstand van 45-60 centimeter.


Hoe moet je de duizendknoop verzorgen?

De duizendknoop is een zeer sterke plant die makkelijk te verzorgen is, maar in te droge grond gaat het blad slap hangen. Geef daarom in warme en droge perioden extra water, je zult zien dat de duizendknoop snel weer bijtrekt. Strooi op zandgrond jaarlijks in de winter of in het vroege voorjaar compost of bladaarde tussen de planten.

Voor je duizendknoop


Snoeien van de duizendknoop

Waarom moet je een duizendknoop snoeien?

De duizendknoop snoei je om dode stengels te verwijderen, zodat hij ruimte heeft om opnieuw op te komen.

Hoe vaak en wanneer moet je een duizendknoop snoeien?

Je snoeit de duizendknoop 1 x per jaar in het vroege voorjaar, zodra de nieuwe scheuten zichtbaar worden. Uitgebloeide bloemaren kun je in september wegknippen.

Hoe snoei je een duizendknoop?

Knip alle stengels (behalve de nieuwe scheuten natuurlijk) vlak boven de grond af. Deze stengels zijn afgestorven in de winter, je kunt ze dus zonder probleem verwijderen. Vanuit de wortels verschijnen er alweer snel nieuwe scheuten.

Waarmee snoei je een duizendknoop?

De duizendknoop snoei je met een scherpe en schone snoeischaar.


Een duizendknoop verplaatsen of verplanten?

De duizendknoop is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd hiervoor is het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. Dikke wortelstokken kun je in stukken breken of snijden. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau, of net iets dieper. Als jouw duizendknoop veel blad heeft, kun je het best ongeveer de helft van het blad afknippen. Druk de aarde rond de plant goed aan. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Hoe kun je duizendknoop vermeerderen?

Een duizendknoop kun je makkelijk vermeerderen door hem te delen. Trek of steek stukken van de plant af, elk deel moet een pluk wortels hebben. Plant de duizendknoop in losse aarde en geef ruim water, de plant zal al snel aanslaan. De beste tijd om je duizendknoop te delen is het voorjaar of het najaar.

Vaak wordt een duizendknoop na een aantal jaren te groot, je kunt de hele plant dan opgraven en in stukken delen om de Persicaria te verjongen. Steek de wortelkluit met een scherpe spade in stukken. Plant de buitenste stukken van de wortelkluit weer terug in de grond, eventueel op een andere plek.


Wat is er aan de hand met mijn duizendknoop?

Hangt het blad van je duizendknoop slap?

In een zeer warme en droge periode heeft de duizendknoop het moeilijk. Als de plant niet genoeg water uit de grond kan opnemen, gaat het blad slap hangen. Geef zo snel mogelijk ruim water en je duizendknoop ziet er al snel weer prima uit.

Wordt het blad van je duizendknoop lelijk?

Als het blad van Persicaria amplexicaulis blijvend lelijk is dan kan er sprake zijn van spint. De oorzaak is een te lange droge periode. Geef meer water en dek de grond af met een laag compost, zo blijft het vocht beter in de bodem. Wil je meer weten over de bestrijding van spint? Lees dan onze blog over spint bestrijden.

 

Symptoom duizendknoop Oorzaak Wat te doen
Slap blad Droogte Water geven
Lelijk blad Spint Water geven, bodem bedekken, spint bestrijden

De duizendknoop bij jou thuis

Deel jouw duizendknoop met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top