Laden..
Alle meststoffen en voeding op een rij

Alle meststoffen en voeding op een rij

In deze blog duiken we dieper in de wondere wereld van voeding voor planten, een essentieel ingrediënt voor een gezonde en biodiverse tuin. Ontdek de diversiteit aan plantenvoeding die wij aanbieden en leer waarom het juiste gebruik ervan belangrijk is voor een gezonde tuin. Lees hiervoor ook de blog over bodemleven.

 • Delen: Deel dit artikel:
8 minuten leestijd

Voeding voorziet planten van essentiële voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium, waardoor ze beter groeien, mooier bloeien en een rijkeoogst produceren. Het is als een voedzame maaltijd voor je planten, waardoor ze sterker worden en de energie krijgen die ze nodig hebben om te stralen! 

Intratuin heeft voeding voor Gazon, Tuin, Moestuin en Binnenplanten namelijk:

 • Voeding voor groenten, fruit en kruiden
 • Voeding voor balkon-, terras en mediterrane planten
 • Voeding voor siertuin en bloeiende planten
 • Voeding voor hagen en groenblijvende planten
 • Fossiele zeewierkalk
 • Voeding voor gazons
 • Graszaad Speelgazon
 • Graszaad Siergazon
 • Herstelsets voor Sport en Sier gazons
 • Voeding voor binnenplanten

Graag vertellen we je meer over deze verschillende producten en leggen we je uit hoe je deze kunt gebruiken. 


De verschillende soorten voeding

Voeding voor groenten, fruit en kruiden

Groenten, fruit- en kruidenplanten profiteren enorm van extra voedingsstoffen, wat resulteert in een goede opbrengst. Na de oogst verdwijnen essentiële voedingsstoffen uit de bodem die door de plant zijn opgenomen, en het is van vitaal belang om deze aan te vullen voordat er opnieuw geplant of gezaaid gaat worden.  Deze organisch-minerale meststof biedt een langdurige werking van 3 maanden en is verrijkt met kalium, wat zorgt voor smaakvolle groenten, fruit en kruiden. Voldoende organische stof aan de grond toevoegen verbetert de bodemstructuur, bodemvruchtbaarheid en het bodemleven. Daarnaast is ook een goede Ph (zuurgraad) belangrijk

Gebruiksaanwijzing:

Voedt tweemaal per jaar, eenmaal in het voorjaar vanaf maart en eenmaal in de zomer vanaf juni.

Dosering: 20 gram per plant.

Voeding voor balkon-, terras- en Mediterrane planten

Balkon-, terras- en Mediterrane planten vragen veel voedingsstoffen uit de grond voor een weelderige groei en bloei gedurende de zomer. Kalium verstevigt de plant waardoor deze beter bestand is tegen o.a. droogte. Deze organisch-minerale voeding, verrijkt met kalium en magnesium, biedt een langdurige werking van  3 maanden voor een gezonde ontwikkeling van de planten.

Gebruiksaanwijzing:

Voedt tweemaal per jaar, eenmaal in het voorjaar vanaf maart en eenmaal in de zomer van juni tot september.

Dosering per plant: ongeveer 40 gram, of 1 kg voor circa 15 m².

Voor potten geldt: Potmaat tot 30 cm: circa 15 g, potmaat 31 - 60 cm: circa 40 g, potmaat 61 - 100 cm: circa 100 g.

Voeding voor siertuin en bloeiende planten

Planten in de border onttrekken voedingsstoffen aan de grond. Als deze niet worden aangevuld, kan de grond uitgeput raken, wat leidt tot verminderde groei en bloei. Daarom is het essentieel om de siertuin met bloeiende planten tweemaal per jaar te voeden. Deze organisch- minerale voeding biedt een langdurige werking van 3 maanden en is geschikt voor bloeiende planten. Door het hoge aandeel organische stof zorgt het ervoor dat de bodemstructuur verbeterd en de planten beter kunnen groeien. 

Gebruiksaanwijzing:

Voedt tweemaal per jaar; eenmaal in het voorjaar vanaf maart en eenmaal in de zomer van juni tot september, bij voorkeur direct na het snoeien. Dosering: 40 gram per plant of 100 gram per m2.

Voeding voor hagen en groenblijvende planten

Planten onttrekken voedingsstoffen aan de grond. Als deze niet worden aangevuld, kan de grond uitgeput raken, wat resulteert in verminderde groei. Daarom is het essentieel om bijvoorbeeld de Taxus tweemaal per jaar te voeden. Dankzij de toevoeging van extra magnesium krijgen de bladeren een mooie groene kleur. Deze organisch- minerale meststof biedt een langdurige werking van 3 maanden en is geschikt voor hagen en groenblijvende planten. Door het hoge aandeel organische stof zorgt het ervoor dat de bodemstructuur verbeterd en de planten beter kunnen groeien.  Voldoende organische stof aan de grond toevoegen verbetert de bodemstructuur, bodemvruchtbaarheid en het bodemleven. Daarnaast is een goede Ph waarde (zuurgraad) ook belangrijk. 

Gebruiksaanwijzing:

Voedt tweemaal per jaar; eenmaal in het voorjaar vanaf maart en eenmaal in de zomer van juni tot september, bij voorkeur direct na het snoeien.

Dosering:  40 gram per plant of 100 gram per m2.

Auto met zakken grondAuto met zakken grond

Zeewierkalk

De goede oplosbare zeewierkalk van fossiele coccolieten is perfect voor gazons, siertuinen en/of moestuinen, van nature rijk aan calcium. De zeewierkalk  brengt de zuurgraad van je bodem op peil en zorgt voor de activering van het bodemleven. Met een indirecte werking tegen mos in gazons (het tegengaan van verzuring in de bodem), lost de korrel na het strooien snel op. De zeewierkalk activeert het bodemleven en verbetert de bodemstructuur, wat resulteert in een optimale opname van voedingsstoffen. Bovendien blijft de zeewierkalk langdurig effectief, waardoor je tuin een gezonde en gebalanceerde bodem heeft waarop planten beter zullen groeien en bloeien.

Gebruiksaanwijzing:

De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van de zuurgraad van de bodem. Voor regulier onderhoud adviseren we  80 gram per m². Als de pH-waarde onder de 5 ligt, raden we aan een tweede keer te strooien. Om de pH-waarde te meten, gebruik je een pH-bodemtest. Zeewierkalk kan het hele jaar door worden gestrooidHet is mogelijk om zeewierkalk gelijktijdig met de voeding voor planten of gazon van Intratuin te gebruiken maar voor het optimale resultaat raden we aan om minimaal 2 weken voor het voeden, zeewierkalk te strooien.

Voeding voor gazons

Een organisch-minerale meststof voor een intens groen gazon! Aangezien grasplantjes snel groeien, raakt de bodem snel uitgeput. Met deze speciaal ontwikkelde meststof voor het gazon herleeft het gras, wordt het dichter en krijgt het een diepgroene kleur. Deze voeding is stikstofrijk en bevat extra magnesium. Dankzij de samenstelling blijft de voeding gedurende 100 dagen effectief. Na het strooien begint de geleidelijke afgifte van de hoogwaardige organische componenten, wat resulteert in een evenwichtige groei en een sterk gazon. Dit schept ideale omstandigheden voor de groei van het gazon, waardoor mos minder kans krijgt. Voldoende organische stof aan de grond toevoegen verbetert de bodemstructuur, bodemvruchtbaarheid en het bodemleven. Daarnaast is een goede Ph waarde (zuurgraad) ook belangrijk.

Gebruiksaanwijzing:

Voeding voor gazons kan worden gestrooid van maart tot en met september, tweemaal per jaar. Gebruik bij de eerste strooibeurt 80 gram per m² en herhaal dit na drie maanden voor een optimaal resultaat. Twee voedingen zijn afdoende voor een seizoen. Geef bij droog weer extra water.

Graszaad voor Speelgazon

Het graszaadmengsel omvat diverse robuuste grasrassen die bestand zijn tegen uitdagingen zoals betreding. Het graszaad kiemt snel en vormt een ideale mix van krachtige en fraaie grassen. Ideaal voor de aanleg van een stevig en intens groen speelgazon. 

Gebruiksaanwijzing:

Het graszaad kan worden gezaaid van maart tot en met september, met de meest ideale perioden tussen april - juni en september - oktober. Vier stappen om een gazon in te zaaien:

 1. Verwijder al het onkruid en spit de grond om tot ongeveer 30 cm diepte.
 2. Egaliseer de grond, rol/loop deze aan voor een stevige toplaag, en hark vervolgens lichtjes los.
 3. Verspreid het graszaad gelijkmatig.
 4. Hark het zaad licht in en druk het zachtjes aan.

Vier stappen om een gazon te herstellen:

 1. Bij mos in het gazon, eerst maaien en vervolgens verticuteren.
 2. Hark kale plekken los, egaliseer ze en geef water.
 3. Zaai graszaad op kale plekken.
 4. Hark het graszaad in en druk lichtjes aan.

Graszaad Siergazon

Het graszaadmengsel is samengesteld uit diverse veerkrachtige grassoorten. Het graszaad ontkiemt snel en biedt een optimale combinatie van krachtige en fraaie grassoorten. Ideaal voor het creëren van een robuust en diepgroen gazon, perfect geschikt voor sierlijke omgevingen. 

Het graszaad is geschikt om te zaaien van maart tot en met september, met de meest gunstige periodes in april - juni en september - oktober. Vier stappen voor het inzaaien van een gazon:

 1. Verwijder al het onkruid en spit de grond om tot ongeveer 30 cm diepte.
 2. Egaliseer de grond, rol/loop deze aan voor een stevige toplaag en hark vervolgens lichtjes los
 3. Verspreid het graszaad gelijkmatig.
 4. Hark het zaad licht in en druk het zachtjes aan.

Vier stappen om een gazon te herstellen:

 1. Bij mos in het gazon, eerst maaien en vervolgens verticuteren.
 2. Hark kale plekken los, egaliseer ze en geef water.
 3. Zaai graszaad op kale plekken.
 4. Hark het graszaad in en druk lichtjes aan.

Herstelset Speelgazon

De herstelset bestaat uit verschillende robuuste grasrassen die bestand zijn tegen intensief gebruik. De speciale toegevoegde startbemesting, welke rijk is aan fosfor, bevordert gedurende de eerste weken een betere inworteling. Het graszaadmengsel is ontworpen voor het herstellen van kale plekken in speelgazons. Het graszaad kiemt snel en bevat een optimale mix van krachtige en fraaie grassen. 

Gebruiksaanwijzing:

Er kan worden gezaaid van maart tot en met september, met de meest gunstige perioden in april - juni en september - oktober. Vier stappen om een gazon te herstellen:

 1. Mos in het gazon? Begin met maaien en vervolg met verticuteren.
 2. Hark kale plekken los, egaliseer ze en geef water.
 3. Verdeel het graszaad gelijkmatig over de kale plekken.
 4. Hark het graszaad in en druk lichtjes aan.

Herstelset Siergazon

De herstelset bevat diverse robuste grassoorten die bestand zijn tegen intensief gebruik. Dit graszaad kiemt snel en vormt een optimale mix van krachtige en fraaie grassoorten die goed gedijen in de schaduw. De toegevoegde startbemesting, welke rijk is aan fosfor, zorgt in de eerste weken voor een bevorderde inworteling.

Gebruiksaanwijzing:

Er kan worden gezaaid van maart tot en met september, waarbij de meest gunstige perioden in april - juni en september - oktober vallen. Vier stappen om een gazon te herstellen:

 1. Bij mos in het gazon, begin met maaien en ga vervolgens over tot verticuteren.
 2. Hark kale plekken los, egaliseer ze en voorzie ze van water.
 3. Verdeel het graszaad gelijkmatig over de kale plekken.
 4. Hark het graszaad in en druk lichtjes aan.

Voeding voor binnenplanten

Deze voedingsstaafjes zorgen voor mooie en sterke groene en bloeiende planten binnenshuis! 

Gebruiksaanwijzing:

Steek 1 staafje 5 cm vanaf de plant in de grond en geef vervolgens water.

Dosering: 1 staafje per plant, afhankelijk van de grootte van de pot/plant, ø 8 cm - 1 staafje, ø 12 cm - 2 staafjes, ø 16 cm - 3 staafjes, ø 20 cm - 4 staafjes. Toepassing kan het hele jaar door!

Voedt elke 8 weken voor een optimaal resultaat. Van november tot februari toepassen met tussenpozen van 16 weken.

 

Planten in de moestuin

Moestuinkas en moestuingrondMoestuinkas en moestuingrond

Intratuin biologische kruidengrond

Intratuin kruidengrond bio is ontwikkeld voor gebruik in potten, kweekbakken en kassen. Deze 100% natuurlijke potgrond kan dus zowel binnen als buitenshuis gebruikt worden. Intratuin kruidengrond bio is samengesteld uit 100% natuurlijke en hoogwaardige grondstoffen, zoals turfstrooisel, tuinturf en biologische plantenvoeding voor 3-4 maanden. Dit zorgt voor een luchtige structuur zodat water en voedingsstoffen veel beter worden vastgehouden. Hierdoor kunnen kruiden zich optimaal ontwikkelen met als gevolg een geurig en smaakvol eindresultaat!

Intratuin biologische moestuingrond

Intratuin moestuingrond bio is ontwikkeld voor gebruik in potten, kweekbakken, kassen en ook als grondverbeteraar in de moestuin. Deze 100% natuurlijke potgrond kan dus zowel binnen als buitenshuis gebruikt worden. Intratuin Moestuingrond bio is samengesteld uit 100% natuurlijke en hoogwaardige grondstoffen zoals turfstrooisel, tuinturf en biologische plantenvoeding.

Bodemverbeteraars

Intratuin tuincompost

Intratuin compost voor de tuin is zeer geschikt voor het ophogen en egaliseren van borders, maar kan daarnaast ook gebruikt worden om in te planten. Intratuin compost voor de tuin is een biologisch organisch bodemverbeterend middel bestaande uit onder andere gecomposteerde naaldhoutschors en meststoffen.

Intratuin tuinturf

Intratuin tuinturf is zeer geschikt voor verbetering van zowel zand- als kleigrond. Het neemt water beter op en houdt het vocht langer vast. Tevens verhoogt deze tuinturf het gehalte aan organische stof. Doordat de tuinturf een lage PH (zuurgraad) heeft, is het uitermate geschikt voor o.a. coniferen, heide, azalea’s en rhodondendrons. Tuinturf bevat echter geen voedingsstoffen en is daarom geen meststof. Intratuin tuinturf, ook wel zwartveen genoemd, is een 100% organisch, zuiver natuurproduct.

Kruiwagen met aardeKruiwagen met aarde
Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top