Laden..
Bolacacia

Bolacacia snoeien

Heb jij een bolacacia (Robinia) in je tuin? Dit boompje vraagt om een jaarlijkse snoeibeurt! Een kleine klus en erg belangrijk. Wij vertellen je hier wanneer het tijd is voor de snoeischaar en hoe je je bolacacia het beste snoeit.

Alles over de verzorging van de Acacia / bolacacia (Robinia) en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je een bolacacia snoeien?

De acacia boom (Robinia) is een boom die kan uitgroeien tot zo’n 10 tot 15 meter hoog. Hij groeit ook relatief snel. De boomvorm vertakt zichzelf mooi en snoeien is alleen nodig als klein onderhoud waarbij dode takken worden weggehaald en eventueel kruisende takken. Op die manier hou je de boom luchtig en gezond.

Dit is anders bij de bolacacia. De bol acacia (Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’) is een geënte boom. De onderstam is niet van dezelfde Robinia soort als de bol. Een kweker plaatst de bol op een gewenste hoogte van de stam en de bol acacia  wordt daar bovenop geplaatst. De Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ groeit vanzelf in een compacte bolvorm, maar om deze compacte vorm te behouden moet hij elk jaar gesnoeid worden. Doe je dit niet, dan kunnen de takken tot wel 3 of 4 meter uitgroeien en krijgt je bol meer een parapluvorm. Dit kan ook mooi zijn als je tuin groot genoeg is, maar er is wel een risico. De takken van de Robinia zijn bros en breken makkelijk. Te lange takken kunnen door harde wind snel breken, waardoor de bolacacia lelijke wonden krijgt. Die lelijke wonden maken de boom weer extra gevoelig voor schimmels.


Hoe vaak en wanneer moet je een bolacacia snoeien?

Een net nieuwe bolacacia hoef je het eerste jaar nog niet te snoeien, daarna is het voldoende om de boom eenmaal per jaar te snoeien. Doe dit eind februari of begin maart en kies een periode dat het niet vriest. Een bolacacia heeft relatief zacht hout, wat makkelijk invriest als er vocht intrekt. Je kunt een jaar overslaan, maar zeker niet meer dan dat. Daarna worden de takken te dik en zal de mooie bolvorm uit elkaar vallen.

De acacia maakt wortelopslag aan, dit geldt dus ook voor de bolacacia. Dit zijn nieuwe scheuten die vanuit de wortels ontstaan. Haal deze jaarlijks weg. De beste periode om dat te doen is in de herfst.


Hoe snoei je een bolacacia?

Een bol acacia moet je knotten. Knotten betekent dat je alle takken wegknipt op zo’n 2 tot 10 cm van de basis. Je knipt dus niet helemaal tot de stam, maar laat nog een klein stukje van de takken staan. Knip sowieso nooit onder de entplek, dan loopt hij niet meer uit.

De wortelopslag moet zo dicht mogelijk bij de wortel worden weggehaald. Het is het makkelijkst om de scheut van de wortel af te trekken, in plaats van knippen of zagen. Zo haal je het makkelijkst de gehele scheut weg.


Met welk gereedschap snoei je een bolacacia?

Je snoeit een acacia met een super scherpe en schone snoeischaar, zo maak je mooie gladde snoeiwonden. Het zachte hout beschadigt snel, dus de snoeischaar moet echt scherp zijn! Dikkere takken snoei je met een takkenzaag. Gebruik geen takkenschaar, dit zorgt voor lelijke snoeiwonden met rafelige randen. Draag bij het snoeien van een acaciaboom dikke tuinhandschoenen vanwege de scherpe stekels en de giftigheid.­

Gereedschap voor het snoeien van een bolacacia

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top