Laden..
Kom bij ons werken! Bekijk hier onze vacatures.
Snoeien met onze snoeitips en handige snoeikalender

Snoeien met onze snoeitips en handige snoeikalender

Snoeien doet groeien! En het is helemaal niet nodig om er tegen op te zien: als je weet wat je doet en je houdt het een beetje bij is het een ontspannend klusje. Wij leggen je precies uit hoe en wanneer je het best kunt snoeien.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom snoeien?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om te snoeien. Per plantensoort kan de reden verschillen, de ene plant gaat anders woekeren en andere planten bloeien uitbundiger als je ze snoeit.

  • De plant, struik of boom in een mooi model houden
  • Wildgroei in de tuin voorkomen
  • Planten, struiken en bomen bloeien mooier als ze op de juiste manier gesnoeid worden
  • Bij fruitbomen is de opbrengst beter als ze gesnoeid worden

Snoeikalender: wanneer snoeien?

Intratuin snoeikalenderIntratuin snoeikalender

Snoeigereedschap

Als je gaat snoeien, zorg dan dat je snoeigereedschap scherp én schoon is! Scherp is belangrijk zodat je mooie snijwonden krijgt en als je je snoeigereedshap niet schoon maakt na elke snoeibeurt loop je het risico dat je ziektes onder je verschillende planten, bomen en struiken verspreid.

Snoeischaren

Het meest gebruikte snoeigereedschap is de snoeischaar. Er is veel keus hierin, belangrijk is dat de snoeischaar geschikt is voor de dikte van de tak die je wil doorknippen en dat hij lekker in je hand ligt.

Snoeizagen

WIl je dikkere takken knippen dan je snoeischaar aan kan? Kies dan voor een takkenschaar! Deze hebben langere handvaten waardoor de schaar meer kracht heeft voor dikkere takken.

Takkenscharen

Wordt de tak echt te dik om te knippen? Dan moet je met een zaak aan de gang! zijn vriendelijk in gebruik en je krijgt er nagenoeg elke tak mee door.

Heggenscharen

Een heggenschaar heeft een langere schaar en dus een langer knipoppervlak. Hierdoor kun je meerdere takjes tegelijk knippen en dat maakt de heggenschaar geschikt om mooie rechte stukken te knippen. Heggenscharen worden hierom vaker voor vormsnoei gebruikt, bijvoorbeeld ook voor de lavendel.

Buxusscharen

Bij een buxus wil je vaak een mooie vorm knippen, maar heggenscharen zijn hier vaak weer te grof voor. Voor het fijnere vormgeven bestaan er daarom speciale buxusscharen!


Snoeigereedschap


Hoe en wanneer snoeien?

Het verschilt per soort plant, struik en boom wanneer je deze het beste kan snoeien en ook hoe je dit precies moet doen. Bij verkeerd snoeien heb je kans dat je een hele tijd tegen een lelijke plant aan moet kijken of zelfs dat deze helemaal niet meer uitloopt! Voor heel veel struiken, heesters en bomen hebben wij in onze plantengids op een rij gezet wanneer en hoe je deze het beste kunt snoeien. We vullen dit lijstje regelmatig aan met nieuwe artikelen over nog meer planten!

 

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top