Laden..
Perenboom snoeien en verzorgen

Perenboom snoeien en verzorgen

Een perenboom snoeien is niet moeilijk. Je snoeit hem namelijk op dezelfde manier als een appelboom. Door een perenboom te snoeien krijg je net als bij de appelboom ook betere vruchten. En die vruchten kun je gebruiken in heerlijke gerechten of zo uit de hand eten. Lekker als dorstlesser bij warm weer! Maar voor die mooie peren moet je een perenboom wel snoeien en verzorgen. Wij leggen je uit hoe je dit aanpakt.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Herkomst van de perenboom

De Pyrus (Latijnse naam van de peer) is al eeuwen een fruitsoort die van nature voorkomt in de gematigde streken van het noordelijke halfrond. Al ruim 1000 jaar voor de jaartelling worden peren genoemd in geschriften. Ook in de periode tot 1000 jaar na Chr. werd de peer vaak benoemd. In de jaren erna zijn er vele soorten perenbomen gekweekt en is er een duidelijke splitsing gekomen in 3 verschillende soorten: de handpeer, de stoofpeer en de sierpeer.

Perenboom herkennen

Een appelboom en een perenboom worden nogal eens door elkaar gehaald. Je kunt ze natuurlijk het beste herkennen aan hun vruchten, maar soms krijgt een appelboom of perenboom geen vruchten. Wil je weten of je een appelboom of perenboom in de tuin hebt staan? Je kunt ze herkennen aan de volgende kenmerken:

Appelboom Perenboom
Rond blad Puntig blad
Rood/roze bloesem Zuiver witte bloesem
Rond gevormde kroon Druppelvormige kroon
Stompe knoppen Puntige knoppen

Verschillende soorten perenbomen

Binnen de verschillende soorten perenbomen is er een eenvoudige indeling te maken.

Handpeer

Een handpeer is een peer die je zo van de boom kan plukken en op kunt eten. Je hoeft hem niet eerst te bakken, koken of stoven. De handpeer is mede daardoor ook de meest voorkomende soort en zijn de meeste soorten hiervoor gekweekt.

Stoofpeer

Je kunt ontzettend veel verschillende gerechten maken met een stoofpeer. De het meest bekend zijn natuurlijk de stoofpeertjes in wijn, kaneel en kruidnagel. Niet moeilijk om te maken en je kunt dit de peren koud én warm eten. Ook kun je heerlijke taarten maken met stoofperen. Deze zijn daar meer geschikt voor dan de handperen.

Sierpeer

Naast stoofperen en handperen zijn er ook verschillende soorten sierperen. Deze bloeien met prachtige bloesem en je herkent deze boom aan zijn druppelvorm met spitse punt. De zuiver witte bloesem siert de sierpeerboom in de lente, en geeft na de bloei een wolk van witte bloemblaadjes die wel wat weg heeft van sneeuw.

Perenbomen

Hoe verzorg je een perenboom

Een perenboom heeft niet veel verzorging nodig. Bij het planten is het goed om onderin het plantgat een laag potgrond te doen om hem een fijne start te geven. Het plantgat kun je net zo groot maken als de kluit van de boom. Geef hem na het planten een flinke plens water. Als je een perenboom hebt geplant hoef je hem alleen nog maar te snoeien en te controleren op ziektes. Als je de boom in een pot hebt geplant moet je wel in de gaten houden of de grond niet uitdroogt.

Als je jouw fruitboom het allerbeste wilt geven kun je in het voorjaar mest strooien. De boom kan dan de voedingsstoffen opnemen voor een ‘boost’ richting de zomer. Verder is het snoeien van een perenboom de beste verzorging die je hem kan geven. Door te snoeien geef je hem ieder jaar voldoende kracht voor nieuwe vruchten.

Tip: In onze blog fruitbomen snoeien en verzorgen leggen we uit hoe je ook andere soorten fruitbomen zoals de citrusboom moet verzorgen.

Ziektes bij een perenboom voorkomen en bestrijden

Roest

Roest is een schimmelinfectie van het blad aan de perenboom. Het heeft een rood/bruine kleur en daarom ook de naam. Het is niet schadelijk voor de boom zelf, het blad valt wel eerder af in de herfst.

Perengalmijt

Perengalmijt is een soort mijt dat zijn eitjes in het blad legt wat zorgt voor rare ribbelingen of rode bultjes in het blad. Later zal de mijt uit het blad komen maar het blad heeft er niet veel last van. Ook de op de peren kunnen deze ribbelingen zitten. Je kunt de vruchten nog eten alleen zien ze er wat minder mooi uit.

Hoe moet je een perenboom snoeien

Appels en peren kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken, maar toch hebben ze wel dezelfde snoeiperiode. Ook de manier waarop je een perenboom snoeit is hetzelfde een appelboom snoeien.

Wanneer moet je een perenboom snoeien

Er zijn twee perioden waarin je een perenboom moet snoeien:

  • Wintersnoei (voor de bloei vanaf december tot april)
  • Zomersnoei (in juni – augustus)

Een perenboom moet je snoeien om betere vruchten te krijgen. Daarbij is het ook voor de boom zelf noodzakelijk. Nadat hij gesnoeid is kan hij zijn energie richten op de bloesem en de vruchten in plaats van op het blad.

De wintersnoei van de perenboom

In het groeiseizoen heeft de perenboom mooie takken kunnen vormen waar volgend jaar vruchten aankomen. Sommige takken groeien snel en recht omhoog. Deze takken hebben ook vaak net een andere kleur zoals rood/bruin met witte stipjes. Dit soort takken noemen we waterloten. In de winter mag je deze takken helemaal wegsnoeien. Hou wel één of twee knoppen aan de tak en knip net boven de knop die naar buiten of naar onderen wijst. Als je een knop kiest die naar buiten of naar beneden wijst krijg je takken die breed uit lopen of zelfs horizontaal uitgroeien. Dit zijn precies de takken waar volgend jaar bloesem aan zal komen en dus vruchten aan zullen gaan groeien!

De zomersnoei van de perenboom

In de zomer mag je een perenboom in vorm snoeien. Bij deze snoei gaat het ook om het snoeien van de waterloten. Daardoor zal de energie van de fruitboom niet in de bladeren gaan zitten maar naar de vruchten gaan. maar let wel op dat je de boom niet helemaal kaal snoeit, hij heeft zijn bladeren ook hard nodig.

Waarmee snoei je een perenboom

Het snoeien van takken kun je doen met een ‘normale snoeischaar‘. Wil je wat dikkere takken snoeien dan raden wij een takkenschaar aan. Deze kan tot 4 cm dikke takken snoeien. Wil je echt rigoureus grote zijtakken/armen van een perenboom afhalen? Neem dan een scherpe snoeizaag of een kettingzaag. Voor ieder soort gereedschap geldt dat de scharen of bladen scherp moeten zijn. Een nette en schone snede zorgt voor minder ziektes en de appelboom kan er beter van herstellen.

Gereedschap voor het snoeien van een perenboom

Bekijk alle perenbomen in de webshop

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top