Laden..
Perenboom

Perenboom snoeien

Snoei je perenboom en geniet elk jaar volop van vele vruchten en een mooie boom! Een perenboom snoei je 2 keer per jaar, wij vertellen je graag wanneer je moet snoeien en hoe je dit moet doen. Alles over de verzorging van de perenboom en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je een perenboom snoeien?

Een perenboom snoei je voor een goede oogst aan peren, maar ook om de boom op lange termijn gezond te houden. Een perenboom heeft licht en lucht nodig. Licht is nodig voor goede bloesem en mooie peren en lucht is bij een peer extra belangrijk omdat er bij een perenboom diverse schimmelziektes op de loer liggen. Lees meer over perenboom ziektes in onze plantengids. Om schimmelziektes te voorkomen is het belangrijk dat een perenboom zo min mogelijk vocht vasthoudt op de bladeren en takken, dit bereik je door te snoeien.

Jonge perenbomen snoei je nog niet zozeer voor de peren: eerst wil je een goede basis. Sowieso geeft een perenboom de eerste 5 tot 8 jaar geen peren, als je snel peren wilt kun je daarom het beste een oude perenboom aanschaffen!

Hoe vaak en wanneer moet je een perenboom snoeien?

Veel bomen en struiken snoei je in het voorjaar, maar de perenboom is hierop een uitzondering. Een perenboom snoei je 2 keer per jaar. Eénmaal in de winter, dit noemen we de wintersnoei. De perenboom heeft in november zijn blad laten vallen en daarna gaat hij in ruststand en komen de sapstromen nagenoeg stil te liggen. Dit rustmoment is de tijd om een perenboom te snoeien, dit is tussen december en februari. Snoei je perenboom op een droge dag. In de (mot)regen of mist is de perenboom extra vatbaar voor ziektes, omdat de snoeiwonden vochtig blijven kunnen er infecties optreden. Kies ook een moment dat het enige dagen boven de 5 graden blijft om bevriezing te voorkomen.

In de zomer snoei je de boom nog een keer, dit noemen we de zomersnoei. De zomersnoei van de perenboom vindt plaats tussen juni en augustus.

Jonge perenbomen die nog geen vruchten zullen dragen snoei je nog niet zoals een volwassen boom, deze bespreken we los.

Hoe snoei je een perenboom?

Een perenboom maakt verschillende soorten takken aan. Als je deze soort takken kunt onderscheiden wordt snoeien een makkie! Gelukkig is het niet moeilijk te zien: zodra je een perenboom gaat snoeien of een keer gesnoeit hebt, herken je ze snel genoeg. Een perenboom bestaat uit zogenaamd bloesemhout en waterlot.

Bloesemhout

Bloesemhout bevat de bloemknoppen, de naam zegt dit eigenlijk al. Het zijn korte takjes, de bloemknoppen zitten aan het uiteinde. De boom maakt daarnaast ook bladknoppen op deze takken. Het verschil kan wat lastig te zien zijn, maar de bloemknoppen komen als eerste aan de boom en staan óp de tak. De bladknoppen komen een week of 2 later en 'liggen' op de tak. De bloemknoppen wil je liever niet wegknippen, want daar komt de bloesem en utieindelijk de peren!

Waterlot

Waterloten zijn net even anders van kleur. Ze zijn meestal rood/bruin met witte stipjes. Waterloten groeien enorm snel en staan vaak recht omhoog. Dit zijn de takken die je wil wegknippen als je gaat snoeien, want de waterloten houden veel licht tegen en licht is nodig voor de bloesem en de peren.

De perenboom voor het snoeien

De perenboom na het snoeien 


Wintersnoei van de perenboom

In de winter, als de boom in ruststand is, snoei je dood hout en zieke takken weg. Ook oude grote takken kan je terugsnoeien. Daarnaast wil je zoveel mogelijk takken wegsnoeien die naar binnen groeien én de verticale takken (waterloten). Hiermee maak je de boom luchtig. Kijk bij het knippen van bloesemtakken goed naar de plekken van de knoppen, bij voorkeur wil je één of 2 knoppen aan de tak laten en bij voorkeur de knoppen die naar buiten of naar onder wijzen. Daar komen de nieuwe takken en die groeien dan direct de goede kant op. Op deze nieuwe takken komt de bloesem én dus ook de peren!

Zomersnoei bij de perenboom

In de zomer snoei je de perenboom om hem in vorm te houden. Dit noem je ook wel vormsnoei. Hierbij gaat het erom dat je een deel van de waterloten snoeit waardoor de energie van de boom niet in de bladeren gaat zitten maar naar de peren gaat. Gek uitschietende takken snoei je weg en daarmee krijgt je peer zijn vorm weer terug. Daarnaast komt er meer licht via de kroon of de top van de boom, dit is goed voor de ontwikkeling van de peren. Snoei ook weer niet te veel: de boom heeft ook bladeren nodig!

Jonge perenboom snoeien

Jonge perenbomen snoei je de eerste jaren, zolang er nog geen peren groeien, vooral om een stevige basis te vormen. De gesteltakken, de onderste takken aan de stam moeten stevig en sterk worden. Dit doe je door deze takken de eerste jaren tot ongeveer éénderde in te korten. Dit doe je in maart, aan het begin van het groeiseizoen. De takken worden dan elk jaar een stukje steviger. Verdere snoei is vooral gericht op de vorm van de perenboom.

Met welk gereedschap snoei je een perenboom?

Het snoeien van takken kun je doen met een normale snoeischaar, dit is een bypass snoeischaar. Wil je wat dikkere takken snoeien dan raden wij een takkenschaar aan. Deze kan tot 4 cm dikke takken snoeien. Wil je echt rigoureus grote zijtakken/armen van een perenboom afhalen? Neem dan een scherpe snoeizaag. Voor ieder soort gereedschap geldt dat de scharen of bladen scherp moeten zijn. Een nette en schone snede zorgt voor minder ziektes en de perenboom kan er beter en sneller van herstellen.

Gereedschap voor het snoeien van een perenboom

Reacties (1)
M
Marga
18 februari 2024, 11:03
Mijn jonge perenboompje dat vorig jaar is geplant heeft 2 takken vanaf waar hij is geent. Moet 1 tak gesnoeid worden of zo laten?
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top