Laden..
Tongvaren (Asplenium scolopendrium)

Tongvaren (Asplenium scolopendrium)

De tongvaren (Asplenium) heeft lange, leerachtige bladeren die appelgroen van kleur zijn en prachtig glanzen. De bladrand is vaak iets gekruld of gegolfd, wat deze varen erg elegant maakt. De meeste varens hebben fijn verdeeld, geveerd blad dat uit meerdere deelblaadjes bestaat, maar de Asplenium is een buitenbeentje. Zijn blad heeft een gave rand en bestaat uit één deel.

De tongvaren was ooit beschermd in Nederland en België, maar is in aantal toegenomen en vanaf 2017 is hij niet meer wettelijk beschermd. Deze varen is dus een inheemse plant in ons land. De Asplenium scolopendrium is een wintergroene tuinvaren en wordt ook wel Phyllitis scolopendrium genoemd.

Er zijn ongeveer 700 soorten van de Asplenium bekend, ze horen bij de streepvarenfamilie (Aspleniaceae). Er zijn tropische soorten die oorspronkelijk in de vochtige regenwouden van Afrika, Australië en Azië groeien, maar ook soorten die inheems zijn in Nederland, zoals de Tongvaren (Asplenium scolopendrium).

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De tongvaren in het kort

Bloeiend:

Nee

Standplaats:

Halfschaduw tot schaduw

Giftig:

Nee

Stekken:

Vermeerderen door delen

Kenmerken:

Vaste plant, inheemse plant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de tongvaren?

De tongvaren groeit met stelen uit een wortelstok (rizoom). De lange, smalle bladeren zijn glanzend en groeien als een trechter of rozet uit de wortelstok, op den duur met een iets open hart dat wel wat op een vogelnestje lijkt. Uit het hart groeien de nieuwe bladeren, ze zijn helemaal opgekruld en ontrollen zich langzaam. Het blad krijgt dan de vorm van een lange ‘tong’, de bladrand of het hele blad is gegolfd en heeft een opvallende, vaak donker gekleurde hoofdnerf in het midden. Een nieuw blad begint in lichtgroen en kleurt later donkerder groen. Deze varen groeit bodembedekkend, je vind hem in de natuur in de duinen of ze groeien uit een vochtige oude muur. Bij oudere bladeren zie je aan de onderkant bruine streepjes, dit zijn de sporen. Het is geen snelle groeier, de tongvaren wordt gemiddeld 50-75 cm groot.


Welke tongvaren soorten zijn er?

De tongvaren is één soort, maar er zeer meerdere cultivars voor in de tuin gekweekt.

Tongvaren (Asplenium scolopendrium)Tongvaren (Asplenium scolopendrium)

Tongvaren (Asplenium scolopendrium)

De Asplenium scolopendrium is de bekendste tongvaren voor de tuin, met lange leerachtige bladeren met een iets gegolfde bladrand.


Tongvaren (Asplenium scolopendrium ‘Crispum Nobile’)

De Asplenium scolopendrium ‘Crispum Nobile’ heeft sierlijk gegolfde bladeren.


Tongvaren (Asplenium scolopendrium ‘Undulatum’)

De Asplenium scolopendrium ‘Undulatum’ heeft glad blad dat vooral aan de onderkant gegolfd is.


Tongvaren


Is de tongvaren giftig?

Nee, de tongvaren is niet giftig. 


Komen er bloemen aan de tongvaren?

Nee, er komen geen bloemen aan de tongvaren. Alle varens bloeien niet, dit is omdat ze zich niet voortplanten via zaden maar via sporen. De sporen zitten in kleine hoopjes aan de onderkant van het blad.


Welke standplaats is ideaal voor de tongvaren?

De tongvaren Asplenium scolopendrium groeit buiten graag op een plek in de halfschaduw of schaduw. Deze varen groeit het liefst in een niet te droge, kalkrijke grond met veel leem of klei en kan ook tussen de stenen van een stapelmuurtje groeien. Mooi te combineren met de Hosta!


Is de tongvaren winterhard?

Ja, de tongvaren  is winterhard.


Is de tongvaren groenblijvend in de winter?

Ja, de tongvaren is groenblijvend in de winter, hij behoudt de hele winter zijn bladeren.


De tongvaren planten: wanneer en hoe?

De Asplenium scolopendrium kun je buiten planten in de volle grond. Een humusrijke grond is fijn voor deze varen, je kunt zandgrond verbeteren door er compost aan toe te voegen. De aarde moet goed doorlatend zijn, er mag geen water in blijven staan. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. De gemiddelde plantafstand is 35-50 cm.


Hoe moet je de tongvaren verzorgen?

De tongvaren heeft weinig verzorging nodig. De juiste standplaats en veel vocht is het meest belangrijk. Het is een sterk plantje.


Snoeien van de tongvaren

Het is niet nodig om de tongvaren te snoeien, maar lelijke bladeren kun je gerust wegknippen. Er zullen dan vanuit het hart snel weer jonge bladeren gaan groeien. Dit kun je het beste in het voorjaar doen, dan kan hij daarna direct weer nieuw blad maken. Je snoeit de tongvaren met een scherpe en schone (snoei)schaar.


Een tongvaren verplaatsen of verplanten?

Een tongvaren is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd hiervoor is het voorjaar (maart-april). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Geef ruim water om je tongvaren op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Hoe kun je de tongvaren stekken of vermeerderen?

Een tongvaren kun je niet stekken, het is wel mogelijk om deze varen te vermeerderen door deze te delen. De tongvaren groeit steeds breder uit via wortelstokken. De wortelkluit kun je uitgraven en voorzichtig in twee of drie stukken delen, of je steekt met een scherpe spade een deel van de plant af. Elk deel moet flink wat wortels en ook een paar bladeren hebben. De beste tijd om je tongvaren te delen is in het voorjaar.


De tongvaren bij jou thuis

Deel jouw tongvaren met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top