Laden..
Intratuin en de Nationale Tuinvogeltelling

Intratuin en de Nationale Tuinvogeltelling

Vogels zijn belangrijk in onze tuin. De Nationale Tuinvogeltelling 2024 is op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 januari.

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Ongeacht in welk seizoen we zitten; vogels zijn altijd een aanwinst in de natuur en dus ook in jouw tuin. Opstaan met vrolijk vogelgezang zorgt er alleen al voor dat je je dag goed begint. Maar naast hun mooie verschijning en prachtige geluid zijn vogels ook erg nuttig.

Helaas hebben steeds meer met verstedelijking te maken. Dit betekent dat er steeds minder natuur voor vogels en insecten overblijft. Ook kiezen veel jonge mensen voor het gemak; de tuin wordt betegeld met grote moderne tuintegels. Hierdoor hebben vogels steeds minder planten om in te kunnen leven. Daarom is het extra belangrijk om nestelgelegenheid en voedingsplaatsen voor vogels te creëren. Met het juist aanleggen van een zogenoemde 'vogelvriendelijke tuin' kun je vooral de bedreigde vogelsoorten helpen.

Waarom moeten we de vogels in de tuin helpen?

We weten inmiddels veel over de vogels in de natuur, maar over de vogels in onze tuinen is nog weinig bekend. Maar omdat alle tuinen in Nederland best een groot oppervlak bestrijken, is het goed om te weten welke vogels er in onze tuinen zitten, hoe ze onze tuinen gebruiken en welke trends we zien daarin. Hoe meer informatie over de soorten vogels in de tuin, hoe beter we ze kunnen helpen! Daarom houdt Vogelbescherming Nederland ieder jaar de Nationale Tuinvogeltelling, om met die informatie de de vogels in je tuin beter te kunnen beschermen.

Koolmees-PimpelmeesKoolmees-Pimpelmees
Vogel in de sneeuwVogel in de sneeuw

Wat is de Nationale tuinvogeltelling?

De Nationale Tuinvogeltelling is een landelijk evenement dat wordt gehouden door Vogelbescherming Nederland in het laatste weekend van januari. In 2024 vindt de Nationale Tuinvogeltelling plaats op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 januari. Het leuke van de tuinvogeltelling is dat iedereen mee kan doen, gewoon vanuit je woonkamer.

Hoe werkt de vogeltelling?

Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling tel je een half uur de vogels in je tuin of op je balkon.  Vliegen de vogels alleen maar over je tuin? Die tellen niet mee. Je noteert alle waarnemingen en geeft de telling door op de tuinvogeldagen via de app Tuinvogels of via de website van de tuinvogeltelling. Op dat moment staat het telformulier voor je klaar, het wijst zich vanzelf. Ga voor meer informatie over de vogeltelling naar www.tuinvogeltelling.nl

Wat wordt er met de informatie gedaan?

Vogelbescherming Nederland verzamelt de gegevens en analyseert na afloop van de telling samen met SOVON Vogelonderzoek Nederland de tellingen. Ze kijken naar opvallende weersinvloeden, invloeden van voeren door mensen, de invloed van een ‘groene tuin’ versus een ‘tegeltuin’, etc. Ieder jaar maken ze een uitgebreid rapport over de telresultaten. Het is goed om je te realiseren dat één jaar tellen niet zoveel zegt. De kracht van dit soort tellingen zit hem in de herhaling: pas na jaren kunnen we trends en bewegingen zien.

Top 10 vogels 2024

 1. Boomklever
 2. Boomkruiper
 3. Ekster
 4. Gaai
 5. Groenling
 6. Grote bonte specht
 7. Halsbandparkiet
 8. Heggenmus
 9. Houtduif
 10. Huismus
Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top