Laden..
Schefflera (vingersboom)

Schefflera (vingersboom)

De Schefflera is makkelijk te herkennen aan het blad, dat de vorm heeft van een hand met vingers. Het blad staat als een soort parapluutje bovenaan de stelen. Het is een sterke en sierlijke groene plant die makkelijk te verzorgen is. De Schefflera heeft maar weinig aandacht van je nodig terwijl hij wel het hele jaar door voor veel groen zorgt!

De Schefflera wordt wel vingersboom, vingerboom of vingerplant genoemd vanwege de vorm van de bladeren, deze zijn gerangschikt als vingers aan een hand. Je kunt kiezen uit effen groene soorten zoals Schefflera arboricola en uit bontbladige zoals Schefflera arboricola ‘Gold Capella’ met mooie gele accenten op de bladeren. Op den duur kan de vingersboom een grote plant worden, echt een statement in je interieur! De Schefflera heeft bovendien zeer goede luchtzuiverende eigenschappen.

Er zijn meer dan 600 soorten Schefflera bekend, ze horen bij de klimopfamilie (Araliaceae). De meeste soorten groeien oorspronkelijk in Australië en Nieuw-Zeeland, maar de vingersboom vind je inmiddels ook in andere landen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De vingersboom in het kort

Soorten:

600 soorten

Bekendste soorten:

Schefflera actinophylla, Schefflera ‘Amate’, Schefflera arboricola, Schefflera ‘Gold Capella’, Schefflera taiwaniana, Schefflera ‘Compacta’, Schefflera ‘Nora’, Schefflera elegantissima

Bloeiend:

Alleen in de oorspronkelijke leefomgeving

Standplaats:

Indirect zonlicht

Water geven:

Licht vochtig houden

Giftig:

Ja

Stekken:

Ja, via kopstek

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, tropische plant, makkelijke plant, grote plant


Wat is de groeiwijze van de Schefflera?

Schefflera komt in de natuur voor als klimmende liaan, boom of struik. Alle soorten hebben houtige takken en leerachtig blad in de vorm van een hand. De bladeren groeien uit een knooppunt en staan vanuit dit punt in een cirkel die een doorsnede kan hebben tot 20 cm of zelfs meer. Je kunt een Schefflera plant als bossig, goed vertakt struikje kopen, maar ook een Schefflera op stam en met een gevlochten stam. Sommige groeivormen hebben een stok nodig als steun. De volwassen hoogte zal in de huiskamer tussen 130-150 cm zijn. Je kunt een Schefflera ook op een lavasteen kopen.


Welke soorten Schefflera zijn er?

Vingersboom (Schefflera actinophylla 'Amate')Vingersboom (Schefflera actinophylla 'Amate')

Vingersboom (Schefflera actinophylla 'Amate')

De Schefflera ‘Amate’ heeft vrij grote effen groene bladeren, ‘Amate’ kan uitgroeien tot een forse kamerplant.

Vingersboom (Schefflera actinophylla 'Amate')Vingersboom (Schefflera actinophylla 'Amate')

Vingersboom (Schefflera actinophylla 'Amate')

De Schefflera ‘Amate’ heeft vrij grote effen groene bladeren, ‘Amate’ kan uitgroeien tot een forse kamerplant.


Vingersboom (Schefflera arboricola)Vingersboom (Schefflera arboricola)

Vingersboom (Schefflera arboricola)

De Schefflera arboricola is de bekendste soort vingersboom, deze heeft wat kleiner effen groen blad.

Vingersboom (Schefflera arboricola)Vingersboom (Schefflera arboricola)

Vingersboom (Schefflera arboricola)

De Schefflera arboricola is de bekendste soort vingersboom, deze heeft wat kleiner effen groen blad.


Vingersboom (Schefflera arboricola ‘Compacta’)Vingersboom (Schefflera arboricola ‘Compacta’)

Vingersboom (Schefflera arboricola ‘Compacta’)

De Schefflera arboricola ‘Compacta’ heeft iets fijner blad en blijft wat kleiner.

Vingersboom (Schefflera arboricola ‘Compacta’)Vingersboom (Schefflera arboricola ‘Compacta’)

Vingersboom (Schefflera arboricola ‘Compacta’)

De Schefflera arboricola ‘Compacta’ heeft iets fijner blad en blijft wat kleiner.


Vingersboom (Schefflera arboricola ‘Gold Capella’)Vingersboom (Schefflera arboricola ‘Gold Capella’)

Vingersboom (Schefflera arboricola ‘Gold Capella’)

De Schefflera arboricola ‘Gold Capella’ heeft prachtig getekend geelbont blad, verder lijkt deze bonte variant op de gewone soort.

Vingersboom (Schefflera arboricola ‘Gold Capella’)Vingersboom (Schefflera arboricola ‘Gold Capella’)

Vingersboom (Schefflera arboricola ‘Gold Capella’)

De Schefflera arboricola ‘Gold Capella’ heeft prachtig getekend geelbont blad, verder lijkt deze bonte variant op de gewone soort.


Vingersboom (Schefflera arboricola ‘Nora’)

De Schefflera arboricola ‘Nora’ heeft effen groene bladeren op lange stelen en groeit compact.


Vingersboom (Schefflera elegantissima)

De Schefflera elegantissima is een beetje een buitenbeentje met super smal, donkergroen blad dat langs de randen gekarteld is.


Vingersboom (Schefflera taiwaniana)

De Schefflera taiwaniana heeft smalle bladeren die wel tot 15 cm lang kunnen worden. Deze Schefflera is ook geliefd in een exotische tuin (niet winterhard) en kan daar zo’n 2 meter hoog worden.


Schefflera


Is de Schefflera giftig?

Ja, de Schefflera is licht giftig. De Schefflera is dus ook giftig voor kinderen en huisdieren zoals katten. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. Het sap kan ook irritatie veroorzaken als je het op je huid krijgt. Draag daarom handschoenen bij het verpotten of snoeien.


Komen er bloemen aan de Schefflera?

In de natuur kan de Schefflera heel mooi bloeien met lichtgroene bloemen, maar in de kamer komt het eigenlijk niet voor dat er bloemen verschijnen.


Welke standplaats is ideaal voor de Schefflera?

De Schefflera groeit het best op een plek waar veel indirect zonlicht is. Het liefst vangen de bladeren 3-5 per dag zonlicht, maar pas wel op met te fel licht midden op de dag. Plaats je vingersboom bijvoorbeeld op 3-4 meter afstand van een raam op het zuiden of 2-3 meter van een raam op het westen of op het oosten. Bij een raam op het noorden mag de vingersboom vlak bij het glas staan, kies dan wel het liefst een effen groene soort. Een bonte Schefflera wil namelijk graag iets meer licht dan een effen groene. Om te voorkomen dat de Schefflera naar het licht gaat groeien en uit model raakt, kun je de plant het best regelmatig een klein stukje draaien. De Schefflera komt uit een warm klimaat en groeit prima bij een gemiddelde kamertemperatuur. Deze plant heeft het ’s nachts liever niet kouder dan 8 °C. De vingersboom stelt geen hoge eisen aan de luchtvochtigheid, maar door te droge lucht kan je Schefflera bruine raden aan de bladeren krijgen. Zet deze plant daarom niet vlak bij een radiator, want daar is de lucht extra droog. Een fijne nevel uit je plantenspuit verhoogt de luchtvochtigheid.

Kan een Schefflera ook buiten?

De Schefflera kan ook tijdelijk buiten staan, maar dit kan alleen in de zomer. Schefflera taiwaniana is de meest geschikte soort voor buiten. Zet je vingersboom wel beschut en uit de felle middagzon. De temperatuur moet boven 10 °C blijven, de vingersboom is niet winterhard.


Hoe moet je de Schefflera verzorgen?

Water geven

De Schefflera heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig, ongeveer 1 x per week water geven is voldoende. Deze plant verbruikt niet zoveel water, maar in de zomer mag de potgrond wel constant licht vochtig blijven, dus dan kun je ook iets vaker gieten. Maar de grond moet zeker niet te nat zijn. Zorg er altijd voor dat het water uit de pot kan lopen en niet in de schotel blijft staan. In te natte grond kunnen de wortels van je Schefflera namelijk gaan rotten. Geef dus liever wat te weinig dan te veel water, om natte voeten te voorkomen. Hoeveel water je Schefflera nodig heeft, hangt af van de potmaat, de standplaats en de grootte van de plant. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na een week nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog en laat de potgrond zelfs los van de pot, dan heeft de Schefflera meer water nodig. In de winterperiode heeft je Schefflera minder water nodig, dan mag de grond tussen de gietbeurten in licht opdrogen en giet je ongeveer 1 x in de tien dagen. Regenwater of onthard water heeft de voorkeur, laat het water altijd eerst op kamertemperatuur komen zodat je vingersboom niet schrikt van een koude plons.

Sproeien

De Schefflera vindt het heerlijk om regelmatig besproeid te worden, het liefst 1 x per week. Door te sproeien  verhoog je de luchtvochtigheid rond de bladeren en verwijder je meteen het stof van je plant. Laat het water eerst even op kamertemperatuur komen voor je gaat sproeien, want deze tropische plant houdt niet zo van een koude douche. Je kunt de bladeren ook met een vochtige doek afstoffen, daarna glimmen ze weer prachtig.

Voeding

Bemest je Schefflera in de lente en zomer door van april tot september 1 x per maand door universele kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen. Je vindt de dosering op de verpakking. Geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter is je vingersboom in rust, voeding is dan niet nodig.

Moet je de Schefflera snoeien of bijknippen?

Het is niet nodig om je Schefflera te snoeien, maar als je een grote plant hebt dan is regelmatig bijknippen wel aan te raden. Je kunt de Schefflera elk najaar snoeien als je een compacte en volle bos blad wilt hebben. Door te snoeien krijg je namelijk een betere vertakking, elk takje dat je afknipt gaat weer met meerdere takjes uitgroeien. Knip te lange scheuten kort terug, knip hierbij tot onder een blad van een andere stengel zodat je de afgeknipte stengel niet meer ziet. Je kunt ook de kop bovenin terugsnoeien en de uiteinden van takken weghalen, zo stimuleer je de plant om onderaan nieuwe scheuten te maken.

Wanneer en hoe moet je de Schefflera oppotten en verpotten?

Als je de Schefflera net gekocht hebt dan raden we je aan de plant in een grotere pot te zetten. De pot kan 10-20 % groter zijn dan de kweekpot, gebruik voor het oppotten van je Schefflera universele potgrond voor kamerplanten. De vingersboom is niet zo’n snelle groeier, daarom hoef je deze kamerplant niet vaak te verpotten. We raden je aan de toplaag in de pot wel elk jaar te verversen. Verpot de plant om de drie jaar. Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is. Vul de ruimte in de pot op met universele potgrond voor kamerplanten, druk langs de randen goed aan met je vingers. De vroege lente is de beste tijd om je Schefflera te verpotten. Dit is het begin van het groeiseizoen en dan herstelt de plant het snelst.

Als je veel nieuwe potgrond hebt toegevoegd hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden, dus pas daar je hoeveelheid voeding op aan.

Voor je Schefflera


Hoe kun je de Schefflera stekken?

De Schefflera kun je goed stekken door een kopstek te maken. Knip hiervoor de top van een stengel, het stekje van je vingersboom mag ongeveer 10 centimeter lang zijn en moet minimaal twee bladeren hebben. Zet de stek in een glas met water op een lichte plek bij 20 °C en liefst nog wat warmer. Dek de stek af met een doorzichtig plastic zakje, zo blijft de luchtvochtigheid rond de blaadjes hoog. Een elektrisch kamerkasje is ideaal om je vingersboom stekje in te zetten. Verschoon het water regelmatig. Het kan wel even duren voordat er wortels verschijnen, een beetje geduld is dus wel nodig. Als de wortels 2-3 cm lang zijn dan kun je de stek overzetten in een potje met stekgrond. Houd de aarde de eerste tijd vrij vochtig, de wortels moeten er nog aan wennen dat ze nu in de aarde groeien. De beste tijd om je Schefflera te stekken is het voorjaar.


Wat is er aan de hand met mijn Schefflera?

Waarom verliest mijn Schefflera bladeren?

Als je Schefflera zijn bladeren verlies dan heeft hij waarschijnlijk te weinig licht. Bladverlies komt meestal niet door te droge grond, dus ga niet meteen veel water geven maar check de vochtigheid van de grond met een vochtmeter. Het is geen probleem als er af en toe een oud blad van je Schefflera valt, dit is een natuurlijk proces. De plant zal bovenin weer nieuwe bladeren maken.

Waarom krijgt mijn Schefflera bruine bladeren?

Als je Schefflera bruine bladeren krijgt dan staat hij te donker of heeft hij te veel voeding gekregen. Is het blad juist meer geel dan kan dat door zonnebrand komen, zet je plant verder van het raam af. In zeer natte grond kunnen de wortels gaan rotten, ook dan krijgt je vingersboom bruine bladeren.

Beestjes in je Schefflera?

De Schefflera is een sterke kamerplant, soms kan het toch voorkomen dat je vingersboom last heeft van beestjes. Dit kan bijvoorbeeld komen door tocht. Wil je meer weten over de bestrijding van beestjes op je Schefflera? lees dan onze blogs over trips, bladluis, spint, wolluis.

 

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Bladverlies Te donker Lichter plaatsen
Bruine bladeren Te donker, te veel voeding, te nat Lichter plaatsen, minder voeding geven, vochtigheid grond checken

De Schefflera bij jou thuis

Deel jouw Schefflera met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top