Laden..
Medinilla

Medinilla

De Medinilla herken je direct aan de grote roze bloemen aan overhangende stengels. Er is geen kamerplant te vergelijken met deze elegante bloeiende kamerplant. De Medinilla is een favoriet vanwege de adembenemend mooie roze bloemen. Deze tropische schone maakt veel indruk met haar spectaculaire bloemen.

De Medinilla is een makkelijke woonplant, als je eenmaal weet hoe je deze grote  plant moet verzorgen dan zul je er heel lang plezier aan beleven. Kies een plek waar de Medinilla vrij kan staan, wat hoger of in een hoge pot, zo komen de hangende bloemen prachtig uit.

In de natuur groeit Medinilla als een epifyt op boomtakken, hoog in een boom. De plant haalt geen voeding uit de boom, hij gebruikt de tak alleen als steuntje, eigenlijk net als een orchidee. Een Medinilla kan ook in de aarde groeien.

Er zijn ongeveer 200 soorten Medinilla, ze komen voor in Zuidoost-Azië en tropisch Afrika. De Medinilla magnifica komt uit de Filipijnen, deze soort is geliefd als kamerplant en er zijn enkele mooie rassen voor de huiskamer van gekweekt. Medinilla wordt ook wel trosbloem genoemd en hoort bij de familie Melastomataceae.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Medinilla in het kort

Soorten:

200 soorten

Bekendste soorten:

Medinilla magnifica, Medinilla magnifica 'Flamenco', Medinilla magnifica 'J'adore Dolce Vita', Medinilla magnifica 'Lambada', Medinilla magnifica 'Piccolini'

Bloeiend:

Ja

Bloeiperiode:

November-februari

Standplaats:

Indirect licht

Water geven:

Gemiddeld, licht vochtig houden

Giftig:

Nee

Stekken:

Ja

Kenmerken:

Tropische plant, grote plant, bloeiende plant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Medinilla?

In de natuur kan de Medinilla een opgaande, tot drie meter hoge struik worden die als een epifyt hoog bovenin de bomen groeit. In de kamer zal je plant maximaal een meter hoog worden. De stengels voelen kurkachtig aan en zijn een beetje vierkant. De leerachtige bladeren kunnen wel 30 cm lang worden en hebben opvallende nerven. De roze bloemen zitten aan overhangende stengels. De pluim met fijne bloemen valt extra op door de tot 10 cm lange roze schutbladen.


Welke soorten Medinilla zijn er?

Medinilla (Medinilla magnifica)Medinilla (Medinilla magnifica)

Medinilla (Medinilla magnifica)

De Medinilla magnifica is de gewone soort, een forse plant met lichtroze bloemen in grote trossen.


Medinilla (Medinilla magnifica 'Flamenco')Medinilla (Medinilla magnifica 'Flamenco')

Medinilla (Medinilla magnifica 'Flamenco')

De Medinilla magnifica 'Flamenco' heeft bloemen in een wat donkerder roze tint en glanzend blad.


Medinilla magnifica 'J'adore Dolce Vita'Medinilla magnifica 'J'adore Dolce Vita'

Medinilla (Medinilla magnifica 'J'adore Dolce Vita')

De Medinilla magnifica 'J'adore Dolce Vita' is een nieuwe kruising die nog langer mooi blijft, grotere bloemtrossen heeft en ook makkelijker te verzorgen is.


Medinilla magnifica 'Lambada'Medinilla magnifica 'Lambada'

Medinilla (Medinilla magnifica 'Lambada')

De Medinilla magnifica 'Lambada' heeft wat kleinere donkerroze bloemen en glanzend donkergroen blad.


Medinilla magnifica 'Piccolini'Medinilla magnifica 'Piccolini'

Medinilla magnifica 'Piccolini'

De Medinilla magnifica 'Piccolini' groeit compacter en blijft nog langer mooi dan de gewone soort.


Medinilla


Is de Medinilla giftig?

Nee, de Medinilla is niet giftig. De Medinilla is niet giftig voor katten, en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en voor kinderen.


Komen er bloemen aan de Medinilla?

Ja, er komen heel mooie bloemen aan de Medinilla. De bloei begint met een belvormige dikke knop vol roze schutbladen. Als de bloem verder open gaat dan zie je de kleine roze bloemen tussen de vaak glimmende schutbladen en wordt de bloemtros langer. De hele tros gaat steeds verder open staan en sierlijk overhangen. De bloemen van de Medinilla blijven je dus verrassen.

Wat is de bloeitijd van Medinilla?

De bloemen van de Medinilla verschijnen meestal in de periode november-februari. De bloemtrossen blijven wel 3-4 maanden bloeien.

Wat te doen als je Medinilla is uitgebloeid?

Als je Medinilla is uitgebloeid, kun je de bloemen het best verwijderen. Knip de bloemstengel bij de basis af met een scherpe schaar of snoeischaar.  

Hoe kun je een Medinilla opnieuw laten bloeien?

Een Medinilla kun je na een paar maanden weer opnieuw laten bloeien. De Medinilla gaat na de bloei, als je de bloemstengels hebt weggeknipt, nieuwe scheuten maken. Wacht tot de jonge scheuten ongeveer 20 cm lang zijn en zet je Medinilla dan op een koelere plek (16-18 °C) met veel licht, bijvoorbeeld je slaapkamer. Matig water geven en 1 x in de twee weken voeding in het water doen. Als de bloemknoppen vrij groot zijn, mag je Medinilla weer op zijn oude plek in de warme kamer staan.


Welke standplaats is ideaal voor de Medinilla?

Je Medinilla verlangt veel indirect zonlicht. De plant groeit goed op 2-3 meter afstand van een raam op het zuiden of wat dichter bij een raam op het westen of oosten. Zet je Medinilla niet in de felle zon, want dan kunnen de bladeren Medinilla verbranden. In de winter kan de plant wel wat dichter bij het raam staan dan in de zomer, dan mag er best wat direct zonlicht op de plant komen. Een raam op het noorden is helaas te donker.

De Medinilla is een tropische plant die er graag lekker warm bij staat. Deze plant groeit prima als de gemiddelde temperatuur in de kamer overdag boven de 18 °C is, maar ’s nachts heeft je trosbloem het liever niet kouder dan 10 °C. Als de plant niet bloeit mag hij koeler staan, dat bevordert de vorming van nieuwe bloemknoppen. Koop je een plant in de winterperiode, als het buiten koud is? Pak je Medinilla dan warm in tijdens zijn verhuizing van het tuincentrum naar jouw kamer. Als hij het te koud heeft dan kan hij namelijk zijn bladeren laten vallen. Tocht is uit den boze voor je trosbloem.

De Medinilla houdt van een hoge luchtvochtigheid, net als in de tropische bossen waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Als de lucht echt langere tijd te droog is dan geeft dat gezondheidsproblemen voor je plant. Het is daarom een must om de luchtvochtigheid rond de plant zo hoog mogelijk te houden. Besproei je plant regelmatig en zet de Medinilla niet in de buurt van de verwarming.

Kan een Medinilla ook buiten?

De Medinilla kan in de zomer ook buiten staan. Laat de plant wel geleidelijk wennen aan zijn nieuwe plek, grote temperatuurverschillen vindt hij niet fijn. Zet de plant niet in de volle zon. ’s Nachts mag het niet kouder worden dan 10 °C, haal je trosbloem dus wel weer op tijd naar binnen.

Medinilla in potMedinilla in pot

Hoe moet je de Medinilla verzorgen?

Water geven

Je kunt de Medinilla in het voorjaar, de zomer en de herfst gemiddeld 1 x per week een scheut water geven, in de winter 1 x per twee weken. De potgrond mag licht vochtig blijven en tussen de gietbeurten iets opdrogen. In de winter mag de grond wat droger zijn. Zorg er altijd voor dat het water uit de pot kan lopen, het water mag niet onderin de pot of in een schotel blijven staan. De wortels van je Medinilla gaan in te natte grond namelijk rotten, en dit betekent het einde van je plant. Laat het water altijd eerst op kamertemperatuur komen voordat je het aan je Medinilla geeft. Regenwater heeft de voorkeur.

Hoeveel water je Medinilla precies nodig heeft, hangt af van de standplaats, de temperatuur en de grootte van de plant. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Maar de plant geeft eigenlijk zelf al aan wanneer hij dorst heeft, de bladeren en bloemstengels gaan dan namelijk een beetje slap hangen, of het blad gaat iets krullen. Geef dan pas water, je zult zien dat het blad snel weer bijtrekt, en op deze manier geef je niet snel te veel. Geef dus liever iets te weinig dan te veel water aan je Medinilla, want deze plant is echt gevoelig voor te natte grond.

Sproeien

De tropische Medinilla houdt wel van een douche, besproei je plant daarom regelmatig met een plantenspuit. Zeker in de winter is sproeien belangrijk omdat de luchtvochtigheid in de kamer dan meestal vrij laag is door de verwarming. Door te sproeien verwijder je meteen het stof van de bladeren en wordt de Medinilla minder gevoelig voor beestjes. Heb je hard kraanwater? Gebruik dan liever regenwater of kook het water eerst. Voordat je gaat sproeien moet het water op kamertemperatuur zijn.

Voeding

Je ziet al aan de grote bloemen van de Medinilla dat deze plant wel wat voeding kan gebruiken. Maar geef tijdens de bloei geen voeding. Begin pas met voeding geven in het voorjaar na de bloei en doe dan 1 x in de twee weken orchideeen voeding of kamerplantenvoeding voor bloeiende planten in het water. Je vindt de dosering op de verpakking, geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. De Medinilla kan zelfs zijn bladeren en bloemen laten vallen als je te veel voeding geeft. Stop eind augustus met voeding geven, in de herfst en de winter heeft je Medinilla geen voeding nodig.

Moet je de Medinilla snoeien of bijknippen?

Je moet de Medinilla snoeien om uitgebloeide bloemen weg te halen. Knip de bloemstengel zo kort mogelijk af bij de basis, waar de stengel begint. Hierdoor zal de plant weer nieuwe bladeren en bloemknoppen gaan vormen. Als je plant te groot wordt dan kun je een stengel bij de basis afknippen. De beste tijd hiervoor is na de bloei in het voorjaar. Maar snoei niet teveel aan je Medinilla, de plant wordt hier meestal niet mooier van.

Wanneer en hoe moet je de Medinilla oppotten en verpotten?

De vroege lente is de beste tijd om je Medinilla te verpotten. Dit is het begin van het groeiseizoen en dan herstelt de plant het snelst. Maar verpot je Medinilla niet als de plant bloeit of al dikke bloemknoppen heeft. Door het verpotten verliest hij energie en dat kan ten koste gaan van de bloemen. Een trosbloem groeit vrij langzaam, we raden je aan de plant om de twee tot drie jaar te verpotten. Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude pot. Neem een pot met gaten in de bodem, zodat het water goed uit de pot kan lopen. Neem wel een hoge pot, zodat de bloemen straks de ruimte hebben om te hangen en niet plat op de vensterbank liggen. Vul de ruimte in de pot op met orchideeen grond of Anthurium grond, daar groeit je Medinilla het best in. Na het verpotten zal je Medinilla sneller gaan groeien. Wil je dat niet? Dan kan de plant best nog een jaar in zijn pot blijven, vervang in dat geval alleen de bovenste laag van de grond.

Voor je Medinilla


Hoe kun je de Medinilla stekken?

Je kunt een Medinilla zelf stekken, het duurt dan wel even voordat je een bloeiende plant hebt. Snijd een jonge scheut van 10-15 cm bij de basis weg, er moeten minstend twee bladeren aan zitten. Haal een teveel aan bladeren van de scheut, er mogen dus twee blaadjes aan zitten, zo help je het stekje omdat hij niet meer zoveel water via zijn bladeren verliest. Met een scherp en schoon mesje snij je nu de onderkant van de stengel schuin af, doop de stengel in stekpoeder. Zet het stekje van je Medinilla in een potje met stekgrond. Nu moet de stek op een warme en lichte plaats worteltjes gaan vormen. Dat gaat het best in een elektrisch verwarmd kamerkasje bij minimaal 21 °C. Dek af met het kapje dat bij het kasje hoort. De grond mag licht vochtig blijven maar zeker niet te nat. Besproei het stekje 1 x per week en laat regelmatig even luchten. Hopelijk zijn er na 1-2 maanden worteltjes gegroeid en zie je het plantje iets groeien. Dan mag je het jonge plantje overzetten naar een iets grotere pot, zorg nog wel een tijd voor een hoge luchtvochtigheid. De beste tijd om je Medinilla te stekken is in het voorjaar na de bloei.


Kun je zelf zaden zaaien om de Medinilla te kweken?

Het is mogelijk om een Medinilla uit zaad op te kweken, hier heb je wel wat geduld voor nodig. Zaden van een goede kwaliteit zijn hiervoor belangrijk. Leg de zaden in een bakje met zaaigrond en bedek ze met een dun laagje aarde. Plaats het zaaibakje op een lichte en warme plek bij minimaal 20 °C en liefst nog wat warmer, een elektrisch verwarmd kamerkasje is hiervoor ideaal. Houd de grond licht vochtig. Het kan enkele weken duren voordat de zaden ontkiemen. De beste tijd om je Medinilla te zaaien is de zomer.


Wat is er aan de hand met mijn Medinilla?

Laat je Medinilla bladeren vallen?

Als je Medinilla zijn bladeren laat vallen dan krijgt de plant te weinig licht of te veel water. Het kan ook zijn dat je trosbloem het te koud heeft gehad, bijvoorbeeld tijdens het transport. Ook te veel voeding kan de oorzaak zijn. Met een goede verzorging komt het gelukkig meestal weer helemaal goed met je Medinilla.

Krijgt je Medinilla vlekken of zie je schimmel?

Een Medinilla kan vlekken op zijn bladeren krijgen of aangetast worden door schimmel. Je kunt hier een schimmelwerend product voor gebruiken. Check de vochtigheid van de grond, mogelijk staat je plant te nat. Krijgt je plant zwarte bladeren, stengels of bloemknoppen? Dan kan dit ook komen door te veel voeding.

Zit er een wit poeder op de bladeren van je Medinilla?

Een wit poeder op de bladeren van je Medinilla komt door de vorming van groeisuikers, hele kleine witte bolletjes op het blad. Dit komt meestal alleen voor tijdens de bloei. Het is een normaal proces en niet schadelijk voor je plant.

Beestjes in je Medinilla? 

De Medinilla kan last hebben van beestjes zoals spint, wolluis en dopluis, die het sap uit de bladeren zuigen. Je kunt aantasting herkennen aan de kleverige bladeren of een grijze waas over het blad. Wil je meer weten over de bestrijding van beestjes op je Medinilla lees dan onze blogs over trips, bladluis, spint, wolluis.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Bladverlies Te weinig licht, te veel water, te koud, te veel voeding Lichter plaatsen, watergift aanpassen, kou voorkomen, minder voeding geven
Vlekken of schimmel Te nat, te veel voeding Vochtigheid grond checken, schimmelwerend middel gebruiken, minder voeding geven
Wit poeder op het blad Groeisuikers Niets doen, is een normaal proces

De Medinilla bij jou thuis

Deel jouw Medinilla met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (9)
J
Jos Michels
23 oktober 2023, 15:11
Mijn Medinilla krijgt al 3 jaar geen bloemen meer. Krijgt wel ieder jaar nieuwe bladeren. Wat kan er mis zijn?
I
Intratuin
23 oktober 2023, 15:20

Beste Jos, bedankt voor je reactie. De Medinilla is veeleisend op het gebied van vocht, tocht en standplaats. Wanneer er één van deze niet klopt dan kan het al mis gaan. De ideale omstandigheden zijn een lichte en warme plek met een goede luchtvochtigheid. Geef pas (kalmarm)water wanneer de grond echt droog is. De plant kan slecht tegen grote temperatuurswisselingen maar wil wel iets koeler staan als hij niet bloeit, in die periode heeft hij ook minder water nodig. Dit bevordert de knopvorming voor nieuwe bloemen. Hopelijk geeft de plant toch nog bloemen, wanneer je de leefomstandigheden van de plant kunt verbeteren. ^Intratuin

C
Cockx Ann
3 december 2023, 12:02
Mijn medinilla begint te verwelken. Waar moet je deze afknippen?
I
Intratuin
4 december 2023, 08:47

Beste Ann,

De uitgebloeide bloemstengels knip je bij de basis af met een scherpe schaar of snoeischaar.

^Intratuin

C
Cockx Ann
4 december 2023, 18:13
De basis is waar de bloem begint ?
I
Intratuin
5 december 2023, 08:46

Ja, het begin van de bloemsteel.

C
ChristianeTheuns
28 februari 2024, 20:38
hallo beste mijn Medinilla is al een tijdje uit gebloeid en staat nu al een hele tijd zonder bloemen ,hij heeft 2 blaadjes gekregen en dat is het wat moet ik nu doen zodat hij terug bloemen krijgt Met vriendelijke groeten Christiane
M
Marc
17 maart 2024, 12:42
Mijn medinilla is al zijn bladeren kwijt, wat nu...
C
Chaja Zalewski
8 juli 2024, 22:25
Ik zou graag zaden kopen en wat stekjes van een medinella. Is dat bij u mogelijk?
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top