Laden..
Krulvaren (Nephrolepis)

Krulvaren (Nephrolepis)

Je herkent de krulvaren makkelijk aan zijn weelderige bos frisgroene bladeren. De krulvaren is de bekendste én populairste varen voor de huiskamer. De veerachtige bladeren groeien direct uit de grond en doen denken aan de prachtige varens in onze bossen.

De krulvaren schittert in een pot die je op een hoge plantentafel zet! Omdat de bladeren iets overhangen kun je de krulvaren ook goed in een hangmand zetten. Deze makkelijke varen houdt van een hoge luchtvochtigheid en is daarom de perfecte badkamerplant. De kleine cultivars van de krulvaren hebben het erg naar hun zin in een terrarium. De krulvaren is ook nog eens een goede luchtzuiveraar, via zijn bladeren haalt hij schadelijke deeltjes uit de lucht.

De krulvaren groeit oorspronkelijk in de (sub)tropische gebieden van Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië en hoort bij de familie Nephrolepidaceae.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De krulvaren in het kort

Soorten:

40 soorten

Bekendste soorten:

Nephrolepis exaltata 'Green Lady', Nephrolepis cordifolia 'Duffi'

Bloeiend:

Nee

Standplaats:

Indirect licht, halfschaduw

Water geven:

Vrij veel, altijd licht vochtig

Giftig:

Nee

Stekken:

Vermeerderen door delen

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, tropische plant, makkelijke plant, grote plant, hangplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de krulvaren?

De Nephrolepis groeit met een dikke toef van geveerde bladeren vanuit een ondergrondse wortelstok. De bladeren kunnen in de natuur wel twee meter lang worden, in de kamer worden ze meestal zo’n 60 centimeter. Deze varen heeft geveerd blad, dat betekent dat de lange bladeren zijn samengesteld uit heel veel kleine blaadjes (deelblaadjes). Eén blad bestaat dus uit een lange bladsteel met daaraan ovale deelblaadjes, ze staan in een regelmatige rij aan weerszijden van de bladsteel. De deelblaadjes van de krulvaren zijn licht gekruld, gedraaid of gekroesd.

Een krulvaren groeit gemiddeld snel, wat je vooral ziet in nieuw blad en een mooie volle plant.


Welke krulvaren soorten zijn er?

Er zijn ruim veertig soorten Nephrolepis bekend, voor de huiskamer worden vooral de soorten Nephrolepis exaltata en Nephrolepis cordifolia gekweekt. Er zijn een paar mooie cultivars die net iets ander blad hebben.

Krulvaren (Nephrolepis cordifolia 'Duffi')Krulvaren (Nephrolepis cordifolia 'Duffi')

Krulvaren (Nephrolepis cordifolia 'Duffi')

De Nephrolepis cordifolia 'Duffi' blijft vrij klein en heeft wat rondere deelblaadjes die mooi lichtgroen van kleur zijn.

Krulvaren (Nephrolepis cordifolia 'Duffi')Krulvaren (Nephrolepis cordifolia 'Duffi')

Krulvaren (Nephrolepis cordifolia 'Duffi')

De Nephrolepis cordifolia 'Duffi' blijft vrij klein en heeft wat rondere deelblaadjes die mooi lichtgroen van kleur zijn.


Krulvaren (Nephrolepis exaltata 'Green Lady')Krulvaren (Nephrolepis exaltata 'Green Lady')

Krulvaren (Nephrolepis exaltata 'Green Lady')

De Nephrolepis exaltata 'Green Lady' is een sterke cultivar die vrij compact groeit, het blad met ovale deelblaadjes heeft een extra mooie heldergroene kleur.

Krulvaren (Nephrolepis exaltata 'Green Lady')Krulvaren (Nephrolepis exaltata 'Green Lady')

Krulvaren (Nephrolepis exaltata 'Green Lady')

De Nephrolepis exaltata 'Green Lady' is een sterke cultivar die vrij compact groeit, het blad met ovale deelblaadjes heeft een extra mooie heldergroene kleur.


Krulvaren


Is de krulvaren giftig?

Nee, de krulvaren is niet giftig. De krulvaren is niet giftig voor katten en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en voor kinderen.


Komen er bloemen aan de krulvaren?

Nee, er komen geen bloemen aan de krulvaren. Alle varens bloeien niet, dit is omdat ze zich niet voortplanten via zaden maar via sporen. De sporen zitten in kleine hoopjes aan de onderkant van het blad.


Welke standplaats is ideaal voor de krulvaren?

De krulvaren groeit graag op een plek waar veel indirect zonlicht is, of op een plek in de halfschaduw. Zet je krulvaren niet in het directe zonlicht, hierdoor kunen de bladeren verbranden. Maar deze varen kan wel meer zonlicht verdragen dan de meeste andere kamervarens. Een goede plek is bijvoorbeeld op 3-4 meter afstand van een raam op het zuiden of wat dichter bij een raam op het westen of het oosten. De krulvaren kan in de halfschaduw groeien, maar deze varen heeft wel graag 3-5 uur zonlicht per dag en dan het liefst ’s morgens of aan het eind van de dag.

De krulvaren groeit prima bij normale kamertemperaturen, maar deze tropische plant heeft een hekel aan kou en krijgt het liever niet kouder dan 15 °C.

De krulvaren houdt van een hoge luchtvochtigheid. De winterperiode vindt hij toch wat minder fijn, als de verwarming aanstaat en de lucht droger is. Daarom raden we je aan zeker in de winter regelmatig te sproeien met de plantenspuit of een luchtbevochtiger te gebruiken.

Kan een krulvaren ook buiten??

Een krulvaren kan in de zomermaanden buiten staan. Zet deze varen op een beschutte plek, uit de wind en zeker niet in de volle zon. Zodra het kouder wordt van 15 °C wil de krulvaren graag weer naar binnen. De krulvaren is dus geen varen om in je tuin te planten, het is een echte binnenplant!


Hoe moet je de krulvaren verzorgen?

Water geven

De krulvaren groeit graag in een licht vochtige aarde, je kunt deze varen dus vrij veel water geven. Gemiddeld is 2 x per week watergeven voldoende in de zomer en 1 x per week in de winter. Giet het liefst direct op de aarde, aan de zijkant van de pot, en niet in het hart van je varen. Als het hart van je varen te lang nat blijft dan kan de plant daar kaal worden. De grond mag constant licht vochtig blijven, maar kan zeker niet te nat zijn, zorg er altijd voor dat het water uit de pot kan lopen. Laat het water niet in een schotel staan, in te natte grond kunnen de wortels gaan rotten.

Je kunt weer gieten als de bovenkant van de aarde iets is opgedroogd. Hoeveel water jouw krulvaren nodig heeft, hangt af van de grootte van de pot, de temperatuur en de standplaats. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na drie dagen nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog, dan heeft de krulvaren meer water nodig.

Geef je krulvaren bij voorkeur regenwater, dit bevat namelijk minder kalk en deze varen is niet zo dol op kalkrijk water. Je kunt kraanwater ontkalken door het eerst te koken en dan af te laten koelen. Laat het water altijd eerst op kamertemperatuur komen voor je het aan de krulvaren geeft.

Sproeien

De bladeren van je krulvaren houden erg van een hoge luchtvochtigheid, een sproeibeurt wordt dus zeker op prijs gesteld. We raden je daarom aan om de krulvaren regelmatig met een fijne nevel te besproeien. Het liefst minstens 1 x in de week en in de winter graag nog wat vaker. Door te sproeien verwijder je meteen stof van de bladeren en kun je weer optimaal genieten van de frisgroene bladeren. Gebruik voor het sproeien het liefst regenwater of ontkalkt water. Laat het water eerst even op kamertemperatuur komen voor je gaat sproeien, want deze tropische plant houdt niet van een koude douche.

Voeding

De krulvaren krijgt graag wat voeding om goed te kunnen groeien. Bemest je varen van april tot september door 2 x in de maand universele kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen. We raden je aan om de helft van de aangeraden dosering te gebruiken. Je vindt de dosering op de verpakking, geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter is je krulvaren in rust, voeding is dan niet nodig.

Moet je de krulvaren snoeien of bijknippen?

Het is niet nodig om de krulvaren te snoeien, maar lelijke bladeren kun je gerust wegknippen. Oude bladeren kunnen bruin worden en laten dan hun deelblaadjes vallen, zo’n blad kun je het best bij de basis wegknippen met een scherpe en schone (snoei)schaar. Je kunt ook te lange bladeren wegknippen. Knip een blad wel altijd in zijn geheel, een deel afknippen geeft geen mooi resultaat. Het weggeknipte blad zal snel weer vervangen worden door nieuwe jonge bladeren. De beste tijd om je krulvaren te snoeien is het voorjaar.

Wanneer en hoe moet je de krulvaren oppotten en verpotten?

Een krulvaren groeit gemiddeld, we raden je aan de plant om de twee tot drie jaar te verpotten. Of eerder als je ziet dat de wortels al helemaal uit de pot gaan groeien. Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude pot. Hoe groter de nieuwe pot des te groter zal je plant worden! Kies het liefst een pot met gaten in de bodem, zo kan het water goed weglopen. De krulvaren groeit het best in speciale varengrond, maar universele potgrond kan ook. De vroege lente is de beste tijd om je krulvaren te verpotten. Dit is het begin van het groeiseizoen en dan herstelt de plant het snelst. Bovendien kan hij dan direct gebruik maken van zijn extra ruimte.

Voor je krulvaren


Hoe kun je de krulvaren stekken of vermeerderen?

Een krulvaren kun je niet stekken, het is wel mogelijk om deze varen te vermeerderen door delen. De krulvaren groeit steeds breder uit in zijn pot via wortelstokken. Als je de plant wil gaan verpotten, dan kun je de wortelkluit voorzichtig in twee of drie stukken delen. Elk deel moet flink wat wortels en ook een paar bladeren hebben. De gescheurde delen plant kun je apart oppotten. De beste tijd om je krulvaren te delen is het voorjaar.


Wat is er aan de hand met mijn krulvaren?

Krijgt je krulvaren bruine bladeren?

Als je krulvaren bruine bladeren krijgt, dan kan dit komen door te natte grond. Mogelijk heb je te veel water gegeven, je ziet het blad dan ook vaak eerst geel worden. Controleer de vochtigheid van de grond, het kan namelijk ook zo zijn dat de grond juist te droog is. Bij een te lage luchtvochtigheid kan je krulvaren ook bruine bladeren krijgen, je kunt dan wat vaker sproeien.

Verliest je krulvaren bladeren?

Als je krulvaren zijn bladeren verliest dan komt dit vaak door een te lage luchtvochtigheid. Besproei je varen regelmatig of gebruik een luchtbevochtiger. Bladverlies bij de krulvaren kan ook komen door te natte of te droge grond, controleer daarom ook de vochtigheid van de grond.

Beestjes in je krulvaren?

De krulvaren heeft gelukkig bijna nooit last van beestjes. Maar zie je toch iets kruipen op de bladeren en wil je meer weten over de bestrijding van beestjes op je krulvaren? Lees dan onze blogs over trips, bladluis, spint en/of wolluis.

Symptoom krulvaren Oorzaak Wat te doen
Bruine bladeren Te nat, te droog Vochtigheid van de grond controleren en watergift aanpassen
Bladverlies Te droge lucht, te nat, te droog Vaker sproeien of luchtbevochtiger gebruiken, vochtigheid van de grond controleren en watergift aanpassen

De krulvaren bij jou thuis

Deel jouw krulvaren met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top