Laden..
Ficus elastica (Rubberplant)

Ficus elastica (Rubberplant)

De rubberplant is een populaire kamerplant en meteen een van de sterkste en opvallendste. Met de grote, glanzende bladeren maak je echt een statement in jouw interieur! De karaktervolle Ficus elastica is bovendien een goede luchtzuiverende plant. Je kunt kiezen uit verschillende bladkleuren, zo past de rubberplant bij elke woonstijl.

De Ficus elastica is al vanaf het begin van de 19e eeuw in huiskamers te vinden en daarmee een van de eerste kamerplanten. Aan de naam rubberplant of Indische rubberboom kun je al zien waar deze tropische boom voor gebruikt werd. Op plantages werd het witte sap (latex) afgetapt, een belangrijke bron voor natuurrubber.

Ficus elastica groeit van oorsprong in de tropische gebieden van Azië, maar je kunt deze boom inmiddels ook in andere tropische landen tegenkomen en ook bijvoorbeeld in Spanje. De rubberplant kan uitgroeien tot een zeer grote boom van zeker 30 of 40 meter hoog. Maar Ficus elastica groeit ook wel op een andere boom die hij als steuntje gebruikt, en stuurt dan lange luchtwortels naar de grond. Die luchtwortels van Ficus elastica zijn zo lang en sterk dat er in India zelfs levende bruggen van gemaakt worden. Van de rubber plant is er één soort, maar er zijn verschillende mooie kweekvormen die je als kamerplant kunt kopen. De Ficus elastica hoort bij de moerbeifamilie (Moraceae).

Ficus elastica kopen in de Intratuin webshop »

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Ficus elastica in het kort

Soorten:

1 soort, diverse kweekvormen

Bekendste soorten:

Ficus elastica, 'Abidjan', 'Belize', 'Burgundy', 'Robusta', 'Ruby', 'Tineke'

Bloeiend:

Alleen in oorspronkelijke leefomgeving

Standplaats:

Indirect licht, halfschaduw

Water geven:

Gemiddeld, 1x per week, licht vochtig houden

Gifitg:

Ja

Stekken:

Ja, via kopstek

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, tropische plant, makkelijke plant, grote plant


Wat is de groeiwijze van de Ficus elastica?

De Ficus elastica is een wintergroene boom met een opgaande groeiwijze. Als kamerplant groeit de rubberplant met een of meerdere stevige takken omhoog, weinig vertakt. De hoogte is in de kamer meestal maximaal 2,5 meter. Deze robuuste kamerplant heeft dik, leerachtig blad dat wel tot wel 35 centimeter lang kan zijn. Het jonge blad is in een punt opgerold. De Ficus elastica kun je ook als boompje op stam kopen. De Ficus elastica groeit redelijk snel.


Welke soorten rubberplant zijn er?

Rubberboom (Ficus elastica 'Abidjan')Rubberboom (Ficus elastica 'Abidjan')

Rubberboom (Ficus elastica 'Abidjan')

De Ficus elastica 'Abidjan' heeft groot donker blad met rood-paarse tinten.


Rubberboom (Ficus elastica 'Belize')Rubberboom (Ficus elastica 'Belize')

Rubberboom (Ficus elastica 'Belize')

De Ficus elastica 'Belize' valt extra op door het witbonte blad met witte en roze vlekken langs de randen. De onderkant van het blad is lichtroze.


Rubberboom (Ficus elastica 'Burgundy')Rubberboom (Ficus elastica 'Burgundy')

Rubberboom (Ficus elastica 'Burgundy')

De Ficus elastica 'Burgundy' heeft heel donker groen, bijna roodgroen blad. Ook als stamboompje te koop.


Rubberboom (Ficus elastica 'Robusta')Rubberboom (Ficus elastica 'Robusta')

Rubberboom (Ficus elastica 'Robusta')

De Ficus elastica 'Robusta' heeft donkergroen blad dat wat breder is, de plant groeit vrij compact.


Rubberboom (Ficus elastica 'Ruby’)

De Ficus elastica 'Ruby’ is een bijzondere vorm met roodbont blad. De donker roodbruine bladeren hebben roze randen.


Rubberboom (Ficus elastica 'Tineke')Rubberboom (Ficus elastica 'Tineke')

Rubberboom (Ficus elastica 'Tineke')

De Ficus elastica 'Tineke' heeft bont blad met geelwitte en soms zelfs roze vlekken, vooral langs de rand.


Ficus elastica (Rubberplant)


Is de Ficus elastica giftig?

Ja, het sap dat uit de stengels van Ficus elastica is giftig bij inname. Pas daarom op met kinderen en huisdieren, als ze het blad eten kan dit leiden tot bultjes op de huid, overgeven en misselijkheid. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. Het sap kan ook irritatie veroorzaken als je het op je huid krijgt. Draag daarom handschoenen bij het verpotten of snoeien.


Komen er bloemen aan de Ficus elastica?

In de oorspronkelijke leefomgeving komen er kleine vijgen aan de Ficus elastica, dit zijn ook de bloemen. Ik de kamer komt het niet voor dat er bloemen aan de rubberplant komen.


Welke standplaats is ideaal voor de Ficus elastica?

De Ficus elastica doet niet zo moeilijk over zijn standplaats maar groeit het best op een plek waar veel indirect zonlicht is. Bijvoorbeeld op 2-3 meter afstand van een raam op het zuiden of wat dichter bij een raam op het westen. Een raam op het oosten is ook geschikt en zelfs op het noorden. De rubberplant kan namelijk ook in de halfschaduw groeien, maar zal dan wel wat meer in de lengte gaan groeien. Een bonte Ficus elastica wil graag iets meer licht dan een effen groene. Om te voorkomen dat de rubberplant naar het licht gaat groeien en uit model raakt, kun je de plant het best regelmatig een klein stukje draaien. De Ficus elastica heeft het naar zijn zin bij normale kamertemperaturen. Heb je voor de winterperiode een lichte plek waar het minder warm is? Dan vind jouw rubberplant dat wel zo fijn.

De Ficus elastica houdt van een hoge luchtvochtigheid, een sproeibeurt wordt dus zeker op prijs gesteld. Zet de plant liever niet direct naast de verwarming, daar is de luchtvochtigheid toch wat minder hoog.

Kan een Ficus elastica ook buiten?

Een Ficus elastica kan in de zomer ook buiten staan. Zet je rubberplant wel beschut en uit de felle middagzon.

Ficus elasticaFicus elastica

Hoe moet je de Ficus elastica verzorgen?

Water geven

De verzorging van Ficus elastica is heel makkelijk. De rubberplant heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig. Geef je rubberplant 1 x per week water. De grond moet tussen de gietbeurten bovenin de pot licht opdrogen. Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig is en geef pas weer water als de grond bovenop droger aanvoelt. Geef liever wat te weinig water dan te veel, want als de potgrond te nat is, kunnen de wortels gaan rotten. Een rubberplant is heel sterk, maar deze kamergenoot kan niet zo goed tegen te veel water. Je geeft daarom beter wat vaker kleine beetjes in plaats van in één keer een grote plons. Het water moet goed uit de pot kunnen lopen en niet onderin de pot of in een schotel blijven staan. In de zomer heeft je rubberplant meer water nodig dan in de winter.

Sproeien

Besproei je rubberplant 1 x in de week met een fijne nevel. Door de bladeren na het sproeien af te nemen met een doekje verwijder je meteen stof van de bladeren. Zo is je rubberplant weer helemaal opgefrist en glanzen de bladeren prachtig. Een zomers regenbuitje vindt jouw Ficus elastica heerlijk!

Voeding

De rubberplant heeft niet zoveel voeding nodig. Bemest je Ficus elastica van mei tot augustus 1 x per maand door kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen. Je vindt de dosering op de verpakking, houd de helft van deze dosering aan. Geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter is je rubberplant in rust, voeding is dan niet nodig.

De eerste twee maanden na het kopen van je Ficus elastica hoef je geen mest te geven, er zit dan nog voldoende voeding in de potgrond. Na het verpotten hoef je ook pas na twee maanden te beginnen met voeding te geven.

Moet je de Ficus elastica snoeien of bijknippen?

Je hoeft de Ficus elastica niet beslist te snoeien. Maar als je rubberplant te groot wordt of uit model raakt, dan kun je deze kamerplant prima bijknippen. Het snoeien van je Ficus elastica zorgt ervoor dat de plant mooi vol blijft en meer in de breedte gaat groeien. De rubberplant maakt uit zichzelf vaak één lange stengel, vertakken zit niet zo in z’n aard. Door het snoeien zal hij zich meer gaan vertakken. Dus als je wilt dat je rubberplant wat breder uitgroeit dan kun je de stengels elk voorjaar toppen.

Snoei te lange stengels af met een schone en scherpe snoeischaar. Knip hierbij altijd vlak boven een blad. Het stuk dat je afknipt kan bijvoorbeeld de bovenste tien centimeter zijn. Knip liever niet hele lange stukken van je rubberplant af, daar wordt de plant meestal niet mooier van! Uit de snoeiwond zal wit sap komen, dit ‘bloeden’ van je Ficus lyrata kun je stoppen door er wat as op te strooien. De gesnoeide stengel kun je weer stekken. De beste tijd om je rubberplant te snoeien is in het voorjaar of in de zomer. Draag bij het snoeien altijd handschoenen, het witte sap dat uit de stengels komt kan tot huidirritatie leiden.

Wanneer en hoe moet je de Ficus elastica oppotten en verpotten?

De Ficus elastica kun je direct na aankoop oppotten. Voor het oppotten van je rubberplant kun je universele potgrond voor kamerplanten gebruiken, prima geschikt voor deze Ficus. Gebruik het liefst een pot met gaten in de bodem, zo kan het water goed uit de pot lopen.

Een Ficus elastica groeit vrij snel, we raden je aan de plant om de twee tot drie jaar te verpotten. Wil je dat de rubberplant sneller groeit? Verpot je plant dan elk jaar. Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude pot. Vul de ruimte in de pot op met universele potgrond voor kamerplanten, druk langs de randen goed aan met je vingers. De vroege lente is de beste tijd om je Ficus elastica te verpotten. Dit is het begin van het groeiseizoen en dan herstelt de rubberplant het snelst. Bovendien kan hij dan direct gebruik maken van zijn extra ruimte! Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden, dus pas daar je hoeveelheid voeding op aan.

Heb je een grote plant die eigenlijk niet meer verpot kan worden? Of wil je dat je Ficus elastica minder snel groeit? Dan kun je ervoor kiezen alleen de bovenste laag potgrond te verwijderen. Strooi af met een laagje verse potgrond.

Verzorgingsproducten voor je Ficus elastica


Hoe kun je de Ficus elastica stekken?

De Ficus elastica kun je goed stekken. Knip hiervoor de top van een tak af. De stek van je rubberplant mag ongeveer 10 centimeter lang zijn en moet minimaal twee bladeren hebben. Spoel het witte sap van de stengel en zet de stek in een glas met water op een lichte plek bij minimaal 18 °C. Verschoon het water regelmatig. Als de wortels 3-5 cm lang zijn de stek overzetten in een potje met stekgrond of potgrond. Houd de aarde de eerste tijd vrij vochtig, de wortels moeten er nog aan wennen dat ze nu in de aarde groeien.

Je kunt de rubberplant stekken ook direct in de aarde zetten. Laat de stek dan eerst een paar uur drogen, doop de onderkant van de stengel in stekpoeder en steek het stekje in een potje met stekgrond. Dek de stek af met een plastic zakje, wel regelmatig even luchten. Na een paar weken zijn er hopelijk wortels gegroeid.


Wat is er aan de hand met mijn Ficus elastica?

Hangende bladeren aan je Ficus elastica?

Als de bladeren van je Ficus elastica gaan hangen dan is de potgrond waarschijnlijk te nat. Of misschien heb je de plant een overdosis aan voeding gegeven en zitten er hierdoor te veel zouten in de grond. Hangende bladeren aan je rubberplant kunnen ook voorkomen op een te donkere plek.

Krijgt je Ficus elastica gele bladeren?

Als je Ficus elastica gele bladeren krijgt dan kan je rubberplant te weinig voeding hebben. Geef je Ficus wat extra voeding in het water. Het kan ook zo zijn dat de grond te nat is, het blad wordt dan eerst geel of bruin en valt af. Als er af en toe een blad geel wordt dan is dat geen probleem. Het is normaal als er soms een oud blad geel wordt en afvalt.

Krijgt je Ficus elastica bruine vlekken?

Als je Ficus elastica bruine vlekken op zijn bladeren krijgt, dan kan de grond te droog of juist te nat zijn. Controleer de vochtigheid van de grond door je vinger diep in de potgrond te steken. Een vochtmeter is ook heel handig. Probeer ook de vochtigheid onderin de pot te bepalen. Geef in het vervolg meer of juist minder water, afhankelijk van de vochtigheid van de grond.

Laat je Ficus elastica zijn bladeren vallen?

Als je Ficus elastica zijn bladeren laat vallen dan is de grond meestal te nat. Op een te donkere plek kan het ook gebeuren dat er bladeren van je rubberplant vallen. Bladval komt ook voor nadat de plant verplaatst is, bijvoorbeeld van het tuincentrum naar jouw huiskamer. Hij moet dan nog even wennen. Ook door verplaatsen binnen jouw woning kan de rubberplant zijn blad laten vallen. Dat er af en toe een oud blad van de plant valt, is normaal.

Beestjes in je Ficus elastica?

De Ficus elastica kan last hebben van beestjes zoals spint, wolluis en dopluis, die het sap uit de bladeren zuigen. Je kunt aantasting herkennen aan de kleverige bladeren (en een kleverige vloer) of een grijze waas over het blad. Wil je meer weten over de bestrijding van beestjes op je rubberplant lees dan onze blogs over trips, bladluis, spint, wolluis.

 

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Hangende bladeren Te nat, te veel voeding, te weinig licht Minder water geven, minder voeding geven, lichter plaatsen
Gele bladeren Te weinig voeding, te nat Meer voeding geven, minder water geven
Bruine vlekken Te droog of te nat Vochtigheid controleren, watergift aanpassen
Bladeren vallen Te nat, te donker, verplaatsing Minder water geven, lichter plaatsen, niet verplaatsen
Kleverige bladeren Beestjes Beestjes bestrijden

De Ficus elastica bij jou thuis

Deel jouw rubberplant met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top