Laden..
Solar tuinverlichting

Solar tuinverlichting

Wat is er nou leuker dan licht krijgen in de avonduren van de zon die overdag schijnt? Solar verlichting is duurzaam én handig. Het is in steeds meer verschillende vormen en soorten verkrijgbaar waardoor je altijd een solar lamp vindt die bij jou in de tuin past. Maar hoe werkt solar verlichting en hoe kies je een geschikte lamp voor jouw tuin?

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Hoe werkt solar verlichting?

Het belangrijkste onderdeel in een solarlamp is het (donker)blauwe gestreepte plaatje. Doordat er licht (dit hoeft dus geen zonlicht te zijn) op het plaatje schijnt wordt er stroom opgewekt wat weer voor genoeg stroom zorgt voor een LED-lampje. Door een kleine batterij wordt de stroom opgeslagen voor in de avonduren.

Het blauw gestreepte plaatje is gemaakt van mono(multi) crystalline. Dit houdt in dat er meerdere kristallen in verschillende richtingen zijn opgekweekt uit een geprepareerd stuk siliconen. Dit materiaal zorgt voor een reactie met het licht waardoor positieve en negatieve geladen deeltjes gaan bewegen en daardoor stroom vormen. Dit is zeer zwakke stroom. Door een (stroom)omvormer wordt deze stroom omgezet zodat dat het opgeslagen kan worden in de batterij. Deze batterij is de accu van de solarlamp. Als het avond wordt schakelt de lamp aan en brandt de lamp op het opgeslagen stroom van de accu.

De meeste solar verlichting werkt op LED-verlichting. LED is een mini-lampje dat zonder al te veel stroom veel licht geeft. Ideaal voor de zwakke stroom in een solar lamp op zonne-energie.

Wat zijn de voordelen van solar verlichting?

Solar verlichting is milieuvriendelijk en kan je elektriciteitskosten verlagen!
Het is milieuvriendelijk omdat het de zon als energiebron gebruikt en geen elektriciteit uit het stopcontact nodig heeft. Dit verlaagt je elektriciteitskosten omdat zonne-energie gratis is.

Het is een ongecompliceerde installatie.
Het installeren van zonnelampen is eenvoudig en er zijn geen kabels nodig.

Ook zijn ze gemakkelijk te verplaatsen.
Solarlampen zijn ook gemakkelijker te verplaatsen omdat er geen kabels aan vast zitten.

En ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende ontwerpen en toepassingen hierdoor kan je altijd wel de zonne-energie lamp kan vinden die bij jou tuin past!

Waar plaats je een solarlamp?

Een solarlamp heeft overdag veel licht nodig om in de avonduren te branden. Heeft de lamp op een bewolkte dag minder licht ontvangen of staat er een mooie boom in de weg: dan zal de accu minder vol zijn en kan de lamp minder lang branden in de avond en nacht. Zorg daarom voor een mooie plek in de zon, of een plek met veel licht. Let er ook op dat de plek die je uitkiest niet overgroeid kan raken door planten zodat hij genoeg zonne-energie kan opnemen.

De meeste lampen die je in de tuin kunt zetten hebben een steekpen onder de lamp waardoor je ze makkelijk kunt plaatsen. Als je de juiste plek hebt gevonden kun je de solarlamp gewoon in de grond steken. Houd de lamp nooit vast als je hem in de grond steekt. Meestal is de steel lang genoeg om vast te houden en in de grond te steken

 


TIP!

 Regelmatig de solarlamp schoonmaken verlengt de brandtijd en de levensduur van je lamp.


Soorten solar verlichting

Er zijn veel toepassingen voor solar tuinverlichting. Je kunt het gebruiken om je tuinpad te verlichten maar het is ook leuk voor de sier. Naast de functie zijn solar lampen er ook nog in verschillende maten en vormen. Wandlampen voor aan een schutting of muur tot staande lampen met steekpennenvan lampen als een zomerse slinger tot lampen voor op de buitentafel.

1

Functionele solar verlichting

Binnen deze groep vallen lampen die handig zijn om een looppad of huisje te verlichten zodat je wat kunt zien in het donker. In de meeste gevallen zijn dit lampen met steekpennen of spots.

2

Decoratieve solar verlichting

Binnen deze grote groep vallen lampen die je als decoratie gebruikt. De meeste lampen hebben een eigen hogere sierwaarde ook als de lamp niet aan staat. Denkend aan een slinger met solarlampen, een “gloeilamp” voor op tafel, lampion of lantaarn op solar verlichting.


Solar tuinverlichting

Welk onderhoud heeft solar tuinverlichting nodig?

Een solarlamp heeft niet veel onderhoud nodig. De solar buitenlampen zijn weer- en waterdicht, dus genoeg beschermd voor vele weersomstandigheden. Voor het behoud van de duurzaamheid en de levensduur wordt er toch geadviseerd om de lampen in de wintermaanden binnen te houden.

Door de weersomstandigheden en opspattend grond of zand kunnen de lampen vies worden. Als je de lamp en het blauwe plaatje regelmatig met een vochtige doek schoonmaakt zal de brandtijd in de avond en de levensduur worden verlengd.

 

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top