Laden..
12 Volt tuinverlichting aanleggen

12 Volt tuinverlichting aanleggen

12 volt tuinverlichting is een van de veiligste soorten verlichting die je in je tuin kunt aanleggen. Door de komst van LED-verlichting is de keuze uit verlichting voor je tuin vergroot en is er voor ieder wat wils. Zo zijn er verschillende tinten licht zoals warm wit, helder wit en er zijn ook andere kleuren verkrijgbaar als verwisselbare kleurenschijfjes. Maar tuinverlichting aanleggen is nog best een kunst. Wij leggen je uit hoe je dit stap voor stap aanpakt.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Het verschil tussen 12 v en 230 v

Bij 12 V tuinverlichting hoeven de kabels niet ondergronds en is het dus makkelijker om aan te leggen dan 230 V. Je kunt dit zelf en hebt geen electricien nodig voor de aanleg. Dit komt omdat 12 Volt “zwak-stroom” of laagspanning is. Ga je per ongeluk met een schep door een kabel van 12 V heen, dan gebeurt er niets. Natuurlijk is de kabel wel stuk, maar je krijgt er niet direct een schok van. Bij een 230 V systeem is dit erg gevaarlijk en daarom moet een 230 V stroomkabel 50 cm diep de grond in.

Benodigdheden voor het aanleggen van 12 v tuinverlichting

Voor het aanleggen van 12 V tuinverlichting heb je geen gereedschap nodig waardoor het voor iedereen makkelijk aan te leggen is. Je kunt een complete set kopen waar alle benodigdheden voor het aanleggen bij zitten. Er zijn 12 V sets met tuinlampen of losse tuinlampen maar ook sets met alleen het draad en de transformator (dit is een stroomomvormer van 230 V naar 12 V). Hier kun je zelf de juiste lampen bij uitzoeken. Ook zijn de sets gemakkelijk uit te breiden met extra kabels en lampen door de schroefverbindingen.

Houd er wel rekening mee dat een transformator voor een maximale Wattage is gemaakt. Als bijvoorbeeld de transformator max. 45 Watt heeft en de lampen verbruiken 10 Watt, dan kun je hier maximaal vier lampen aan koppelen. Een set zal nooit het aantal Watt overschrijden. Maar als je meer lampen wilt dan maximaal kan, moet je goed kijken of de transformator dat aan kan. Als dit niet zo is hoef je alleen een grotere transformator aan te schaffen.

 

12 Volt tuinverlichting12 Volt tuinverlichting

Hoe leg je 12 v tuinverlichting aan

  1. Haal de verlichting uit de verpakking en ontwikkel zorgvuldig de kabels zodat er geen ‘kink-in-de-kabel’ komt.
  2. Zoek een handige plek voor de transformator. In de schuur, een bijgebouwtje: in ieder geval een plek waar het droog is en blijft.
  3. Leg de kabels uit op de grond en bekijk waar de lampen moeten/kunnen staan.
  4. Schroef de verbindingen van de kabels aan elkaar, als laatste de transformator.
  5. Zet de lampen op hun plek. Meestal door middel van een steekpen aan de lamp vast gaat dit erg makkelijk de grond in. Ook zijn er soorten die d.m.v. bouten/ schroeven bevestigd moeten worden.
  6. Stop de transformator in het stopcontact. Controleer of de lampen het doen. Anders zul je iedere schroefverbinding langs moeten, wellicht is er net een die niet goed zit.
  7. Verstop de kabels voor een mooie afwerking. Verstop je kabel niet midden in de border maar langs randen: daar graaf je of bewerk je de grond het minst.
  8. Geniet van een mooi verlichte avondtuin.

Tip: Om elektriciteit én moeite te besparen kun je een tijdschakelaar gebruiken. Deze zorgt ervoor dat je lampen vanzelf op het juiste moment aan en uit gaan.

Verschillende soorten tuinverlichting

Er zijn heel veel verschillende soorten tuinverlichting. Staande tuinlampen, lampen voor aan de schutting of muur, lampen met een lange prikker zodat je ze in de grond kunt prikken of juist een klein spotje. Bij Intratuin vind je altijd wel een tuinlamp die in jouw tuin past en op de juiste manier verlicht. Oriënteer je goed en bedenk van te voren wat de functie van de verlichting moet worden.

Hoe verlicht ik mijn tuin op een mooie manier

Er zijn heel veel toepassingen om een tuin mooi te verlichten. Verlichting kan heel praktisch zijn of juist voor de sier. Ook kan licht het gevoel van veiligheid in de tuin vergroten.

Praktische verlichting

Mooie tuinlampen langs een pad of een lamp aan de schuur zodat je ’s avonds ook gebruik kan maken van je tuin. Bekijk goed waar je de lampen plaatst. Zet tuinlampen op een hoek of op een plaats waar de beplanting de lamp in de loop van het jaar niet overgroeien.

Sierverlichting

Bij sierverlichting moet je denken aan plaatsen waar je een voorwerp, een ornament of een plant of boom wilt uitlichten. Dit licht geeft ’s avond een nieuwe dimensie aan de tuin. Plaats verlichting bijvoorbeeld onder een boom en verlicht de boom van onderen. Ook het plaatsen van tuinverlichting aan de rand van een houten vlonder geeft in de avond diepte. Ook bij sierverlichting geldt dat de lampen op een open plaats moeten staan waar de lampen niet worden overgroeit.

12 Volt buitenverlichting

Reacties (1)
R
Rene smeets
11 juni 2024, 21:15
Beste, ik heb een In-lite tuinverlichting waarvan ik alle armaturen zou willen vervangen. Kennen jullie iemand die met In-lite tuinverlichting werkt ?
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top