Laden..
Maak van je tuin een vlindertuin

Maak van je tuin een vlindertuin

Bijna iedereen vindt vlinders bijzonder. Hun fladderende vlucht heeft iets onbeholpens en aandoenlijks. Het is geweldig als er een op je arm neerstrijkt en zijn stralende vleugels van dichtbij laat bewonderen. Zie je graag meer vlinders in je tuin? Check hieronder onze tips voor een vlindertuin!

 • Delen: Deel dit artikel:
2 minuten leestijd

Nectar, voedsel voor vlinders

Wil je meer vlinders in je tuin? Dat begint met de juiste planten. Vlinders leven van nectar, een zoete stof die in bloemen zit. Het is belangrijk dat er van het voorjaar tot en met het najaar bloemen bloeien in de tuin. Kies dus voor planten die van maart tot oktober nectar geven, het liefst verschillende soorten. Zo houd je rekening met de voorjaars- én najaarsvlinders! Bekijk hieronder onze top 10 vlinderplanten.

Waardplanten, voedsel voor rupsen

Natuurlijk moet je in een vlindervriendelijke tuin allereerst voedselplanten voor rupsen hebben, ook wel ‘waardplanten’ genoemd. Rupsen zijn enorm kieskeurig, ze lusten vaak maar een paar soorten planten.
Klaver, koolsoorten en brandnetel zijn een paar voorbeelden.

Warmte voor de vlinder

Vlinders hebben warmte van de zon nodig om te vliegen en daarom zoeken ze de zonnigste plekjes van de tuin op. Plant vlinderlokplanten daarom in de zon en zorg ook voor zonnige plekjes uit de wind, waar ze rustig kunnen opwarmen.

Hoog en laag

Als de planten in een tuin verschillende hoogtes hebben, kunnen vlinders zich goed oriënteren. Net zoals wij bijvoorbeeld gebouwen herkennen. Breng in de tuin dus variatie aan in de hoogte van de planten, dan vinden ze goed hun weg.

Beschutting voor vlinders

Elke vlindersoort overwintert op zijn eigen manier, maar ze hebben allemaal beschutting nodig. In een kale, schoon geharkte tuin zijn ze niet beschermd tegen regen of kou. Laat uitgebloeide planten staan en ruim niet te netjes op. Ook andere insecten kunnen dan een goede schuilplaats vinden.

Top 10 vlinderplanten

Help vlinders door er veel meer in je buurt te laten komen: in je tuin of vlakbij huis. Dat kan met planten waaruit de vlinders nectar kunnen drinken en met waardplanten waarop ze hun eieren kunnen afzetten. Uit deze eieren groeien rupsen die zich verpoppen en dan weer vlinders worden. Wij hebben tien vlinderplanten voor je op een rijtje gezet:

 1. Vlinderstruik (Buddleja davidii)
 2. IJzerhard (Verbena bonariensis)
 3. Wilde marjolein (Origanum vulgare)
 4. Beemdkroon (Knautia arvensis)
 5. Damastbloem (Hesperis matronalis)
 6. Hemelsleutel (Sedum spectabile)
 7. Herfstaster (Aster novi-belgii)
 8. Koninginnenkruid (Eupatorium purpureum)
 9. Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)
 10. Bergamot (Monarda fistulosa)

Leuk voor jou én voor de vlinder: Kamperfoelie (Lonicera)Lijmkruid (Silene) en Vlambloem (Phlox) zijn heerlijk geurende avondbloeiers waar veel nachtvlinders op afkomen.

Vlinderlokkende planten

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top