Laden..
Engerlingen bestrijden in je gazon

Engerlingen bestrijden in je gazon

Wordt jouw grasveld een rommeltje, krijg je gele plekken en zijn er regelmatig vogels aan het pikken in je gras? Dan is de kans groot dat je last hebt van Engerlingen. Graag leggen wij je uit wat engerlingen zijn en wat je ertegen kunt doen om jouw gazon te redden.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Wat is een engerling?

Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten bladsprietkevers, zoals de meikever, johanneskever, rozenkever, junikever en neushoornkever.

Waar zitten engerlingen?

Engerlingen zitten onder de grond en meestal onder een gazon, maar ze zitten ook weleens onder hagen of heesters. Ze komen eigenlijk nooit naar boven, dus je zult ze niet zien tenzij je gaat spitten in je gras. Vermoed je dat er engerlingen in je gazon zitten? Maak dan een geel geworden stukje open en dan zul je de larven vanzelf zien zitten.

Hoe ziet een engerling eruit?

Engerlingen zijn geelwit van kleur en hebben een oranjebruine kop. De larven hebben 3 paar poten en zo kun je ze onderscheiden van de larven van de taxuskever, welke geen poten hebben. De engerling ligt in een C-vorm en het achterlijf is wat dikker en witter dan de rest. Een engerling kan wel tot 5 cm groot worden. De grootte is afhankelijk van welke keversoort de larve is.

Wat doet een engerling?

Engerlingen eten in eerste instantie plantenresten, maar na een paar weken gaan ze over tot het eten van de haarwortels van gras om verder te gaan met de rest van de wortel. Gras zonder wortels kan geen water en voeding opnemen, komt los te liggen en zal (deels) afsterven. Je krijgt dan gele, dode of zelfs kale plekken in je gazon.

Wat extra schade met zich meebrengt, en soms nog de meeste schade ook, zijn de vogels die zich tegoed doen aan de engerlingen. Om bij de engerlingen te komen moet er gewroet worden in de aarde en daarmee kunnen vogels je gazon behoorlijk overhoop gooien. Natuurlijk is het fijn dat vogels voedsel in jouw tuin kunnen vinden, maar het is minder leuk als ze daarbij schade aan jouw mooie gazon aanrichten.

Wanneer vind je de meeste engerlingen?

De kevers leggen ergens in het voorjaar tot begin zomer eitjes in je gras en na 4 tot 6 weken komen deze uit en komen de engerlingen tevoorschijn. Van juli tot september zijn de engerlingen actief in je gazon. Zodra het winter wordt kruipen de larven diep in de grond om te overwinteren. Na de winter, als de temperaturen weer oplopen, worden ze weer actief en zullen uiteindelijk als kevers tevoorschijn komen en nieuwe eitjes gaan leggen. De kevers zelf zijn overigens niet schadelijk voor je gazon of andere planten.

Engerlingen voorkomen

Er zijn geen manieren om engerlingen te voorkomen. Het enige wat je kunt doen is zorgen dat je gazon gezond en sterk is, zodat het een aanval van deze larven beter kan doorstaan. Lees in onze blog “Gazononderhoud in 5 stappen” hoe je kunt zorgen voor een weerbaar gazon.

Gazon onderhoud

Engerlingen bestrijden met aaltjes

Helaas kun je engerlingen niet vangen, omdat ze nooit boven de grond komen. Aaltjes (insect parasitaire nematoden) zijn de beste en eigenlijk enige manier om engerlingen tegen te gaan. Aaltjes dringen de larven binnen waar ze een bacterie afscheiden die dodelijk is. In de dode gastheer ontstaat vervolgens een nieuwe generatie aaltjes, welke op zoek gaan naar een nieuwe gastheer. De aaltjes sterven als er geen nieuwe engerlingen meer in de buurt zijn.

Voorbereiding voor de inzet van aaltjes

Om de aaltjes zo goed mogelijk hun best te laten doen is het handig op de

  • Allereerst moet je weten welke aaltjes je in moet zetten tegen jouw engerlingen. Bekijk hiervoor goed de toepassing als je ze gaat kopen of laat je adviseren. Het kan helpen als je weet van welke kever jouw aaltjes komen. Neem er gerust 1 mee naar de winkel!
  • Aaltjes kunnen alleen hun werk doen als de bodemtemperatuur hoog genoeg is, deze moet minimaal 12 graden zijn en voor sommige soorten aaltjes nog wel hoger.
  • Zorg voor natte grond als je aaltjes gaat gebruiken, want de aaltjes moeten kunnen ‘zwemmen’. Maar er moet ook geen laagje water op je gazon blijven staan, want dan verdrinken ze. Houd de grond minstens 2 weken erna ook nog vochtig.
  • De aaltjes kunnen beter doordringen in je gazon als de grond niet te vast is. Belucht je grasveld met prikkers voor je de aaltjes toepast.
  • Aaltjes houden niet van zonlicht, dus je kunt de behandeling het beste in de avond doen.

Wanneer moet je de aaltjes inzetten?

Het liefst wil je de jonge engerling bestrijden, vóór hij alle schade aanricht en nog wat kwetsbaarder is. Je weet echter nooit wanneer de eitjes zijn uitgekomen, dus de periode van bestrijding is niet heel nauwkeurig te bepalen. Het beste is om aaltjes 2 keer per jaar in te zetten: in het voorjaar, eind april tot begin mei, en nogmaals vanaf midden juli tot begin augustus. Als je eerste behandeling later in het jaar is, hou het dan bij 1 behandeling. Hou er rekening mee dat je de behandeling het tweede jaar weer moet herhalen en wellicht daarna ook nog een keer voordat het evenwicht is hersteld. Je kunt nooit in één keer alle engerlingen doden!

Hoe pas je de aaltjes toe?

Doe de aaltjes eenvoudig in een gieter, waarbij je de dosering op de verpakking aanhoudt, en giet ze over je gazon. Aangezien je nooit weet hoe ver de engerlingen verspreid zijn, kun je het beste je gehele gazon behandelen en een extra randje er omheen.

Zijn aaltjes een verantwoorde keus?

Aaltjes zijn veilig voor mens, natuur en dier. Ongedierte kan ook geen resistentie opbouwen tegen aaltjes. Ook kun je niet teveel aaltjes gebruiken, dit zal geen schadelijke effecten hebben. Ze gaan immers zelf dood zonder een nieuwe gastheer. Aaltjes zijn dus zeer verantwoord om te gebruiken!

Genieten van je gazon en tuin

Engerlingen zijn te bestrijden, maar het zal wel wat jaar duren! Een tuin met een grote biodiversiteit, diverse soorten planten, struiken en bomen welke ook diverse dieren zullen aantrekken, heeft altijd een betere weerstand tegen plagen en zal sneller een natuurlijk evenwicht vinden tegen ongedierte en schimmels. Probeer je tuin dus zoveel mogelijk in een natuurlijke balans te brengen en te houden, zodat deze voldoende veerkracht houdt. Wij helpen je hier graag bij, kom vooral langs in onze winkels voor advies op maat!

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top