Laden..
Graszoden leggen in 7 stappen

Graszoden leggen in 7 stappen

Graszoden zijn kant-en-klare rollen gras. Het gras wordt gezaaid en gekweekt door een gespecialiseerd bedrijf, dat vervolgens het gras uitsnijdt en oprolt. Jij hoeft die graszoden alleen maar uit te rollen op een geschikte ondergrond. Een nieuw grasveld maken met graszoden? Het kan eenvoudig met ons stappenplan.

  • Delen: Deel dit artikel:
2 minuten leestijd

Wanneer kun je het beste graszoden leggen?

Je kunt dit het beste doen aan het begin van het groeiseizoen. Bij warm weer kan het al vanaf maart. Het kan ook in de zomer, maar kies dan een bewolkte dag voor deze klus en zorg dat er goed gesproeid wordt na het aanleggen.  Bij te droge zomers of vorst aan de grond, kun je beter even wachten.

Gebruik je liever graszaad? Lees ons stappenplan voor het inzaaien van je gazon met graszaad.


Goed gereedschap is het halve werk!


Graszoden kopen bij Intratuin

Wil je grasmatten bestellen? Dat kan bij een groot deel van onze vestigingen. Neem daarvoor contact op met een Intratuin bij jou in de buurt en informeer naar de mogelijkheden. Of bestel je graszoden via de Intratuin webshop.

Zoden gaan in kwaliteit achteruit als ze te lang liggen. Bestel ze daarom op tijd en leg ze binnen 18 uur na levering. De meeste graszoden bestaan uit een speelveldmengsel. Dit is een sterk mengsel van diverse grassoorten, ideaal voor tuinen waar kinderen spelen, maar ook voor plaatsen waar veel over gelopen wordt.

Graszoden

Stap voor stap graszoden leggen

  1. Bepaal waar je je gazon wil hebben. Prik langs de lijnen een paar paaltjes in de grond en span er een touwtje tussen.
  2. Bereken het aantal graszoden dat je nodig hebt. Meet de oppervlakte (lengte x breedte). Zoden worden op rollen geleverd. Uitgerold zijn ze 2,5 meter lang en 40 cm breed. Eén rol is dus 1m2.
  3. Spit grond 1 spade (10-15cm) diep om en verwijder stenen. Ook al heb je de smaak nu te pakken, laat de grond een paar weken met rust en schoffel alleen het opkomende onkruid steeds weg.
  4. Hark vlak voor het leggen van de zoden de bovenlaag zo’n 1 à 2 cm los. Meng compost en potgrond door de bovenlaag. Maak het egaal door het aan te stampen of gebruik een plank waar je over de bovenlaag heen ‘walst’.
  5. Maak de grond voordat je de zoden uitrolt, goed nat. Rol de zoden zo dicht mogelijk tegen elkaar uit. Het resultaat is het mooist als je de zoden in half-steensverband legt.
  6. Stamp de zoden goed aan of rol ze met een roller vast, zodat de ondergrond goed contact krijgt met de aarde. Steek de kantjes af met een kantafsteker.
  7. De daaropvolgende twee weken dagelijks goed sproeien, zonodig tweemaal per dag. Na die tijd is het gras vastgegroeid en kan het met minder water toe. Bemest het gazon regelmatig, in elk geval binnen 4 weken na het leggen van de zoden. Afhankelijk van het type mest is dat 2 tot 5 keer per seizoen. Voor meer informatie kan je je wenden tot een medewerker in een Intratuin winkel.

Na een week kun je je nieuwe gazon al voor het eerst maaien. Bekijk het assortiment grasmaaiers hier.

 


Populairste grasmaaiers


Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top