Laden..
De beste grasmaaier kiezen voor jouw gazon

De beste grasmaaier kiezen voor jouw gazon

Als je een gazon of grasveld in je tuin hebt, dan heb je een grasmaaier nodig. Gras kan hard groeien, hoe hard het groeit hangt af van de bodemtemperatuur! Zodra de temperatuur boven de 5 graden uitkomt gaat gras groeien, optimaal is een graad of 15. Wordt de grond warmer dan 25 graden, dan stopt het gras weer met groeien! Tenzij je een geit in je tuin hebt lopen, heb je een grasmaaier nodig om het gras kort te houden. Als gras te lang wordt zal het gaan bloeien en daarna sterft het af en krijg je kale plekken. De keuze van een grasmaaier hangt af van de grootte van je gazon én jouw persoonlijke voorkeur. Wij vertellen je graag waar je uit kunt kiezen om de juiste keuzes te kunnen maken!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Soorten grasmaaiers

Elektrische grasmaaier met accuElektrische grasmaaier met accu

Het aanbod aan grasmaaiers is groot. De eerste keus die je maakt is: wil je een handgrasmaaier, welke op jouw kracht zijn werk doet, of wil je een aangedreven grasmaaier? In de laatste categorie zijn er 5 types: een elektrische grasmaaier met snoer, een elektrische accu grasmaaier, een zweefmaaier, een elektrische robotmaaier of een grasmaaier aangedreven door benzine.

Handgrasmaaiers

De handgrasmaaier moet je zelf voortduwen over je gazon. Is het gras lang, dan heb je daar soms best wat spierkracht voor nodig! Een handgrasmaaier wordt ook wel een kooimaaier of kooimesmaaier genoemd, omdat de messen van de maaier ronddraaien in een beschermende kooi.

  • Door de handmatige bediening van deze grasmaaier zijn er weinig gevoelige onderdelen en is daardoor erg degelijk.
  • Geen elektriciteit of benzine nodig, de handgrasmaaier is hiermee de meest milieuvriendelijke keuze.
  • Het geluid van een handgrasmaaier is minimaal.
  • De handgrasmaaier is licht van gewicht en daardoor makkelijk uit de schuur te halen.
  • De handmatige grasmaaier gaat ook prima door hoog gras.

Voor een groot gazon kost het maaien wel wat inspanning. De handgrasmaaier is daardoor vooral aan te raden bij kleinere gazons.

Bekijk de handgrasmaaiers

Handgrasmaaiers

Elektrische grasmaaiers

Bij een elektrische grasmaaier doet de motor het grootste deel van het werk voor je. Je beweegt hem nog steeds zelf over het gazon, maar dit kost en stuk minder inspanning dan bij een handgrasmaaier.

  • Er is weinig onderhoud aan een elektrische grasmaaier.
  • Er zijn diverse extra opties waar je uit kunt kiezen, deze komen later in dit artikel nog aan bod.

Bij een elektrische grasmaaier zonder accu ben je gebonden aan een (verleng)snoer.

Elektrische grasmaaiers

Accu grasmaaiers

Een accugrasmaaier is een elektrische grasmaaier, met als verschil dat hij zijn stroom uit een accu haalt.

Bij een accu grasmaaier heb je geen snoer nodig, maar je bent wel gebonden aan de capaciteit van de accu. Als de accu leeg is, dan kun je niet verder! Kies dus een accu grasmaaier met voldoende capaciteit voor de grootte van jouw gazon. En vergeet hem daarna niet weer op te laden!

Zweefmaaiers

De naam zegt het al: een zweefmaaier zweeft boven je gras. Zweefmaaiers zijn elektrische grasmaaiers en zijn zeer licht van gewicht. Door het blazen van lucht aan de onderkant ‘zweeft’ de maaier over het gazon op een soort luchtkussen, als een hovercraft. Hierdoor worden ze ook wel luchtkussenmaaiers genoemd.

  • Zweefmaaiers zijn zeer licht van gewicht.
  • Een zweefmaaier laat geen wielafdrukken achter in je gazon.
  • Een zweefmaaier is uitermate goed wendbaar: je bent niet gebonden aan wielen, dus je kunt er alle kanten mee op, ook zijwaarts.

Zweefmaaiers met accu bestaan niet, dit zou ze te zwaar maken. Je hebt dus wel altijd te maken met een (verleng)snoer.

Robotmaaiers

Wil je helemaal geen omkijken naar je gazon hebben? Bij een elektrische robot grasmaaier doet de machine al het werk voor je. Wel moet je hem voor gebruik installeren. Je kiest een (bij voorkeur vlakke en enigszins verscholen) plek voor het basisstation en legt daarna een omtrekkabel rond je grasveld, onder de graszoden. Daarna kun je maaitijden, frequentie en maaihoogte instellen.

  • Een robotmaaier is ideaal voor grotere gazons. Het kost je geen tijd om het gras bij te houden!
  • Door alle gevoelige elektronica van een robotmaaier is het wel aan te raden eens per jaar de machine een onderhoudsbeurt te (laten) geven.
  • Een robotmaaier maakt weinig geluid.
  • Robot grasmaaiers zijn wel prijzig, maar daar krijg je dan ook een hoop gemak voor terug!
RobotmaaierRobotmaaier

Benzine grasmaaiers

Naast de elektrische grasmaaier, kun je ook kiezen voor een benzine grasmaaier. Deze wordt minder vaak aangeschaft voor privé gebruik.

  • Een benzinegrasmaaier is een heel krachtige maaier. Dit maakt hem ook gelijk een stuk zwaarder, waardoor deze lastiger verplaatsbaar is.
  • De kracht van de benzinegrasmaaier zorgt er wel voor dat hij prima kan omgaan met hoog en dicht gras.
  • Dit is de beste grasmaaier voor grote gazonoppervlaktes en daardoor prima geschikt voor professioneel gebruik en grote tuinen.
  • De prijs in aanschaf ligt uiteraard wat hoger en dit geldt ook voor de kosten van het onderhouden van een benzinegrasmaaier.
  • Een benzinegrasmaaier maakt veel lawaai.
  • Je hebt benzine nodig om de grasmaaier te gebruiken. Gebruik liever niet de Euro 95 waar je je auto mee tankt, deze benzine is te agressief. Gebruik liever Euro 98 of alkylaatbenzine. Bij Intratuin verkopen we speciale benzine die goed is voor je benzine grasmaaier.

Wil je nog een stapje verder? Dan bestaan er ook nog zitmaaiers! Dit zijn ook benzinemaaiers, maar hier kun je zelf op zitten en rondrijden. Voor de echt grote gazons. Zitmaaiers zitten niet in het assortiment van Intratuin.

 

Tuin met gazonTuin met gazon

Welke grasmaaier past bij jou en jouw tuin?

Voordat je overgaat tot het kopen van een grasmaaier, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten en extra opties waar je voor kunt kiezen. Het is aan jou wat het beste is voor jou én voor jouw gazon.

1: Klein of groot gazon

De grootte van je gazon is sterk bepalend voor de best passende grasmaaier. Daarnaast kan ook meewegen hoe groot jouw schuur is! Wij zullen altijd als eerst een handgrasmaaier aanraden: dit is de meest duurzame en zuinige keuze. Is jouw gazon echter (te) groot of heb je simpelweg de kracht niet, dan kun je beter voor een elektrische of accu grasmaaier kiezen. Een benzinemaaier is daar weer de overtreffende trap van: voor enorm grote gazons of (semi)professioneel gebruik. Heb je voldoende budget en hou je van gemak? Dan kun je voor zowel een groot als kleiner gazon ook altijd kiezen voor een robotmaaier.

2: Maaibreedte

Tijdens je zoektocht naar een geschikte grasmaaier is het slim te letten op de maaibreedte. De keus hierin hangt samen met de gazongrootte en bepaalt hoe snel het maaien gaat, maar ook hoe precies je kunt maaien. Heb je wat smallere stukjes gazon, bijvoorbeeld langs een tuinpad, dan kan daar een kleinere maaibreedte erg fijn zijn. Zeker bij een groot gazon raden wij een grote maaibreedte aan, je kunt je wel voorstellen dat je daarmee een hoop tijd bespaart.

3. Maaihoogte

De maaihoogte, oftewel: hoe lang moet het gras zijn na het grasmaaien, is geen vast gegeven. Standaard wordt gras op 3 tot 5 cm gemaaid. Het gras van siergazon, wat minder belast wordt dan een speelgazon, kun je maaien op 3 cm, maar tijdens warme periodes (warmer dan 25 graden) hou het gras dan liever op minimaal 5 cm. Dit voorkomt uitdroging. Ook de laatste maaibeurt van het jaar maai je je gazon bij voorkeur op 5 cm, zodat het voldoende eigen bescherming tegen kou heeft. Bij nagenoeg alle grasmaaiers kun je de maaihoogte instellen en deze is eigenlijk altijd voldoende flexibel voor elk gazon. Bij zweefmaaiers is het instellen van de maaihoogte iets lastiger, omdat je de draad moet losmaken en ‘handmatig’ moet aanpassen. Bij alle andere grasmaaiers is er meestal een knop of hendeltje om dit te verstellen.

4: Trimwijze

Een handgrasmaaier of kooimesmaaier maait het gras door een ronddraaiend mes. De andere soorten grasmaaiers hebben ofwel messen voor het maaien, ofwel een kunststof draad. Als een kooimaaier minder goed gaat maaien kun je de messen laten slijpen. De messen van een elektrische grasmaaier kunnen vervangen worden. Een elektrische grasmaaier die het gras snijdt met een draad, verbruikt deze ‘op’. Je zult na verloop van tijd zien dat de draad steeds kleiner wordt en indien hij op is kun je er een nieuwe in doen. Messen vervangen is iets duurder, maar hoeft minder vaak dan de draad.

5: Grasopvangbak

Een gras opvangbak vangt het gemaaide gras direct op, zodat je na het maaien niet alsnog met een grashark aan de slag moet. Opvangbakken zijn er in verschillende groottes je kunt deze natuurlijk altijd tijdens het maaien even legen! Lang niet alle grasmaaiers hebben een opvangbak, maar je gazon aanharken kan ook een heel ontspannend klusje zijn.

6. Mulchfunctie

Een elektrische grasmaaier met mulchfunctie versnippert je gras tijdens het maaien en laat dit als een mulchlaagje achter. Deze laag beschermt en voedt je gras. Je gazon kan er door het mulchlaagje wel iets minder netjes uitzien en mulchen is niet mogelijk bij nat gras. Het gras kleeft dan teveel aan elkaar. Lang niet alle grasmaaiers hebben een mulchfunctie.

7: Onderhoud van de grasmaaier

De levensduur van een grasmaaier is langer als je deze goed onderhoudt. Voor alle soorten grasmaaiers geldt: maak hem even schoon na elke maaibeurt met een schrapertje of borstel, met name de messen. Gebruik geen water om hem af te spoelen, maar doe dit droog. Zorg er tevens voor dat je de messen op tijd slijpt of vervangt, anders zal je bij een volgende maaibeurt zien dat het gras niet meer makkelijk loskomt. Aan een benzinegrasmaaier heb je iets meer werk. Naast het schoonmaken van je messen, is het belangrijk dat je de olie, benzine, bougie en luchtfilter goed onderhoudt. Zoals al gezegd is een jaarlijkse onderhoudsbeurt voor een robotmaaier wel verstandig om te doen.

Grasmaaier kopen bij Intratuin

Een grasmaaier gaat vele jaren mee, dus kan kun je beter direct de beste kiezen! Hopelijk hebben we je met deze blog wat wijzer kunnen maken en heb je nu een beeld van de mogelijkheden en keuzes. Uiteraard ben je altijd welkom in onze winkels, wij helpen je graag verder met het maken van de juiste keus.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top