Laden..
Blauwe regen (Wisteria) in bloei

Blauwe regen snoeien

De blauwe regen (Wisteria) is een prachtige klimplant die je tuin in het voorjaar paars/blauw, wit of roze laat kleuren. Wanneer je de blauwe regen niet snoeit, kan hij erg groot worden. De ranken groeien wel 2 à 3 meter per jaar als deze klimplant de ruimte heeft. Snoeien is dus echt nodig en wij vertellen je graag wanneer en hoe je de blauwe regen moet snoeien!

Alles over de verzorging van de blauwe regen en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je een blauwe regen snoeien?

De Wisteria groeit enorm hard. De scheuten van de blauwe regen groeien meters per jaar en met vele tegelijk. Als deze allemaal door elkaar heen gaan groeien krijg je een grote klit van bladeren en wordt het heel moeilijk om dit nog te ontwarren om wat orde in de chaos aan te brengen. Neem er even de tijd voor, zorgvuldig snoeien zal je een mooiere plant en meer bloemen opleveren! Snoeien is een ontspannend klusje, lekker in de buitenlucht, en je zal beloond worden: denk aan prachtige trossen bloemen en ga ervoor.

Hoe vaak en wanneer moet je een blauwe regen snoeien?

De blauwe regen snoei je twee keer per jaar. De eerste keer is in het voorjaar. De timing is best belangrijk: je wil namelijk niet dat het nog gaat vriezen, maar je wil ook niet dat de bloemknoppen al groot worden. De kans dat je de bloemknoppen beschadigd tijdens het snoeien is dan een stuk groter en dat wil je natuurlijk niet. Meestal is ergens in februari of maart een goed tijdstip. Bij een koude winter snoei je wat later. Is het al vroeg in het jaar warm, dan kan je eerder aan de slag.

In de zomer ga je voor de tweede keer snoeien en dat tijdstip is makkelijker te bepalen. Het is tijd voor de zomersnoei als je blauwe regen is uitgebloeid. Wacht een maand of anderhalf als je Wisteria is uitgebloeid en pak de snoeischaar in juli/augustus. Snoei niet tijdens een extreem warme en droge periode, dat zal je klimplant geen goed doen. Snoei ook nooit in de volle zon, wacht dan liever tot de zon onder is.

 

Hoe snoei je de blauwe regen?

De blauwe regen bloeit op oud hout en dat is erg belangrijk om te weten als je gaat snoeien. Dat betekent dat deze klimplant bloemen maakt op oude takken en niet op de takken die dat jaar gaan groeien. Snoei je het oude hout, dan knip je dus je bloemen weg. Een blauwe regen kun je dus nooit rigoureus terugsnoeien, tenzij je voor lief neemt dat je een jaar geen bloemen zal hebben.

Het snoeien gaat in het voorjaar net even anders dan in de zomer.

Blauwe regen snoeien in het voorjaar

Bekijk je blauwe regen goed voor je begint met snoeien. Er zijn korte stompe zijtakken met hele clusters knoppen. Dit zijn de sporen en hier komen straks de bloemen. Deze wil je dus niet wegknippen! Als ze er beschadigd uitzien kun je ze natuurlijk wel snoeien. Lange puntige knoppen zijn de bladknoppen. Knip lange takken met bladknoppen weg tot zo’n 10 cm van het hout. Wil je je blauwe regen wat kleiner maken, dan kun je er op dit moment ook voor kiezen om een grotere (hoofdtak) te snoeien.

Blauwe regen snoeien in de zomer

In het voorjaar en de vroege zomer groeit je blauwe regen lekker door. Na de bloei moet je daarom nog een keer snoeien. De Wisteria maakt vele lange uitlopers en deze draaien zich overal doorheen. Het kan soms een beetje een puzzel zijn, maar ook de minder duidelijke scheuten wil je snoeien want je wil niet dat hij naar binnen gaat groeien. De lange uitlopers knip je weg op ongeveer 30 of 40 centimeter van het oudere hout. Je kunt ook de knoppen tellen: laat ongeveer 6 knoppen zitten en knip de scheut dan af. Blijft je Wisteria na de zomersnoei nog lekker doorgroeien? Herhaal deze snoeibeurt dan, je wil dat de Wisteria de winter ingaat met ingekorte scheuten. 

Met welk gereedschap snoei je een blauwe regen?

De blauwe regen snoei je met een scherpe en schone snoeischaar. Meer is niet nodig, de twijgen van de blauwe regen zijn zacht en soepel. Ga je toch wat dikke tak knippen om een deel te verwijderen of te verjongen? Dan heb je misschien een takkenschaar nodig, die knipt dikke takken makkelijker door.

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top