Laden..
De mooiste klimplanten

De mooiste klimplanten

Niet alle klimplanten klimmen vanzelf, er zijn namelijk zelfhechtende klimmers en rankende klimmers. Rankende klimplanten maken lange ranken die ze ergens omheen draaien. Deze soorten hebben dus wat ondersteuning nodig van bijvoorbeeld een klimrek. Het is ook mogelijk een rankende klimmer te combineren met een zelfhechtende klimplant, zo klimmen ze samen omhoog. Kies bijvoorbeeld voor klimop (Hedera) als wintergroene basis en combineer die met een mooie bloeier zoals Clematis. Plant ze in banen naast elkaar, op die manier voorkom je dat de klimop gaat woekeren

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Klimop (Hedera)

Klimop is een zelfhechtende klimmer die geen steun nodig heeft om tegen een muur of schutting te klimmen. Omdat hij wintergroen is zorgt hij het hele jaar voor kleur in de tuin. Klimop kan ook zelf dienen als schutting: als je grootbladige klimop (Hedera hibernica) door een stalen hekwerk vlecht, heb je in een mum van tijd een oersterke en groene afscherming. Plant er een bloeiende klimplant, zoals de Wisteria of Clematis, tussen voor een verrassend effect.

Klimop kun je het hele jaar door snoeien, ook in de winter (op vorstvrije dagen). Wegknippen van een teveel aan oud blad stimuleert de groei van jong, fris groen. Snoei ook scheuten weg van plekken waar ze beter niet kunnen groeien (op schilderwerk en onder dakranden).

Klimop


Wilde wingerd (Parthenocissus)

Er bestaat geen mooiere herfstkleur dan die van de wilde wingerd. Deze klimplant kan wel twintig meter lang worden en zo hele muren of schuttingen bedekken. Snoeien is niet nodig, maar kan het hele jaar door. Voorkom dat hij over glas of hout groeit, want hij is daar lastig van te verwijderen.

Wilde wingerd


Kamperfoelie (Lonicera)

Kamperfoelie bloeit lang, geurt heerlijk en de bloemen zijn erg fraai om te zien. De meeste soorten zijn bladverliezend, maar er zijn ook wintergroene exemplaren (zoals Lonicera henryi). Al je hem te lang laat doorgroeien kan kamperfoelie een warboel worden, hij trekt namelijk duidelijk naar het licht. Snoei hem daarom af en toe bij in maart.

 

KamperfoelieKamperfoelie

Kamperfoelie 


Clematis in de tuinClematis in de tuin

Clematis

De Clematis is de bekendste klimplant, maar wist je dat er zoveel soorten zijn? Er is zijn zelfs groenblijvende exemplaren, bijvoorbeeld de Clematis armandii met geurende roomblanke bloemen. En er bestaan vroegbloeiende soorten die al in maart bloeien (Clematis montana ‘Rubens’), maar de meeste bloeien in de zomer van juni tot augustus. Bij Intratuin vind je het grootste assortiment Clematis met allerlei soorten kleuren, geuren en bloemen!
Clematis moet wel gesnoeid worden. Het verschilt per soort wanneer en hoe je dat doet. De meeste grootbloemige clematissen snoei je na de winter in februari of maart. Knip ze af op 20-25 centimeter boven de grond. Kleinbloemige en wintergroene soorten snoei je alleen een klein stukje na de bloei.

Clematis


Passiebloem (Passieflora)

De passiebloem is dankzij zijn schitterende bloemen zeer decoratief. Hij bloeit overvloedig en lang van juni tot november. De soort Passiflora caerulea is het meest winterhard. Ook is hij bijna wintergroen, want het blad kan in zachte winters tot ver in december blijven zitten. Passieflora heeft altijd een klimsteun nodig en kan gesnoeid worden in het voorjaar. Bescherm de plant (zeker jonge exemplaren) wanneer het vriest tegen de koude oostenwind.

PassiebloemPassiebloem

Passiebloem


Klimroos

Voor wie van rozen houdt, zijn klimrozen een lust voor het oog. Ze moeten met het klimmen wel wat geholpen worden, bind ze daarom aan een klimrek, pergola of rozenboog. Een sterke en mooie soort is Rosa ‘New Dawn’, deze bloeit lang en doet het zelfs prima op het noorden. Wanneer je moet snoeien verschilt per soort, meestal is dat in maart. In de herfst kun je erg lange ranken iets terug knippen om schade te voorkomen die door wind wordt veroorzaakt.


Blauwe regenBlauwe regen

Blauwe regen (Wisteria)

Blauwe regen is een prachtige klimmer met een uitbundige bloei van lange, korte of gevulde trossen in blauw, wit of roze. Sommige soorten hebben bloemtrossen van wel een halve meter lang. Het is bij deze plant wel belangrijk dat je hem goed snoeit.  De soorten van Intratuin bloeien elk jaar en worden dan alleen maar mooier en voller! Prachtig om over een pergola te laten groeien als natuurlijke parasol; het zonlicht wordt gefilterd door de bladeren en de bloemen hangen als trossen onder het bladerendek.

Blauwe regen


Kiwi

Denk ook eens aan een kiwi als klimplant, dit is een supersnelle groeier. Om zeker te zijn van vruchten hebben we het ‘kiwi-huwelijk‘ voor je: een mannetje en vrouwtje in een pot. Vraag ernaar in de winkel!

Lees over alles wat je nodig hebt om je klimplanten te laten klimmen. Vind een Intratuin bij jou in de buurt en ga kijken wat we allemaal in huis hebben.

 


Heb je deze klimmers al gezien?

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top