Laden..
Wanneer tuinmeubelen afdekken of naar binnen

Wanneer tuinmeubelen afdekken of naar binnen

De eerste zonnestralen komen tevoorschijn. Is dat het moment om je tuinmeubelen weer buiten te zetten? Of liever nog even wachten? En wat als tegen het einde van het tuinseizoen de eerste grote regenbuien worden voorspeld? Om je tuinmeubels zo lang mogelijk mooi te houden is het belangrijk dat je er goed voor zorgt. En dit betekent niet dat jouw tuinset altijd onder de tuinmeubelhoes moet zitten! Volg ons advies om zo lang mogelijk van je mooie tuinmeubelen te kunnen genieten.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Wanneer breng je tuinmeubelen naar buiten?

Als jouw tuinmeubelen in de winter lekker binnen in de schuur of garage hebben gestaan, komt er ook dat moment dat je je gaat afvragen: kunnen ze al naar buiten? Uiteraard kunnen we je geen datum geven, maar er zijn wel wat dingen om te overdenken voor je je complete tuinmeubilair naar buiten zeult en later spijt krijgt.

Heb je direct al je tuinmeubels buiten nodig?

Bij de eerste zonnestralen in de lente wil je natuurlijk direct lekker buiten zitten. Vraag je dan wel af: heb ik hiervoor al direct mijn complete loungeset nodig, of kun je eerst toe met wat fijne tuinstoelen? Als de zon na die eerste fijne lentedag zich namelijk toch weer een tijdje niet laat zien, kunnen je tuinstoelen, loungebak of tuinset zomaar een hele tijd ongebruikt buiten staan. Een oplossing is om de eerste keer, of eerste periode, alleen het hoognodige tevoorschijn te halen. Een paar lekkere tuinstoelen en een bijzettafel kunnen al genoeg zijn! Die paar dingen zet je ook weer makkelijk binnen.

Kunststof tuinstoelKunststof tuinstoel

Hoe goed is jouw tuinmeubel bestand tegen weersinvloeden?

Hoe goed jouw tuinstoel of tuintafel tegen zon en regen kan, hangt af van het materiaal van het tuinmeubel. Kunststof kan heel goed tegen regen, maar de zon kan het materiaal op lange termijn wel uitdrogen of de kleur laten vervagen. Wicker is hierop een uitzondering: dit is meestal erg kleurvast en gaat erg lang mee. Hout heeft te lijden van zowel vocht als de zon en verweert door deze weersinvloeden. Echter betekent dit niet dat de levensduur hiermee heel veel korter wordt, maar het heeft vooral invloed op de uitstraling van het houten tuinmeubel. Er kunnen kleine scheurtjes ontstaan en de houtkleur kan vergrijzen. Staal kan roesten als de beschermlaas is beschadigd, aluminium heeft daar geen last van. Hoe vroeg je tuinset naar buiten kan hangt dus af van het materiaal en van de kwaliteit van het materiaal. In de lente is de zon nog niet heel sterk, maar op regen heb eigenlijk altijd kans.

Bescherm-mogelijkheden

Wat zijn de mogelijkheden in jouw tuin om je tuinmeubelen wat te beschermen tegen de natuurlijke invloeden? Heb je een afdak? Heb je schaduw van grote bomen? Bij felle zon in de zomer kan dit een groot verschil maken in het beschermen van je tuinmeubelen, ook een parasol of schaduwdoek kan helpen tegen felle zon. Tegen regen helpt een plekje voor je tuinmeubilair onder een afdak. Of heb je misschien een tuinmeubelhoes? (Daarover later meer.) Je snapt natuurlijk al: hoe beter de (natuurlijke) bescherming in jouw tuin is, hoe sneller je je tuinmeubelen naar buiten kan zetten.

Wanneer breng je tuinmeubelen naar binnen?

In het najaar zet je tuinmeubelen het liefst weer naar binnen. Eigenlijk gelden hier precies dezelfde overwegingen als bij het naar buiten halen van je tuinmeubels. Je hoeft nog niet direct alles op te bergen, maar toch ben je liever te vroeg dan te laat. Je tuinset in weer, wind en regen weer naar binnen slepen is namelijk ook geen pretje. En die ene tuinstoel is ook weer zo gepakt als je hem toch weer nodig hebt.

Wanneer gebruik je een tuinmeubelhoes?

Een tuinmeubelhoes beschermt je tuinmeubel, maar is niet geschikt om je tuinmeubelen mee af te dekken in de winter. Vocht kan onder de hoes blijven hangen, terwijl de meubelen beter kunnen drogen aan de buitenlucht. Je hebt anders grote kans op schimmelvorming. Maar wanneer gebruik je die hoes dan wel? Tijdens het seizoen, als je er meerdere dagen geen gebruik van gaat maken of om te zorgen dat je kussens in de nacht niet klam worden. Laat een hoes liever niet langer dan een paar dagen over je tuinset heen zitten. Wil je dit wel, zorg dan dat er voldoende lucht onder kan komen, zodat vocht weg kan. Je hebt hier speciale hoessteunen voor, die de hoes los houden van het meubel. Je kan er ook zelf een steuntje, zoals een bloempot, tussen zetten om extra ruimt over te houden. Sommige hoezen bevatten ventilatiegaten, laat deze altijd open! Meer over het kiezen en gebruik van tuinmeubelhoezen lees je hier. Dek houten tuinmeubelen nooit af met een hoes, hout kan gaan rotten en moet altijd vrij kunnen drogen aan de buitenlucht.


Bescherm je tuinmeubel


4 Seizoenen tuinmeubelen

4 Seizoenen tuinmeubelen wekken de indruk dat je ze alle seizoenen buiten kunt laten. We willen dit niet tegenspreken, maar hoe beter je je tuinmeubels beschermt, hoe mooier ze blijven en hoe langer ze meegaan. Vaak heeft het label '4 seizoenen' ook betrekking op de tuinkussens. Speciale all weather tuinkussens kunnen namelijk enorm goed tegen regen. Vocht gaat heel makkelijk door een all weather kussen heen en de vulling droogt heel snel, waardoor schimmels geen kans krijgen.

Naar binnen of buiten? Eerst schoonmaken!

Het lijkt heel logisch, maar maak je tuinmeubelen even schoon voor je ze weer buiten zet of naar binnen haalt. In het voorjaar is schoonmaken niet veel werk als alles schoon binnen is gezet en kun je direct wat beschermers aanbrengen zodat je set er weer goed tegenaan kan in het nieuwe jaar. Lees hier alles over het schoonmaken van je tuinmeubelen.

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top