Laden..
Graslelie (Chlorophytum comosum) stekjes

Graslelie stekken

De graslelie is wellicht de makkelijkste kamerplant om te stekken. De Chlorophytum comosum maakt namelijk zijn eigen stekkies en deze zijn niet te missen. Aan lange stengels groeien nieuwe kleine plantjes. Aan deze stekjes dankt de graslelie ook zijn (bij)naam: "spiderplant" of "spinnenplant". Knip deze mini graslelies los, zet ze in water of potgrond en klaar!

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Welke grasleliekun je stekken?

De grasslelie (of zebragras) maakt zijn eigen stekkies, dus welke soort Chlorophytum comosum je hebt maakt niets uit. Het principe van het stekken is ook bij elke graslelie hetzelfde en met ons stappenplan kan het niet mislukken!

Graslelies

Graslelie (Chlorophytum comosum) moederplantGraslelie (Chlorophytum comosum) moederplant

Wanneer stek je een graslelie?

Je kunt een graslelie het hele jaar door stekken, maar de plant moet natuurlijk wel stekjes gemaakt hebben. Wacht ook even tot de mini graslelies al zijn uitgegroeid tot volledige plantjes met voldoende blaadjes en wat worteltjes. De stek krijgt dan een betere kans om uit te groeien tot een sterke plant. In de herfst of winter zal het wat langer duren voor het stekje gaat wortelen en groeien. De lente is de beste periode om te stekken, want dan begint het groeiseizoen en groeit elke plant op zijn best.

Graslelie (Chlorophytum comosum) stekjesGraslelie (Chlorophytum comosum) stekjes

Stap 1: Geschikt stukje vinden

Zoek een stekje met minimaal 5 bladeren van ongeveer 10 cm en al wat worteltjes.

Heb je nog geen stekje dat al zo ver gegroeit is? Je kunt dan nog even wachten, óf je slaat de volgende 2 stappen over en gaat direct naar stap 4. Een nog niet volgroeide stek heeft de moeder nog nodig om goed te gaan groeien, dus dat stekje knip je niet af maar laat je wortelen met nog wat ondersteuning van zijn moeder.

Stap 2: Stengel afsnijden

Om het stekje af te snijden neem je een schoon scherp mesje zonder kartels, want je wil een rechte schone snede maken. Het maakt niet zo heel veel uit hoeveel van de stengel je er nog aan laat zitten, één of twee centimeter is voldoende.

Stap 3: Graslelie stekje in water

Je stekje is nu klaar om te gaan groeien! Zoek een leuk vaasje of glazen potje, vul deze met lauwwarm water en zet je graslelie stekje erin. Zorg dat de worteltjes onder water zitten, al het blad zit boven water.

Let op dat de opening van je vaas wijd genoeg is. Misschien past je stekje er nu prima doorheen, maar straks moet hij met zijn nieuwe worteltjes ook nog passen!

Ververs het water regelmatig zodat het schoon blijft. Eén keer per week zou hiervoor voldoende moeten zijn. Gebruik nooit (ijs)koud water uit de kraan, het water moet minimaal op kamertemperatuur zijn.

Graslelie stekje op waterGraslelie stekje op water
Graslelie stekjeGraslelie stekje
Monstera stekje in potjeMonstera stekje in potje

Stap 4: Graslelie stekje in potgrond

Binnen een aantal weken zullen de wortels van het stekje al flink gegroeid zijn. Zodra deze een centimeter of 3 zijn kan het stekje over naar een potje met universele potgrond.

Je kunt je graslelie ook op water houden, dat noem je hydroponie. Lees hier alles over hydroponie.

Eenmaal in de grond zullen de wortels even moeten wennen. Hou de potgrond de eerste tijd goed vochtig (ook weer niet te nat), zodat de wortels zich kunnen aanpassen aan leven in de aarde.

Zit je stekje nog aan de moederplant? Dan kun je hem ook direct in een potje zetten! Zorg dat je de stengel zo buigt en eventueel vastzet, zodat het stekje bij de grond blijft zitten. Het graslelie stekje krijgt nog steeds voedingsstoffen van zijn moeder, maar zal sneller wortels laten groeien door de potgrond. Hou de grond goed vochtig. Na een aantal weken kan je het plantje losknippen van de moederplant.

Stek vaasjes

Stap 5: Je graslelie stekje verzorgen

Hou er rekening mee dat je graslelie stekje nog een baby is. Hij moet zijn wortels nog ontwikkelen, dus geef hem wat extra aandacht. Uiteraard hou je je vaasje gevuld met schoon water. Staat je graslelie stek in de aarde, dan moet deze aarde goed vochtig blijven zonder drassig te worden. Een hoge luchtvochtigheid in de kamer is ook prettig. Dit kun je bereiken met een luchtbevochtiger, maar ook door af en toe te sproeien met een fijne nevel van de plantenspuit. Daarnaast wil je stekje een hoop licht, want licht doet groeien. Zet hem niet in de volle zon, daar kan hij niet tegen. Veel indirect zonlicht is het allerbeste voor je Chlorophytum stek.

Veel succes én plezier met stekken!

Wil je meer weten over de graslelie soorten, verzorging en meer? Lees alles over de graslelie (Chlorophytum comosum) in onze plantengids.

Graslelies (Chlorophytum comosum)Graslelies (Chlorophytum comosum)
Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top