Laden..
Hydroponie: Je plant op water in een glazen pot

Hydroponie: Je plant op water in een glazen pot

Dat planten water nodig hebben om te leven wist je natuurlijk al, maar wist je ook dat sommige planten volledig op water kunnen staan? Alle potgrond is dan van de wortels afgespoeld, waardoor je heel mooi ziet hoe de wortels zich onder water ontwikkelen. De witte wortels zweven bijna in het water en kunnen zo een hele vaas vullen. Het laten groeien van planten op water heet hydroponie en waarschijnlijk heb je het zelf al eens gedaan, toen je bijvoorbeeld stekjes op water hebt laten groeien.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Hoe kan het dat een plant geen rot krijgt als je de wortels op water zet?

Bij het verzorgen van je planten let je natuurlijk heel erg op dat je je plant niet te veel water geeft, omdat je dan kans hebt op wortelrot. Maar hoe kan het dan dat een plant die volledige op water staat, dat niet heeft? Dat komt doordat de wortels die in het water groeien, een ander soort wortels zijn dan een plant in de grond groeit. Deze waterwortels zijn perfect aangepast aan al dat water en zullen niet snel gaan rotten. Maar het is niet voor alle planten even makkelijk om zich aan te passen, daarom geef ik je hieronder een lijstje met planten die goed op water groeien.

Welke planten kun je op water zetten?

Sommige planten kunnen jaren op water blijven staan, waar andere planten toch iets te natte voeten kunnen krijgen. Er wordt nu veel getest met verschillende planten of ze wel of niet goed blijven in het water en de volgende planten komen daar als positief uit.
Een topper om op water te zetten is de Clusia rosea princess. Deze plant groeit van nature in de mangrove, een gebied waar de wortels in het water groeien. Ze zijn de nattigheid dus best gewend en kunnen jaren goed blijven groeien op water. Andere planten om op water te zetten zijn bijvoorbeeld de MonsteraPhilodendrons, de graslelieSyngonium, maar zelfs cactussen en vetplanten kunnen water staan.

Planten op waterPlanten op water

Planten die je makkelijk op water kunt zetten

Hoe verzorg je een plant op water?

Je hoeft gelukkig niet bang te zijn dat je je plant te veel water geeft, maar je plant heeft natuurlijk wel wat verzorging nodig. Ten eerste wil je voorkomen dat de bladeren van je plant in het water hangen. Dan heb je namelijk grote kans dat die gaan rotten. Daarnaast moet je het water zo nu en dan verversen. Doe dit zeker één keer in de drie weken. Als je ziet dat het water eerder vies is, of dat er groene algen in het water groeien, dan kun je het water eerder verversen. Maak de vaas dan ook even schoon en spoel de wortels af. Je kunt gewoon kraanwater gebruiken, maar dat kan er wel voor zorgen dat er kalkranden in je vaas verschijnen. Wil je dat niet? Gebruik dan regenwater of bronwater. Voeg één keer per maand een druppeltje plantenvoeding aan het water toe, zodat je plant voldoende voedingsstoffen krijgt. Zie je dat er veel blaadjes geel worden en afvallen, terwijl je wel zo nu en dan wat plantenvoeding geeft, dan kun je er ook voor kiezen om je plant weer in de aarde te zetten. Want ondanks dat sommige planten het heel lang vol kunnen houden, kan het altijd zijn dat jouw plant zich niet zo goed aan kan passen. 

Zelf op water zetten

Planten op waterPlanten op water

Je kunt een plant op water kant en klaar kopen, maar het is ook leuk om zelf je plant op water te zetten. Dat kan op verschillende manieren; met een plant die al in de grond groeit, of met een stekje of pit.

Als je een plant kiest die nog in de potgrond staat, is het belangrijk dat je de wortels goed schoonmaakt. Om de aarde wat losser te maken, kun je de plant met de kluit een tijdje laten weken in een emmer met water. Als de aarde zich heeft volgezogen, komt het makkelijk van de wortels los. Probeer bij het schoonmaken de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Mocht er nou toch wat worteltjes afbreken, maak je dan geen zorgen. Die zullen in het water zo weer terug groeien. Zijn de wortels helemaal schoon, kies dan een mooie vaas met een smalle hals waarbij de plant op de rand kan rusten of een vaas waarin de plant met z’n wortels op de bodem kan staan. Vul de vaas zodat de wortels net in het water staan, maar zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangen. In het begin zal er vast hier of daar nog wat aarde loslaten. Ververs dan het water, zodat het niet op de bodem blijft liggen.

Tip: Ververs het water minimaal één keer in de drie weken

Stekjes en pitten op water

Als je wel eens planten hebt gestekt, dan is de kans groot dat je dit hebt gedaan door je stekje in het water te laten wortelen. Dit is ook hydroponie. Sommige stekjes kun je heel lang op water laten staan, zoals de Epipremnum en de  Clusia. Andere stekjes zullen op een gegeven moment wel de grond in willen. Dit kun je zien door blaadjes die geel worden of afvallen. Wil je meer leren over het stekken van je planten, bekijk dan mijn blog zo stek je een plant.

Je kunt ook een avocadopit ontkiemen en deze in water zetten. De wortels zullen heel mooi het glas vullen en je pit zal heel lang op water kunnen groeien. Volg de volgende stappen om je pit succesvol te laten ontkiemen voordat je hem op het water zet.

  1. Eet een avocado. Heerlijk! Als de pit een beetje beschadigd bij het openmaken van je avocado, maakt dat niks uit.
  2. Was de pit en leg hem in een glas water voor zo’n 48 uur. Een beetje langer of korter maakt niet uit.
  3. Verwijder met een mesje het bruine buitenste laagje van de pit.
  4. Maak wat stevig keukenpapier vochtig en rol je pit hierin. Dit stop je in een plastic zakje en leg je op een warme plek. De hoeveelheid licht maakt hierbij niet uit.
  5. Check je pit regelmatig. Als het papier droog is, maak je het weer vochtig.
  6. Hoe lang het duurt voordat je pit ontkiemt, kan erg verschillen. Na een paar weken zal je een barst zien verschijnen en nog later komt er een kleine wortel uit piepen.
  7. Als de wortel ongeveer een centimeter is, zet je hem op water. Na verloop van tijd zal de stengel met blaadjes omhoog komen en voila! een nieuwe mini avocadoboom!
Avocadopit op waterAvocadopit op water

Cactus op water

Een cactus op water, gaat die het echt overleven? Jazeker, zelfs een cactus of vetplant kan volledig op water staan. Je kunt dit op twee verschillende manieren doen. Je kunt ervoor kiezen alle aarde van de wortels te spoelen en de wortels dan in het water te hangen. Of je snijdt heel rigoureus alle wortels van je cactus af en laat hem een paar centimeter boven het water zweven. Na een tijdje gaan er nieuwe wortels groeien en deze wortels zijn helemaal gespecialiseerd op het groeien in water. Met deze tweede methode heb je iets meer geduld nodig, maar heb je minder kans dat het verkeerd gaat. Bij de eerste methode heb je iets meer kans dat een wortel rot krijgt. Haal deze weg als je het ziet verschijnen. Als je cactus of vetplant zich eenmaal heeft aangepast, dan kan je plant jaren op water staan.

Wortels in water

Het is vooral heel erg mooi om de wortels van je plant in het water te zien groeien. En als je de juiste plant uitkiest, zal deze heel lang mooi en gezond blijven. Dus of je nu een plant koopt die al op water staat, of zelf een plant op water zet door de wortels af te spoelen, of stekjes maakt, geniet van het wonderlijke gezicht van die wortels onder water en hoe ze langzaam de vaas vullen. Én besef dat alle planten, ook degene die nog in de grond zitten, ook zo’n bijzondere verborgen wereld hebben.

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (3)
D
De Neef Myriam
23 februari 2022, 11:10
Dank voor de informatie i.v.m. planten met wortel in water zetten. Ik ga aan de slag.
M
Melanie
31 augustus 2022, 13:41
Ik heb 7 ontkiemde pitten van avocado's in een potje water, de wortels zijn al redelijk lang maar ik merk dat sommige bruin worden en er hangt precies en groen laagje aan ik zie ook dat het water groen wordt en ik voel mij af dit komt. Ik vroeg me ook af of dat ik eventueel de wortels moet schoonmaken want het groene plakkerige laagje blijft eraan hangen.
I
Intratuin
1 september 2022, 09:30

Beste Melanie,

Het klinkt alsof er wat algen zijn gevormd rond de wortels van je avocadopit. Als deze eenmaal in het water zitten is het lastig deze er weer uit te krijgen. Je kunt inderdaad de worteltjes voorzichtig wassen en verschoon het water regelmatig. Als de wortels al voldoende zIjn gegroeid (zo'n 10 centimeter) kun je de pit ook in potgrond planten, dan kom je zeker van de algen af. Laat de helft van de pit boven de grond uitsteken, gewone universele potgrond werkt prima voor de avocado.

Succes!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE
Back to top