Laden..
Portugese laurier (Prunus lusitanica 'Angustifolia')

Portugese laurier (Prunus lusitanica)

De laurierkers is een oersterke en makkelijke struik die vooral gebruikt wordt om een wintergroene haag mee te maken. Met de snelgroeiende laurierkers maak je in korte tijd een volle bladhoudende haag, de dichte groei zorgt voor veel privacy. Je herkent de laurierkers aan de langwerpige tot ovale glimmende bladeren. Deze populaire haagplant bloeit met witte bloemen die heerlijk geuren.

Een laurierkers is echter veelzijdiger dan alleen als haag. Je kunt de Prunus laurocerasus ook in je tuin gebruiken als losse struik of bodembedekker en de laurierkers op stam of meerstammige boom is ook prachtig los of zelfs als leiboom. De laurierkers is zelfs geschikt om in een vorm te snoeien, zoals een blok of een bol. Een leuke vervanger voor de Buxus.

De laurierkers (Prunus laurocerasus) wordt ook wel laurier of laurierhaag genoemd, maar de echte laurier is een andere plant. Er is dus verschil tussen de laurier en de laurierkers. De echte laurier heet Laurus nobilis. Je kent het blad van deze laurier vast wel als keukenkruid, bijvoorbeeld als smaakmaker in de soep.

De laurierkers heet officieel Prunus laurocerasus en hoort bij de rozenfamilie (Rosaceae). De struik komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Portugese laurier in het kort

Bloeiend:

Ja

Bloeiperiode:

Mei-juni

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw

Giftig:

Ja

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Ja

Snoeien:

Ja, na de bloei

Kenmerken:

Heester, boom, haagplant

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Portugese laurier?

De Portugese laurier is een struik of kleine boom met een dichte vertakking. Het smalle, leerachtige blad is 6-12 cm lang, de jonge twijgen en de bladsteeltjes zijn rood getint. De Portugese laurier kan tot 30-35 cm per jaar groeien. Het verschil tussen de Portugese laurier (Prunus lusitanica) en de gewone laurierkers (Prunus laurocerasus) is dat de Portugese laurier wat minder snel groeit en dat het blad kleiner is. Een haag van de Portugese laurier oogt hierdoor wat strakker dan een laurierkershaag.

Portugese laurier als boom

Als boom heeft de Portugese laurier een ronde kroon. Een Portugese laurier boom kan tussen 5 en 15 meter hoog worden.

Portugese laurier op stam

De Portugese laurier op stam is een stam met bovenaan een dichte vertakking vol met blad. Zo heb je een laurier bol op stam, bijzonder als blikvanger in je tuin. De bolvorm van de Portugese laurier wordt niet zo groot en past dus prima in een kleine tuin.

Portugese laurier leiboom

De Portugese laurier is er ook als leiboom, je maakt er dan een wintergroen scherm mee voor veel privacy in je tuin. De takken van de Portugese leilaurier worden dan langs een rek geleid om hem als leiboom in de vorm van een scherm te laten groeien.

Portugese laurierhaag

Een Portugese laurier haag kun je strak snoeien, zo’n Portugese laurier heg is het hele jaar door wintergroen. Je kunt van de Prunus lusitanica makkelijk een hoge haag van 2 tot 5 meter hoog laten groeien, een lagere haag is natuurlijk ook mogelijk als je hem goed snoeit.


Welke soorten Portugese laurier zijn er?

Portugese laurier (Prunus lusitanica)

De Prunus lusitanica is de gewone Portugese laurier met stevig donkergroen blad en witte bloemen. Hoogte tot 15 meter, bloeitijd: juni


Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’)Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’)

Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’)

De Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ is de favoriet voor een laurierhaag. De bladeren zijn kleiner en smaller dan bij de gewone Prunus lusitanica, verder zijn de eigenschappen hetzelfde. Hoogte tot 15 meter, bloeitijd: juni

Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’)Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’)

Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’)

De Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ is een dicht vertakte struik die wat breder uitgroeit en vrij laag blijft. Smal, donkergroen blad. Groeit wat langzamer, geschikt voor een lage laurierhaag en om plantvakken mee te vullen als bodembedekker. Hoogte tot 2 meter.


Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Variegata’)

De Prunus lusitanica ‘Variegata’ valt op door het witbonte blad, elk blad heeft een witte rand. De bontbladige Portugese laurier is ook geschikt als haagplant, maar is niet geschikt voor een schaduwplek. Hoogte tot 5 meter, bloeitijd: juni


Portugese laurier


Is de Portugese laurier giftig?

Ja, de Portugese laurier is giftig voor mensen en dieren. Alle delen van de Prunus lusitanica zijn giftig. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. Draag handschoenen bij het planten of snoeien, want het sap kan irritatie veroorzaken als je het op je huid krijgt. De bessen zijn overigens niet giftig voor tuinvogels.


De bloei en bloemen van de Portugese laurier

De Portugese laurier krijgt witte bloemen. Portugese laurier bloemen geuren heerlijk en zijn aantrekkelijk voor allerlei nuttige insecten. Als je een haag of solitaire struik regelmatig snoeit, dan kan het voorkomen dat je de Portugese laurier bloei moet missen. Een bloeiende Portugese laurier is een lust voor het oog én de neus.

Wat is de bloeitijd van Portugese laurier?

De Portugese laurier bloeit in mei-juni met witte bloempjes in opstaande trossen. Na de bloei groeien er rode tot zwarte bessen.

Wat te doen als je Portugese laurier is uitgebloeid?

Als je Portugese laurier is uitgebloeid, hoef je niets te doen. Volgend jaar komen er weer nieuwe bloemen aan de laurier. Soms is er ook een tweede bloei in de zomer. Na de bloei gaan de rode besjes groeien, als ze rijpen worden ze zwart. De vogels snoepen er dan graag vanAls je laurierkers is uitgebloeid, hoef je niets te doen. Volgend jaar komen er weer nieuwe bloemen aan de laurierkers. Soms is er ook een tweede bloei in de zomer. Na de bloei gaan rode besjes groeien, ze lijken wel wat op kersen. Als ze rijpen in augustus dan kleuren ze zwart, de vogels snoepen er dan graag van.

Zijn de bessen van de Portugese laurier eetbaar?

Nee, de bessen van de Portugese laurier zijn giftig voor mensen en dus niet eetbaar. Voor vogels zijn ze echter wel eetbaar en die zijn dol op de Portugese laurier bessen!


Welke standplaats is ideaal voor de Portugese laurier?

De laurierkers groeit zowel in de volle zon als in de halfschaduw. Ook in de schaduw kan de laurierkers prima groeien, de bloei zal dan wel minder rijk zijn. Plant de laurierkers het liefst uit de koude wind die ’s winters uit het noorden en oosten kan komen. De laurierkers stelt niet veel eisen aan de grond. Een humusrijke, niet te droge zandgrond heeft de voorkeur. De grond mag aan de droge kant zijn of juist wat vochtiger, maar de laurierkers mag geen natte voeten hebben. Als de grond te nat is, kunnen de wortels gaan rotten. Zorg dus wel voor goed water doorlatende grond.

Portugese laurier in pot?

De Portugese laurier kan goed in een pot groeien. Kies een grote pot of bak met gaten in de bodem. Je kunt Prunus lusitanica als struik in een pot kweken en ook als stamboompje. Door regelmatig snoeien krijg je een stamboompje met een strakke kroon. Snoei je alleen matig na de bloei? Dan bloeit je Portugese laurier ook nog eens prachtig.


Is de Portugese laurier winterhard?

De Portugese laurier is prima winterhard tot -15 °C.


Is de Portugese laurier groenblijvend in de winter?

Ja, de Portugese laurier is groenblijvend in de winter, het is dus een wintergroene struik die zijn blad behoudt.


De Portugese laurier planten: wanneer en hoe?

Een Portugese laurier, welke je gekocht hebt in een kweekpot, kun je het hele jaar door planten. Stel het planten alleen even uit als het vriest, als de grond erg nat is en als het zeer zonnig is. Een laurier met kluit uit de volle grond plant je het best in oktober, planten in maart-april is ook mogelijk. Zorg er altijd voor dat de wortelkuit goed vochtig is voor het planten. Een Portugese laurier met blote wortel moet je snel in de grond zetten omdat de wortels anders uitdrogen. 

Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met compost. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan met je voet en geef de Prunus lusitanica water na het planten.

Om een haag te planten graaf je een sleuf. Plant twee tot drie struikjes per strekkende meter. Zet de haagplanten niet al te dicht op elkaar, elke plant moet voldoende ruimte hebben voor zijn wortels. Omdat de Portugese laurier vrij snel groeit, zal je haag toch mooi dicht worden. Houd minimaal 40-45 cm vrij aan beide zijden van een haag, want een haag van Portugese laurier wordt al snel minimaal 80-90 centimeter breed.


Hoe moet je de Portugese laurier verzorgen?

De Portugese laurier is een makkelijk te verzorgen struik. Hij is goed tegen droogte bestand, maar in een warme en droge periode is het wel aan te raden om je laurier water te geven. Dat geldt zeker voor een Portugese laurier in pot. Je kunt het best af en toe veel water geven, zo dringt het water goed door in de grond en komt het bij de wortels. Geef jonge planten het eerste jaar na aanplant regelmatig water, zo geef je de Portugese laurier een goede start.

De Prunus lusitanica kun je bemesten door een mulchlaag onder de plant te strooien. Deze laag bestaat uit compost en organische mestkorrels. Houd voor de mest altijd de hoeveelheid aan die op de verpakking vermeld staat. De beste tijd om je laurierkers te bemesten is het vroege voorjaar (maart).Geef de Prunus lusitanica in het najaar een tweede keer mest, gebruik nu een meststof voor het najaar die rijk is aan kali.

Voor je Portugese laurier


Snoeien van de Portugese laurier

De Portugese laurier hoef je als boom of struik niet te snoeien, maar als je een haag, bol, stamboompje of leiboom van de laurier maakt, is regelmatig snoeien wel nodig. Je snoeit een Portugese laurier dus alleen als je een bepaalde vorm wil behouden.

Een Portugese laurier moet je jaarlijks snoeien. De Portugese laurier als boom, solitaire struik of stamboompje snoei je 1 x per jaar, na de bloei in juni. Niet in het voorjaar snoeien want dan haal je de bloemknoppen weg! Omdat een haag van Portugese laurier niet al te snel groeit, is 1 x per jaar snoeien vaak voldoende, als je het 2 x per jaar wil doen omdat hij te snel groeit, snoei dan in maart en in augustus-september Niet snoeien bij felle zon, kies voor het snoeien van je Portugese laurier liefst een bewolkte dag en als het niet regent.

Een Portugese laurier snoei je door bij een losse struik dood en beschadigd hout weg te halen. Ook kun je de struik wat uitdunnen door takken die dicht op elkaar staan bij de basis weg te halen. Snoei altijd vlak boven een blad of een zijtakje.

Snoei jonge haagplanten, die je net in de grond gezet hebt, voor een derde tot de helft terug. Zo gaat de jonge plant zich goed vertakken en krijg je een volle haag.

Je snoeit een Portugese laurier op stam met een schone en scherpe snoeischaar of met een heggenschaar. Voor dikke takken gebruik je een snoeizaagje. Draag altijd handschoenen tijdens het snoeien om huidirritatie te voorkomen.

Lees meer over het snoeien van de laurier in onze blog: Laurier snoeien.

Portugese laurier (Prunus lusitanica) op stamPortugese laurier (Prunus lusitanica) op stam

Een Portugese laurier verplaatsen of verplanten?

Een Portugese laurier is goed te verplaatsen of verplanten. Alleen als een laurier al lang op dezelfde plek staat, kun je Prunus lusitanica beter niet meer verplanten. De beste tijd is het najaar (september-oktober), eind maart/begin april kan ook. Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit en beschadig hierbij zo weinig mogelijk wortels. Verbeter de grond met compost en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek op dezelfde diepte weer in. Snoei de Portugese laurier voor een derde tot de helft terug. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Portugese laurier stekken?

Een Portugese laurier is te vermeerderen door te stekken. Knip in het voorjaar of de vroege zomer een stekje van de top van een tak van ongeveer 15-20 cm lang. Kies een jonge tak die dit jaar gegroeid is. De beste tijd om je stek te knippen is in de vroege ochtend. Snij het takje met een scherp mesje schuin af, vlak onder een knop of verdikking. Bij de verdikking in de stengel gaan de worteltjes groeien. Verwijder de onderste bladeren en laat vier blaadjes aan de top zitten. Knip de zachte top uit de stek en doop het stekje in stekpoeder. Maak een gat in een potje met potgrond en steek de stek van de Portugese laurier hierin, de blaadjes moeten net boven de grond uitkomen. Geef water en doe dan een doorzichtig plastic zakje over de pot om verdamping te voorkomen. Zet de stek op een warme en lichte plek bij minimaal 18 °C. Laat de stek twee keer per week luchten door het zakje er tien minuten af te halen. Na 2 tot 4 weken zijn er hopelijk worteltjes gegroeid.


Wat is er aan de hand met mijn Portugese laurier?

Taxuskever in je Prunus lusitanica

De taxuskever eet graag aan het blad van de Portugese laurier en eet kleine hapjes uit de rand van de bladeren. Dit kevertje eet niet direct in het midden van het blad, dus de hapjes van de taxuskever zie je allee aan de bladranden. Aan het aangevreten blad zie je duidelijk dat het om deze beruchte kever gaat. Je kunt de taxuskever op een biologische manier bestrijden met aaltjes tegen taxuskevers. Lees hier alles over de bestrijding van de taxuskever.

Heeft je Portugese laurier gele bladeren?

Als je Portugese laurier gele bladeren krijgt, dan is de grond waarschijnlijk te droog. Een Portugese laurier in pot kan het snel te droog hebben, want in een pot verdampt water altijd sneller dan uit open grond. Controleer de vochtigheid bij de wortels door je vingers erin te steken en geef zo nodig meer water. Ook in de winter kan de grond te droog zijn. Het is ook mogelijk dat er te weinig voeding in de bodem zit. Bemest je laurierkers jaarlijks, de Portugese laurier herstelt zich meestal prima.

Heeft je Portugese laurier bruine bladeren?

Heeft je Portugese laurier bruine bladeren dan kan het gaan om vorstschade. Knip bevroren takken vlak boven een gezonde knop af, de Portugese laurier zal daar weer op uitlopen. Zitten er bruine vlekken op de bladeren dan kan dit een aantasting door schimmels of bacteriën zijn. Hierdoor kunnen er ook gaten in de bladeren komen. Knip aangetast blad weg, de Portugese laurier zal niet al te veel last hebben van deze schimmels, je hoeft hier verder niets tegen te doen.

Komen er witte vlekken op de bladeren van je Portugese laurier?

Als er witte vlekken of poederachtig laagjes op de bladeren van je laurier komen dan is dit waarschijnlijk meeldauw. Deze schimmel groeit vooral bij warm en vochtig weer. De onderkant van het blad kan bruin worden, ook komen er bruine vlekken op het blad en kan het blad gaan krullen. Meeldauw is lastig te bestrijden. Probeer de laurierhaag al vroeg te knippen, vanaf april of zodra je de eerste witte waas op de bladeren ziet. Ontsmet je snoeigereedschap met ontsmettingsspray en verwijder al het knipsel. Meestal herstelt de laurier zich weer na deze knipbeurt. Lees hier alles over het bestrijden van meeldauw.

Zitten er beestjes op je Portugese laurier?

Op de Portugese laurier kunnen luizen, mijten of andere kleine beestjes zitten. Het blad voelt vaak kleverig aan, wordt dof of het blad is vervormd. Wil je meer weten over de bestrijding van beestjes op jouw Portugese laurier? Lees dan onze blog over het bestrijden van bladluis.

 

Symptoom Portugese laurier Oorzaak Wat te doen
Gele bladeren Te droog, te weinig voeding Meer water geven, bemesten
Bruine bladeren Bacteriën, vorstschade Aangetast blad en takken wegknippen
Witte vlekken op het blad Meeldauw Vroeg snoeien, meeldauw bestrijden
Bladval Te nat, te zuur, te weinig voeding Zorgen voor drainage, bodemtest uitvoeren
Gaatjes in het blad Hagelschotziekte Bestrijdingsmiddel hagelschot
Hapjes uit de bladrand Taxuskevers Taxuskever bestrijden

De Portugese laurier bij jou thuis

Deel jouw Portugese laurier met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top