Laden..
Hitteplan voor je tuin

Hitteplan voor je tuin

Als het in de zomer een lange tijd erg warm is en niet regent, moet je zelf in de tuin aan de slag met de gieter en de tuinslang. Tegelijkertijd wordt er bij langdurige droogte geadviseerd om juist zuinig om te gaan met drinkwater, en zo min mogelijk aan je planten te geven. Ga daarom op een zo efficiënt mogelijke manier om met het water geven van je planten en gazon. Wij geven je zeven tips om je tuin optimaal te verzorgen tijdens langdurige hitte.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
1

Wanneer moet je water geven?

Als je de planten in de tuin water gaat geven kun je dit het beste in de avond of de vroege ochtend doen. Daardoor verdampt het water het minst snel en nemen de planten het water het beste op. Ook is de kans op verbranding van de planten dan het kleinst doordat er geen zon is.

2

Hoe moet je water geven?

Het beste is om je planten direct op de aarde water te geven en de planten zelf niet te besproeien. Zo verspil je zo min mogelijk water en komt het op de juiste plek terecht. Een druppelsysteem of kleine sproeiertjes kunnen daar erg handig voor zijn.

Spelen met waterSpelen met water
3

Hoeveel water moet je geven

Het beste is om je planten enkele keren per week meer water te geven, in plaats van iedere dag een beetje. Zo bereikt het water ook de dieper gelegen wortels en hebben je planten meer overlevingskans.

4

Hoe moet je gras water geven

Je grasmat groen houden is in droge periodes erg lastig. Het gaat in een soort overlevingsmodus en zal helaas geel en droog worden. Maar: dit betekent niet dat het dood is! Onder de grond leeft het gras nog en zodra er weer regelmatig een regenbui valt zal het weer nieuwe groene sprietjes gaan vormen. Je hoeft het daarom ook niet iedere dag water te geven. Dit bespaart water én je gras heeft het niet per sé nodig.


Tuinslangen en sproeiers


5

Extra voeding

Vergeet niet om je planten naast water ook extra (vloeibare) voeding te geven. Door het water spoelen de voedingsstoffen in de grond weg. Vooral je zomerbloeiers zullen je erg dankbaar zijn en belonen met nog meer bloemen!

6

Planten in potten

Om je planten in potten, zoals zomerbloeiers en mediterrane planten, te laten overleven in de droogte kun je ze het beste in de schaduw bij elkaar zetten. Ook kun je de grond afdekken met boomschors of grind zodat het water zo langzaam mogelijk verdampt.


Potten voor buiten


7

Snoeien

Bij hitte is het beter om je planten niet te snoeien, ook al is het daar wel tijd voor. De onderste blaadjes zullen verbranden en je snoeiwerk is dan voor niets geweest.

8

Schaduw

Zorg dat er zo min mogelijk zon in je tuin komt! De zon verdroogt alles extra snel. Natuurlijke schaduwmakers, zoals bomen, hagen en struiken zijn hierin het meest ideaal. Ook voldoende beplanting houdt de hitte weg van de grond, hoe minder bestrating, hoe koeler de tuin. Snelle schaduw met behulp van parasols en schaduwdoeken werkt natuurlijk ook altijd.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top