Laden..
Kat bij warm weer

Kat afkoelen? Zo hou je katten koel bij warm weer

Ook katten en poezen hebben bij hoge temperaturen extra verkoeling nodig. Dieren zoeken helaas niet altijd uit zichzelf de schaduw op en oververhitting kan heel gevaarlijk zijn. Katten zweten door hun voetkussentjes, maar dat is vaak niet genoeg om af te koelen. Door zichzelf te wassen koelen ze nog wat extra af door het vocht dat uit hun vacht verdampt, maar om er zeker van te zijn dat je kat niet over verhit raakt kun je nog wat maatregelen nemen. Wij zetten ze op een rij!

 • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd
1

Koele plek in de schaduw

Als je een buitenkat hebt, zorg dan voor voldoende schaduwplekken in je tuin. Veel begroeiing met bomen en struiken zorgen dat tuin niet te heet wordt, tegels daarentegen houden warmte juist vast. Daarnaast kun je natuurlijk altijd extra schaduw maken met een parasol of schaduwdoek, zet eventueel een extra stoel er onder voor je kat. De plek waar jij wil zitten is immers ook het fijnst voor hem, gun hem net zo'n lekker plekje!

Kat op terras buitenKat op terras buiten
2

Koele plek in huis

Binnen in huis is het, met erg warm weer, vaak beter vertoeven dan buiten. Een voorwaarde is wel dat je de warmte buiten moet zien te houden, maar dat maakt binnen dan zowel voor jezelf als voor je kat een fijn toevluchtsoord! Hoe doe je dit? Houd overdag je ramen en deuren dicht. Neem daarnaast zoveel mogelijk maatregelen om de warmte van de zon buiten te houden met dichte gordijnen en rolluiken of zonneschermen. Platte daken kun je extra isoleren met  groen: maak een sedumdak op je erker of platte dak. Je buitenmuren kun je extra afschermen met klimplanten.

Katten binnen op krabpaalKatten binnen op krabpaal
3

Borstelen ter afkoeling

De vacht van een kat zorgt dat warmte moeilijk weg kan. Wat extra borstelen om losse haren te verwijderen kan in warme periodes geen kwaad. Doe het echter niet elke dag, anders kan je kat nog extra gaan verharen, wat ook weer niet de bedoeling is.

Witte katWitte kat

Kattenborstels en kammen


4

Waterspelletjes ter afkoeling

Een kat afremmen en dwingen stil te liggen is onmogelijk, maar hou haar of hem wel zo rustig mogelijk. Oftewel: laat je kat met rust en leg speeltjes even aan de kant. Dus even niet achter de hengel aan, spelen komt wel weer als het weer koeler is!

Wat wél leuk is: waterspelletjes. Vul een bak met water en met robotvisjes, kattensnoepjes of bad eendjes en laat je kat lekker met zijn pootjes hengelen in het koele water.

Spelende katSpelende kat
5

Kat afkoelen met een koelmat of koeldeken

Vaak vragen mensen zich af of koelmatten en koeldekens gevaarlijk zijn voor katten. Dit is niet het geval. Koelmatten zijn vaak gevuld met een gel welke de warmte van de kat opneemt. Een koelmat koelt je kat heel geleidelijk af en is volkomen veilig. Katten zijn echter ook eigenwijs en het zal dus wel even de vraag zijn of je kat er ook op gaat liggen. Koelmatten zijn universeel, dus een koelmat voor de hond is ook prima voor je kat!

Kat in mandKat in mand
6

Zelf gemaakte katten koelers

Koelmatten zijn bedoeld voor dieren en veilig.

Andere koelers kun je zelf maken. Gelpacks uit de vriezer, gewikkeld in een handdoek, zijn heerlijk voor een kat om tegenaan te liggen.

Niet doen:

 • IJsblokjes of zelfgemaakte kattenijsjes, katten kunnen een 'brain freeze' krijgen of het ijs kan vastvriezen aan de tong van je kat
 • Icepacks, deze kunnen brandwonden geven
Kat met zonnebrilKat met zonnebril
7

Afkoelen met water

Water werkt natuurlijk heerlijk koelend, alleen staan katten er niet om bekend dat ze hier gek op zijn. Zoals je kat zich wast om vocht te verdampen uit zijn vacht, kun jij ook je kat met een vochtige doek (niet nat!) hiermee helpen. De warmste delen van de kat zijn de buik, voetzolen, oksels en onder hun kin en de buitenkant van de oortjes. Als je kat het niet prettig vindt, stop dan direct. Een gestreste kat wordt alleen maar warmer!

Let op: Leg nooit een natte doek over het dier heen! Dit veroorzaakt juist extra verhitting doordat het gaat broeien.

Grijze katGrijze kat
8

Vers water in waterfontein of drinkbak

Ook je kat koelt af door te drinken. Maak het water extra aantrekkelijk door het in een katten drinkfontein aan te bieden en ververs het wat vaker. Zet ook op meerdere plekken een waterbak neer zodat je kat vaker water tegen zal komen en dus meer gaat drinken. Als je dier echt een hele slechte drinker is kun je ook extra vocht geven via natvoeding. Koud kraanwater is koud genoeg, koel dit niet extra met ijsblokjes!

Boon katten drinkfontein CatH2OBoon katten drinkfontein CatH2O

Drinkfonteinen voor je kat


9

Witte kat?

Witte katten hebben vaak weinig pigment en ook niet zo veel haar. Ze kunnen verbranden en huidkanker krijgen van de zon. Speciale zonnebrand voor katten voorkomt dit. Gebruik nooit eigen zonnebrand, dit kan schadelijk zijn voor je kat! Smeer de meest kwetsbare delen van je kat in:

 • De oortjes
 • Het neusje
 • Andere plekjes met weinig haar die veel zon vangen

Herhaal dit een paar keer per dag, want je kat likt het er ook weer af!

Witte katWitte kat

Heeft je kat warme oren?

Voelen de oren van je kat warm aan? Geen zorgen, katten gebruiken de doorbloeding in hun oren om hun temperatuur te reguleren. Katten hebben een hogere lichaamstemperatuur dan wij, dus voor ons voelen die oren al snel best warm aan. Dit betekent zeker niet dat je kat oververhit is! De warme oren van je kat zullen vanzelf weer koeler worden als het dier afkoelt.

Tekenen van oververhitting

Denk je dat je kat verschijnselen heeft van oververhitting? Bel direct je dierenarts als je de volgende symptomen ziet bij je kat:

 • Hijgen
 • Kwijlen
 • Sufheid, slome reacties
 • Diarree of braken
 • Je kat zakt door zijn pootjes

Met name als je kat hijgt, dan ben je eigenlijk al te laat. Maar vrees niet: katten zijn woestijndieren en zijn wel wat gewend. Een gezonde kat kan prima voor zichzelf zorgen, zolang er mogelijkheden zijn om aan de warmte te ontsnappen. Geef je kat dus altijd wel de mogelijkheden en sluit hem nooit op in een kleine ruimte die kan opwarmen!

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top