Laden..
Siergras

Siergras snoeien

Siergrassen zijn ideale planten in de tuin. Prachtig in een border, maar ook heel mooi in potten. Veel soorten blijven groen in de winter, sommige soorten krijgen prachtige pluimen en siergras heeft nauwelijks onderhoud nodig. Maar sommige soorten siergras moet je wel snoeien! Wij vertellen je hier wanneer je siergras snoeit en hoe je dat moet doen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je siergras snoeien?

Siergras moet je snoeien om het gras mooi te houden. Dit geldt niet voor alle soorten grassen in dezelfde mate, maar door te snoeien haal je lelijk blad weg en maak je plaats voor nieuwe bladeren.

Siergras


Hoe vaak en wanneer moet je siergras snoeien?

Siergrassen snoei je één keer per jaar. Als de temperaturen weer oplopen, eind februari of begin maart, is het tijd om aan de slag te gaan. Doe het vooral voordat de plant gaat groeien, anders snoei je nieuw scheuten weg en dat is zonde. Snoei siergrassen niet in het najaar: het gras geeft de tuin structuur in de winter en biedt bescherming aan dieren. Het blad geeft je siergras daarnaast ook bescherming tegen vorst en bevat nog wat voeding voor de plant.


Hoe snoei je siergras?

Het verschilt per soort siergras hoe je moet snoeien. Wordt het blad van je siergras bruin in de winter? Deze siergrassen snoei je geheel terug tot een centimeter of 15 á 20 boven de grond, of zover dat je kunt komen. Het fijne is: je kunt hier weinig verkeerd aan doen. Minder fijn: als je siergras groot is, dan ben je wel even bezig en veel grassen zijn niet heel vriendelijk om te snoeien. Trek vooral handschoenen aan, want grassen zijn scherp en puntig. Soms is een veiligheidsbril zelfs geen overbodige luxe, zo’n punt wil je niet in je oog! Maak eerst wat ruimte, zodat je bij de kern van het gras kunt komen. Hou met één hand het gras naar één kant en knip dan het gras beetje bij beetje kort. Daarna kun je de overgebleven bol ‘kammen’ of plukken. De bol wordt hierdoor luchtiger en wordt ontdaan van dode plantresten. Dit voorkomt rotten binnen in je siergras en er ontstaat ruimte, lucht en licht voor nieuwe scheuten. Schrik niet als je klaar bent: je hebt nu een, niet al te aantrekkelijk, bolletje staan. Maar vrees niet: siergras groeit hard, je krijgt vanzelf weer een prachtige volle bos bladeren. Je siergras zal na een snoeibeurt sneller nieuw blad gaan vormen, dan wanneer je niet snoeit!

Onder de niet-wintergroene siergrassen vallen prachtriet (Miscanthus), lampenpoetsersgras (Pennisetum), vingergras (Panicum), Japans siergras (Hakonechloa), Japans bloedgras (Imperata) en struisriet (Calamagrostis).

SiergrasSiergras

Daarnaast heb je groenblijvende siergrassen, zoals zegge (Carex)zwenkgras / blauwgras / schapengras (Festuca) en veldbies (Luzula). Deze hoef je niet rigoureus te snoeien, ze zijn meestal nog gewoon mooi na de winter. Alleen als er bladeren beschadigd zijn of lelijk zijn geworden kan je deze wegknippen. Je kunt deze siergrassen ook kammen, je haalt hiermee de dode bladeren uit de pol.


Wordt je siergras kaal van binnen?

Siergras groeit steeds breder, maar bij sommige soorten wordt hiermee de kern langzaam kaal. Deze vormen minder of geen nieuw blad meer in het midden, dit is meestal na een jaar of 3. Je ziet dit vooral bij pampasgras (Cortaderia) en Chinees riet (Miscanthus sinensis). Dit kun je niet voorkomen door te snoeien, je hebt dus niets verkeerd gedaan! Het enige wat je ertegen kunt doen is de pol splitsen. Steek een stuk af met een scherpe spade en ‘begin opnieuw’ met dat deel. Of je steekt een groot stuk af, tot en met het kale middendeel. Het stukje wat overblijft laat je staan, dit geeft eigenlijk hetzelfde effect. Wil je niets van de volle glorie ten onder laten gaan, dan steek je alle groene delen af en zet deze vervolgens weer bij elkaar!


Met welk gereedschap snoei je siergras?

De grootte van het siergras bepaalt welk gereedschap je nodig hebt. Zorg sowieso altijd dat je snoeigereedschap schoon en scherp is. Dit werkt het snelst, geeft het mooiste resultaat en geeft de minste kans op ziektes of rotting. Kleine siergrassen kun je knippen met een snoeischaar. Is het siergras wat groter, dan kun je overstappen op een (hand) heggenschaar. Voor het kammen kun je gebruik maken van een handharkje.

Gereedschap voor het snoeien van siergras

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top