Laden..
Top 5 mooiste hortensia's

Top 5 mooiste hortensia’s

De hortensia is misschien wel de populairste tuinplant. In de meeste Europeese tuinen is er wel een te vinden. Wat veel mensen niet weten is dat er heel wat bijzondere soorten zijn. Hieronder vind je onze hortensia top 5. Door hun rijkdom aan kleur en hoeveelheid bloemen zijn het stuk voor stuk geweldige aanwinsten voor je tuin, terras of balkon.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
1

Sneeuwbalhortensia (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’)

Dankzij zijn grote bollen met witte bloemen is de hortensia ‘Annabelle’ bij veel mensen enorm geliefd. Ze hebben een doorsnede van soms wel 20 centimeter en zijn daarmee lekker opvallend. De bollen zijn soms zo groot dat ze té zwaar worden en op de grond komen te liggen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook soorten met stevige takken zoals de ‘Strong Annabelle’. Door nieuwe ontwikkelingen is er nu ook een zachtroze variant verkrijgbaar.  De ‘Annabelle’ is naast mooi ook makkelijk te onderhouden. Het maakt namelijk niet uit wanneer je hem snoeit, deze hortensia bloeit altijd!
Bloeitijd: augustus-september

Sneeuwbalhortensia (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’)Sneeuwbalhortensia (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’)
2

Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)

De boerenhortensia is de meest bekende én populaire hortensia. Er zijn twee soorten: de schermhortensia’s en de bolhortensia’s. Bij schermhortensia’s bestaan de bloemschermen uit kleine bloemetjes in het midden en grotere aan de buitenkant. De grote bloemen zijn bestemd om bijen naar de kleine bloemetjes te lokken. Bolhortensia’s hebben alleen maar grote bloemen die samen een mooie bol vormen. Van nature zijn boerenhortensia’s er in wit, roze en blauw en tegenwoordig ook rood, paars en zelfs tweekleurig.

Hortensia (Hydrangea macrophylla 'Forever & Ever')Hortensia (Hydrangea macrophylla 'Forever & Ever')

Op zoek naar een mooie boerenhortensia? Dit zijn een aantal bijzondere soorten:

Hortensia ‘Black Diamonds’

Deze hortensia heeft donker, bijna zwart blad. Daardoor springen de heldere blauwe, roze of paarse bloemen er echt uit en dat maakt het een hele sprekende plant. Tussen de donkere bladkleur lichten de groene bladnerven heel mooi op. Bloeitijd: juli-september

Hortensia ‘Forever&Ever’

De Hortensia ‘Forever&Ever’ is de perfecte hortensia voor iedereen die houdt van een sterke plant die elk jaar gegarandeerd uitbundig bloeit. Dit is de enige boerenhortensia die steeds weer nieuwe knoppen vormt die nog in hetzelfde jaar uitgroeien tot grote, bolvormige

Hortensia ‘Magical candle’

De hortensia 'Magical candle'’ blijft verrassen. Hij bloeit van mei tot november en verandert met de jaargetijden mee van kleur. Hij is er in negen verschillende variëteiten in de kleuren blauw, roze, rood, groen en wit. Bloeitijd: mei-november

3

Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)

De prachtige pluimhortensia is een aanwinst voor elke tuin. Hij heeft grote witte bloemschermen in de vorm van pluimen. Deze kegelvormige bloeiwijze is anders dan van de andere hortensiasoorten. Als ze niet gesnoeid worden kunnen sommige van deze struiken wel vier meter hoog worden! Als je hem wel snoeit blijft hij gelukkig een stuk kleiner, ongeveer één meter hoog.

Pluimhortensia (Hydrangea paniculata 'Limelight')Pluimhortensia (Hydrangea paniculata 'Limelight')

Op zoek naar een mooie pluimhortensia? Dit zijn twee mooie soorten:

Pluimhortensia ‘Limelight’

De Pluimhortensia ‘Limelight’ is de populairste pluimhortensia. Hij heeft grote opvallende bloemen met een lichtgele kleur. Deze bloemen worden soms ook wel ‘schapenkoppen’ genoemd. Later in het seizoen verkleuren de bloemen een beetje rozerood.
Bloeitijd: augustus – oktober

Pluimhortensia ‘Bobo’

Deze hortensia wordt maar 60 tot 70 centimeter groot en is daarmee een zogenaamde ‘dwerghortenisa’. Hij bloeit lang en rijkelijk met heel veel pluimvormige witte bloemtrossen. Vanaf augustus kleuren de bloemen licht roze. Hij staat mooi in de border, maar het is ook een perfecte terrasplant.
Bloeitijd: juli-september

4

Dubbelbloemige hortensia (Hydrangea ‘Double Flower Sensation’)

Met deze dubbelbloemige soort geniet je van een explosie van bloemen in je tuin. Er groeien namelijk meerdere bloemen aan één tak! Hij bloeit lang en verandert door de seizoenen heen van kleur. Door de stevige takken blijven de bloemen mooi rechtop staan. Hij is ook goed winterhard. Zo geniet je dus jaar in jaar uit van een kleurexplosie in je tuin.
Bloeitijd: juni-november

5

Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)

Wist je dat er ook hortensia’s bestaan die kunnen klimmen? De klimhortensia is een zelfhechtende klimmer die je tegen een muur of schutting kan laten groeien. Hij bloeit met witte bloemschermen van juni tot juli. Het is echt een plezier om te zien wanneer hij in bloei staat! En als je gelukt hebt bloeit hij zelf nog wat langer door. In de schaduw groeit deze soort beter dan in de zon. Hij kan trouwens ook goed als bodembedekker worden gebruikt.
Bloeitijd: juni-juli

Klimhortensia (Hydrangea anomala 'Petiolaris')Klimhortensia (Hydrangea anomala 'Petiolaris')

Als je wilt dat je hortensia elk jaar weer volop bloeit is wat verzorging nodig. Dat betekent snoeien op het juiste moment en op de juiste manier, water geven en bemesten. Ook zorg je zo dat je hortensia minder kans heeft om ziek te worden. Lees in onze plantengids alles over het planten en verzorgen van de hortensia of lees alles over het snoeien van de verschillende soorten hortensia's in onze blog: Hortensia snoeien.

Wil jij ook genieten van de mooiste rozen in je tuin? Kom dan lang bij een Intratuin bij jou in de buurt.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top