Laden..
Lavendel

Lavendel snoeien

Lavendel is een populaire tuinplant, maar als je hem niet op de juiste manier én de juiste momenten snoeit dan heb je vaak maar kort plezier van je plant. Snoeien doet je lavendel groeien en houdt je plant jong, waardoor je ieder jaar weer van een frisse en bloeiende lavendelplant kunt genieten. Wil je meer lezen over de lavendel? Alles over de verzorging van de lavendel en meer vind je in onze plantengids.

 

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je lavendel snoeien?

Om hem zo mooi mogelijk te houden is het terugsnoeien van lavendel noodzakelijk. Lavendel is een mediterrane heester die zonder snoei gemakkelijk ‘verhout’ aan de onderkant. Dat betekent dat de takken uitdrogen na de bloei en er geen nieuw groen meer aan kan groeien. De plant gaat op deze takken dus niet meer uitlopen, hij valt een beetje uiteen en wordt in zijn basis minder mooi. Daarnaast hou je de plant mooi vol en in in vorm door te snoeien.

Hoe vaak en wanneer moet je lavendel snoeien?

Het snoeien van een lavendel doe je idealiter 2 keer per jaar: in het voorjaar (bij voorkeur in april) en (aan het eind van) de zomer in augustus of september.

Het snoeien in het voorjaar noemen de we hoofdsnoei. Dit doe je op het moment dat de lavendel nét weer begint te groeien. Je kunt lavendel snoeien zodra hij jonge groene uitlopers begint te krijgen. Hoe later je snoeit, hoe later hij zal gaan bloeien, maar een lavendel die later is gesnoeid bloeit wel langer door. De beste maand om in het voorjaar te snoeien is april, maar het blijft afhankelijk van het weer in die maand. Als het nog té koud is en het vriest, kun je beter even wachten. Je wil niet dat de snoeiwonden bevriezen!

In de zomer gaat het om het wegknippen van bloemen en een beetje in vorm brengen van de lavendel. Dit noemen we dan ook wel de vormsnoei. De meeste lavendel bloeit rond juni en juli. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid wil je deze eigenlijk zo snel mogelijk verwijderen, want door direct na de bloei te snoeien stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten. In augustus en september kun je meestal de eerste snoei toepassen. Zorg ervoor dat je uiterlijk voor het invallen van oktober snoeit. Ben je te laat, dan kun je beter wachten tot het voorjaar, anders kan vorst je plant aantasten via de snijwonden.

Hoe snoei je lavendel?

Lavendel snoeien in het voorjaar

In het voorjaar is het tijd voor een flinke snoeibeurt. Snoei de plant ver terug tot boven de laatste groene uitlopers, dit is meestal tot zo'n 20 centimeter boven de grond. Als je je lavendel op de verkeerde manier snoeit, heb je kans dat je lavendel kaal wordt of zelf doodgaat. Je hebt dan te diep geknipt. Knip niet in het hout, als je al het groen eraf knipt dan zal de lavendel daar niet meer uitlopen. Wil je toch ver terugknippen, maar ook dat hij weer uitloopt? Hou altijd enkele groene puntjes aan de tak, dan behoud je de kans op verdere groei. Wil je zeker zijn dat je lavendel weer gaat uitlopen? Laat dan ook een stukje van het groene takje zitten. Enkele centimeters daarvan zijn al voldoende.

Takjes die dood zijn kun je tot aan de grond wegknippen, die doen toch niets meer. Snoei de kleine struik altijd iets bol voor de mooiste vorm.

Lavendel snoeien na de bloei (vormsnoei)

Knip na de bloei de uitgebloeide bloemen af met daarbij ook kleine topjes van het groen. Deze knipbeurt is met name cosmetisch bedoeld, je kunt hem hiermee weer een beetje in model knippen, zodat het struikje mooi compact blijft. Door het toppen zal je lavendel net voor de winter nieuwe topjes maken, voor een volle groene plant in de koude wintermaanden. Knip ook weer niet te ver, want het groen beschermt in de winter de plant tegen vorst. Het is het makkelijkst om een heggenschaar te gebruiken bij deze snoeibeurt, dan is het snoeien zo gepiept!

 

Bekijk ook de video, waarin we uitleggen hoe je je lavendel moet snoeien!

Jonge lavendel snoeien: toppen

Bij jonge / nieuwe planten is snoeien het eerste jaar vaak niet nodig, de plant heeft dan eerst tijd nodig om aan te slaan. De lavendel is hierop een uitzondering. Bij een jonge lavendel is het juist extra belangrijk om te snoeien, het liefst zelfs 2 keer per jaar extra! De bedoeling is dat je de lavendel ‘topt’. Knip hierbij de topjes af van de verse scheuten. Hierdoor zullen er weer extra scheuten ontstaan in de basis van de plant. De plant kan hierdoor wat later gaan bloeien, maar als de jonge plant goed vol en groen is vanuit de basis, zal je minder snel last krijgen van een kale houten onder- en binnenkant.

Oude lavendel snoeien

Heb je een oudere lavendel die kaal en houtig is aan de onderzijde? Bij veel planten kun je een verjongingssnoei toepassen, waarbij je oude takken wegknipt. Helaas reageert lavendel daar heel slecht op. De kans dat hij volledig afsterft is groter dan dat hij weer jong groen gaat vormen aan de onderzijde. Het beste kun je hem daarom vervangen door een fris nieuw exemplaar als hij te kaal is geworden. Je kunt je lavendel ook stekken: lees alles over stekken en het verzorgen van de lavendel in onze plantengids.

Met welk gereedschap snoei je een lavendel?

Snoei de lavendel met een snoeischaar of heggenschaar. Met een heggenschaar kun je iets preciezer knippen en ook sneller, maar als je deze niet hebt dan is elke universele snoeischaar ook prima geschikt voor het snoeien van de lavendel. Indien de lavendel al wat meer verhout is, dan heb je sowieso (ook) een snoeischaar nodig, want een heggenschaar is niet geschikt voor de stevige houten takken.

Gereedschap voor het snoeien van lavendel

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top