Laden..
Kerstboom verzorgen

Kerstboom verzorgen

Een kerstboom uitzoeken is best een klus, want je wilt natuurlijk dé perfecte boom. Gezaagd of met kluit, niet te groot, niet te klein en de naalden moeten er met kerst ook nog aan zitten. Dit laatste is nog best lastig omdat het nou eenmaal eigenlijk een boom is die buiten in de natuur groeit. Als je hem binnen zet zal hij daardoor gegarandeerd naalden verliezen en uitdrogen. Tenzij je een kunstkerstboom hebt natuurlijk! Om je nieuwe groene dennenvriend zo lang mogelijk in leven te houden hebben wij een paar verzorgingstips voor je op een rij gezet.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd
1

Vroeg pieken!

Hoe ver van te voren kun je een echte kerstboom eigenlijk kopen? Nou..dat kan al eerder dan jij waarschijnlijk denkt! Kies je een kerstboom in pot of met kluit, dan kan dit prima vanaf eind oktober/begin november. Zet ‘m bij voorkeur buiten neer, uit de zon en wind, en geef wel af en toe water. Ook een gezaagde boom kun je al eerder kopen. Wij zorgen ervoor dat de bomen niet té vroeg worden gezaagd, waardoor deze bomen ook prima ca. 2 á 3 weken buiten bewaard kunnen blijven. Het is dan wel belangrijk om hem af en toe water te geven via een Easyfix kerstbomenstandaard of emmer, zodat die niet uitdroogt. En ook hier moet je er op letten dat hij niet in de wind staat of in de zon. Een kerstboom kan ook prima tegen vorst, sterker nog; hoe kouder, hoe beter! Omdat de boom dan minder snel uitdroogt.


Intratuin bladIntratuin blad

Tip!
VInd je het lastig om een keus te maken voor de juiste boom? Lees dan onze blog met tips voor het kiezen van een echte kerstboom.


2

Uitpakken

Heb je een mooie boom uitgezocht? Als je wilt kun je een kerstboom bij jouw Intratuin in een plastic hoes laten inpakken. Handig tegen de naalden in de auto, maar als je thuis bent is het belangrijk dat je die hoes er zo snel mogelijk af haalt. Anders krijgt hij het erg benauwd en kan de boom gaan schimmelen. Als je geen plastic hoes hebt maar een net kun je die natuurlijk wel wat langer om de boom laten zitten.

3

Van buiten naar binnen

Alle soorten kerstbomen groeien buiten in de natuur. Ze zijn dus niet gewend aan het warme en droge klimaat van jouw huiskamer. Wanneer het buiten onder de 10 graden is kun je hem daarom beter eerst laten wennen. Ook al kun je niet wachten om je boom direct mooi op te tuigen, even laten wennen buiten of in de schuur/garage is écht beter voor de boom. Een dagje is dan voldoende. Hierdoor zal hij zijn naalden minder snel laten vallen!

Versierde kerstboom in woonkamerVersierde kerstboom in woonkamer
4

De beste plek voor je kerstboom

In de winter is het koud buiten en stook je de kachel of centrale verwarming lekker op. Maar jouw mooie kerstboom houdt niet van deze droge warme lucht. Zet hem daarom liever niet in de buurt van een kachel of verwarming. Als je dat wel doet zal hij nog sneller uitdrogen en zijn naalden laten vallen.

Heb je vloerverwarming? Zorg er dan voor dat er zo min mogelijk warmte direct bij je kerstboom komt. Zet hem bijvoorbeeld op een dik stuk hard isolerend materiaal, zoals een dikke houten plank of een paar balkjes. Je kunt ook je boom wat hoger, op een stevig kistje of bijzettafeltje, zetten. Een kerstboomrok is ook aan te raden, dit houdt de warmte meer bij de vloer en weg van je kerstboom. Verder is het enorm belangrijk dat je kerstboom voldoende water krijgt, want met vloerverwarming zal hij sneller uitdrogen. Hou bij voorkeur de lucht in huis vochtig(er) met een luchtbevochtiger of door één of meerdere schaaltjes water onder de kerstboom te zetten.


Kerstbomen


5

Kerstboom water en voeding geven

Logisch dat je een kerstboom water moet geven, ook een boom mét kluit. Geef hem regelmatig water en zorg er bij een gezaagde boom voor dat er altijd water in de voet staat. Voldoende water is nog extra belangrijk als je vloerverwarming hebt. Regelmatig water geven zorgt er voor dat de kerstboom zijn naalden minder snel zal laten vallen! Je krijgt bij aankoop van een gezaagde kerstboom bij Intratuin een zakje kerstbomenvoeding. Hierdoor blijft de boom echt langer mooi, dus voeg dat toe aan het gietwater volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je kunt ook snijbloemenvoeding gebruiken voor je kerstboom.


Intratuin bladIntratuin blad

Let op!
Het water dat in de voet van een gezaagde kerstboom staat is giftig. Dit komt doordat aan de stam van de boom hars zit.
Let dus goed op dat huisdieren en kinderen niet van het water drinken!


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top