Laden..
Alternatieve kerstboom

Alternatieve kerstboom, ga je voor hout, metaal of aan de muur?

Wil jij de traditionele kerstboom in een nieuw jasje steken? Dat kan, met de alternatieve kerstboom! De alternatieve kerstboom is absoluut een trend, je hebt alles namelijk helemaal in eigen hand. Deze moderne kerstboom past overal, want jij bepaalt de vorm, de grootte en de stijl helemaal zelf. Een houten kerstboom, metalen kerstboom of een kerstboom op doek of aan de muur: wel de gezelligheid, maar niet de naalden. Ideaal! Wij helpen je graag aan de leukste ideeën én leggen uit hoe jij zelf zo’n sfeervolle kerstboom kunt maken.

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

5 Redenen voor een alternatieve kerstboom

Dat je met een alternatieve kerstboom de blits maakt, mag duidelijk zijn! Maar er zijn er nog veel meer redenen waarom de alternatieve kerstboom de ideale oplossing is voor in huis:

 1. Een alternatieve kerstboom is duurzaam.
 2. Lang leve een boom zonder verzorging!
 3. Ze passen ook in de meest kleine woningen en kamertjes.
 4. Je hebt elk jaar weer een andere boom, geen kerst zal meer hetzelfde zijn.
 5. Je kunt de boom zo creatief maken als je zelf wilt, jouw eigen fantasie is de enige beperking.
Alternatieve kerstboom, driehoek ladder met versieringAlternatieve kerstboom, driehoek ladder met versiering
Alternatieve kerstboom, groene hangerAlternatieve kerstboom, groene hanger

Soorten alternatieve kerstbomen

De traditionele kerstboom, de dennenboom en de niet-van-echt-te-onderscheiden kunstkerstboom, die kennen we allemaal. Maar buiten deze zijn er zoveel alternatieve kerstbomen die jouw huis pas echt authentiek maken. Wij helpen je graag aan inspiratie voor jouw grappige kerstboom of een unieke design kerstboom. Het draait allemaal om de vorm van een boom, mét of zonder decoratie en lampjes. De leukste kerstboom ideeën delen wij graag met je. Ideeën die je met je eigen twist altijd een aparte kerstboom zullen opleveren!

Houten kerstboom zelf maken

Een kerstboom van hout heeft direct een natuurlijke look en past goed in veel interieurs. Hout is op zichzelf al mooi, dus extra versiering is optioneel en geheel aan jou! Hout komt in de vorm van takken, latjes of planken en daar kun je verschillende kanten mee op.

 • Herinner je je die wegwijsborden met vakantiebestemmingen erop? In de juiste vorm is dit een hele leuke alternatieve kerstboom! Neem een stevige stok, lat of balk als ‘stam’ en bevestig hier horizontale (bamboe)stokken, latten of plankjes aan, gemonteerd in de vorm van een kerstboom. Oftewel: onderaan breed en naar boven toe steeds minder breed. Je kunt de boom zo ‘rond’ en zo groot maken als je zelf wil. Zorg voor een stevige basis, misschien heb je nog een parasolvoet staan? Uiteraard kun je de houten boom versieren, maar kaal is ook al leuk.
Alternatieve kerstboom van houten stokkenAlternatieve kerstboom van houten stokken
 • Voor wie helemaal weg is van de minimalistische look, is er ook een houten kerstboom die uitblinkt in eenvoud. Dit is een kerstboom van multiplex. Prachtig te combineren bij een Scandinavisch interieur. Je hebt enkel 2 grote platen multiplex nodig, gezaagd in de vorm van een kerstboom. In beide platen maak je een verticale gleuf, bij de één vanaf boven, bij de ander vanaf onder, tot de helft van de boom. De breedte van de gleuf is iets groter dan de dikte van de plaat. Schuif de 2 platen in elkaar en je boom staat al! Je kunt de boom schilderen of aflakken. Tip: beschilder de boom met krijtverf en de kinderen kunnen hem elke dag opnieuw optuigen! Of maak de houten kerstboom sfeervol met schattige lichtjes of een stoere slinger van natuurlijke materialen.
 • Een boomvorm, de uitgerekte driehoek, van houten latten of plankjes vormt de basis voor jouw creatie. Span er draden (touw of metaaldraad), kippengaas of lampjes tussen en hang er kerstballen en/of kerst ornamenten in.

 


Tip: verzamel eerst wat je leuk vind om aan je alternatieve kerstboom toe te voegen, zoals de ballen en slingers of mos en kerstboomverlichting. Ga daarna op zoek naar de vorm die hierbij past!


Kant-en-klare houten kerstbomen

Wil je graag een alternatieve houten kerstboom, maar heb je inspiratie of de tijd niet? Koop er dan één kant-en-klaar, hoef je hem alleen nog op te tuigen!


Houten kerstbomen


De metalen kerstboom

Heel stoer en steeds vaker in beeld: de metalen kerstboom. Een alternatieve kerstboom van metaal past perfect in een stoer of industrieel interieur! Een metalen boom kun je prima decoreren met kerstgroen en lampjes. Metalen kerstbomen zijn er in spiraal-vorm (de spiraal kerstbomen) of in driehoek vorm. Een metalen kerstboom zelf maken vraagt wel uitzonderlijke skills, daar wagen wij ons niet aan! Gelukkig hebben we wel metalen bomen in ons assortiment.


Metalen kerstbomen


Alternatieve kerstboom van takken aan de muurAlternatieve kerstboom van takken aan de muur

Een kerstboom aan de muur maken

Heb je weinig ruimte in huis óf wil je kleine ruimtes zoals de hal of het toilet in kerstsfeer brengen met een kerstboom? Kies dan voor een kerstboom aan de muur! De boomvorm is uiteraard wederom het uitgangspunt, de invulling is aan jou. Wij helpen je op weg met onze kerstboom ideeën, deze kun je allemaal combineren in de juiste verhouding voor jouw ideale alternatieve kerstboom op de muur.

 • Schilder een boom op de muur
 • Breng een boomvorm aan met een lichtsnoer
 • Neem allemaal losse elementen zoals kerstballen, ornamenten, kerststerren, kerstgroen, houten takken, strikken, kerstkransjes en alles wat jij mooi vindt en breng deze in kerstboomvorm aan op de muur.
 • Combineer de verschillende soorten decoratie door elkaar of kies er 1 of 2: jouw creativiteit kun je hier helemaal in kwijt! Tip: neem een doek of oud gordijn en hang hier de elementen met kerstbalhaakjes aan. Dan hoef je geen gaten te maken in je muur en haal je de boom gemakkelijk weer weg! Alles met draden aan een lat of stok hangen kan natuurlijk ook.
 • Bevestig takken in oplopende lengte onder elkaar met touw in een boomvorm en hang daar je versiering aan
 • Een plantenklimrek of een net kun je ook aan de muur hangen en optuigen! Hou hier weer de traditionele kerstboomvorm voor aan, of ga voor je eigen invulling, zoals een enorme kersttak of de vorm van een loofboom in plaats van de dennenboom.
Alternatieve kerstboom aan de muurAlternatieve kerstboom aan de muur

Kant-en-klare kerstbomen aan de muur

Bij Intratuin vind je diverse alternatieve kerstbomen die je kant-en-klaar aan je muur kunt ophangen, zoals kerstbomen op doek. Er is ook een verscheidenheid aan alternatieve bomen waarbij je kunt kiezen of je deze neerzet op ophangt!


Muur kerstbomen


Kamerplant als kerstboomKamerplant als kerstboom

Kamerplanten versieren als kerstboom

Een duurzaam alternatief voor de echte kerstboom is het optuigen van een kamerplant! Je kunt één van je huidige kamerplanten kiezen, of je kiest er één in de winkel en tuigt deze op. Populair als alternatieve kerstboom zijn de Ceder en de Kamerden, maar bijna alle planten kun je versieren, zolang ze stevig genoeg zijn. Onze favoriet bij het optuigen is draadverlichting op batterij: dit past overal en in elke plant. Ook je hangplanten mogen eigenlijk de kerst niet door zonder draadverlichting! Let er verder wel goed op dat je geen zware kerstballen en ornamenten kiest, want je wil je kamerplanten natuurlijk niet beschadigen. Let ook goed op bij het vastmaken van de versiering: doe dit uiterst voorzichtig.


Kerstboom kamerplanten


Alternatieve kerstboom, kersttakken in een vaasAlternatieve kerstboom, kersttakken in een vaas

Kersttakken in een vaas

Puur natuur is een kersttrend die we vaak voorbij zien komen. Grote kersttakken in een vaas zijn een perfect alternatief op de traditionele kerstboom. Bovendien is deze alternatieve kerstboom een enorme eyecatcher in je interieur. Koop óf verzamel mooie (kerst)takken. Je vind bij Intratuin takken met bessen zoals de rozenbottel of juist stoere kale takken. Eén hele grote (kerst)tak is ook leuk! Decoreren is weer helemaal naar jouw smaak, maak het geheel zo uitbundig als je zelf wilt en natuurlijk kun je ze ook puur natuur laten!

Houten ladders en planten klimrekken

Wil je écht wat anders en misschien niet eens een traditionele kerstboomvorm in jouw huis? Kijk dan eens verder! Je kunt namelijk zoveel andere vormen omtoveren in kerstsferen. Versier bijvoorbeeld een (decoratie)ladder met kersthangers en sfeervolle kerstverlichting. Dit kan ook met een houten plantenrek tegen de muur, dan heb je nog meer ruimte. Of vul een vaas met gekleurde steentjes en zet hier een klimrekje voor planten in. Versier deze met verlichting, een kerstslinger of andere versiering. Het mooist is als je het klimrekje erna niet meer kunt terugzien.

Decoratieladder met kerstversieringDecoratieladder met kerstversiering

Plafond kerstboom

Kerstbomen op zijn kop zijn ook een opkomende trend. Het is nogal een uitdaging om een echte kerstboom of kunstkerstboom aan het plafond te hangen, maar voor een alternatieve boom is er altijd een manier. Neem lange draden van verschillende lengte en hang de langste in het midden met de piek eraan. Hieromheen moeten in cirkels dan steeds kortere draden komen, het makkelijkst is om deze aan een rond voorwerp te bevestigen. Tip: pak een stevige grote vergiet of een barbecue rooster en knoop daar de draden aan. Je kunt ballen, kralen, kastanjes, kerstgroen en nog veel meer gebruiken, maar zorg wel dat het geheel niet te zwaar wordt. Hij moet immers nog aan het plafond!


Alternatieve kerstboom kopen

Genoeg inspiratie om een alternatieve kerstboom in huis te halen? Ga ervoor! Laat je verrassen door ons uitgebreide assortiment. Of je nu op zoek bent naar een houten kerstboom, een metalen kerstboom of kerstboom op doek; kijk in onze webshop of kom langs in onze winkels voor alle inspiratie en advies. Op naar een wonderful christmas!

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top