Laden..
Tips voor houten tuinmeubelen

Tips voor houten tuinmeubelen

De tuin wordt steeds meer gebruikt als een verlengstuk van de woonkamer. Steeds vaker wordt er gekozen voor tuinmeubelen die naast een mooi design ook nog eens lekker zitten. Veel houten tuinmeubelen voldoen aan beide eisen. De keuze is reuze, er is altijd wel een tuinset of loungemeubel dat perfect aansluit bij de inrichting van je huis en tuin.

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Je eigen smaak is bepalend in de keuze die je maakt. Bij Intratuin vind je daarom een uitgebreid assortiment tuinmeubelen in een groot aantal verschillende houtsoorten.

Wat is het FSC-keurmerk?

De afgelopen jaren is over het gebruik van tropisch hardhout voor tuinmeubelen veel te doen geweest. Daarbij wordt bij Intratuin het assortiment continu aangepast aan de eisen en mogelijkheden van deze tijd. In de winkels van Intratuin tref je ook houten meubilair aan dat het FSC-keurmerk draagt. FSC is een afkorting van het Engelse Forest Stewardship Councel en betekent vrij vertaald: de Raad voor (goed) bosbeheer. Dit is de enige onafhankelijke organisatie die wereldwijd werkt met strenge en betrouwbare normen voor hout. Aan deze normen moeten zowel het product, de fabriek als de bosbeherende organisaties voldoen. Het FSC-keur is een waterdichte garantie dat hout daadwerkelijk uit goed beheerde bossen komt, waar tevens op verantwoorde wijze geproduceerd wordt. Met de houten meubelen van Intratuin die het FSC-keur dragen, weet je dus zeker dat er absoluut geen milieubedreigende handelingen aan vooraf zijn gegaan. Een geruststellend idee als je heerlijk in je houten tuinmeubel van de zon en de tuin wilt genieten.

Tuinmeubelen van hardhout

Teakhout is een duurzame houtsoort dat houtrot met verve kan doorstaan. Het is dan ook een aanschaf voor het leven, zelfs als de meubelen in de zomer en winter buiten blijven staan. De oorspronkelijke warmbruine kleur zal door weersinvloeden op den duur een mooi doorleefd, zilvergrijs uiterlijk krijgen. Wil je liever de authentieke tint behouden, dan is een paar keer per jaar een behandeling met een onderhoudsproduct voldoende. Teakolie is hiervoor bijzonder geschikt.

Teakhout is echter niet overschilderbaar. Andere hardhoutsoorten zullen anders verkleuren en hebben dan ook een andere kleurbehandeling nodig. Hebben de meubelen de hele winter buiten gestaan, dan kan vuil worden verwijderd met vloeibare zeep, warm water en een borstel. Het eenvoudigste kun je de tuinmeubelset schoonmaken met speciaal hiervoor ontwikkelde reinigingsproducten. Overigens is het mogelijk dat in nieuw teakhouten meubilair haarscheurtjes ontstaan. Deze trekken meestal na een paar maanden vanzelf weer weg en hebben verder geen nadelige invloed op de duurzaamheid van het hout.

Tip: Voor praktisch elke houten tuinstoel is een passend tuinkussen te vinden. Het patroon of de kleur van de stof kan bij de sfeer van de tuin worden uitgezocht.

Hollands Hout

Hollands Hout komt uit dezelfde bossen als waar wij fietsen en wandelen. Het hout komt van harsrijke soorten als lariks en douglas, waardoor het onbehandeld duurzaam is in bovengrondse toepassingen en goed bestand is tegen de Hollandse weersomstandigheden. Het hout wordt geoogst door Staatsbosbeheer en zij planten er weer jonge bomen voor terug. Hollands hout is dus op verantwoorde wijze geoogst en heeft daarmee ook het FSC-keurmerk. Kijk ook eens op www.hollands-hout.com voor meer informatie.

Bij Intratuin is een groot assortiment Hollands Hout te koop. Naast tuinmeubelen, zijn er ook losse planken en een kweektuin te verkrijgen, en alles wat je nodig hebt om zelf haardhout te hakken. Wij gaan voor duurzaam hout, lees daar alles over in dit artikel.

Andere houten meubelen

Naast teakhout en zijn er natuurlijk ook tuinmeubelen van andere houtsoorten gemaakt.  Onderhoudsarme hardhoutsoorten zijn bijvoorbeeld iroko, eucalyptus, meranti en balau. Zachthout zoals vuren en grenen is minder duurzaam dan teak. Vuren en grenen meubelen kunnen in het najaar en winter daarom beter niet buiten blijven staan. Om uitdrogen van het hout en de aangroei van schimmels te voorkomen, is het aan te raden dat deze tuinmeubelen enkele keren worden gelakt, beschilderd of behandeld. Vuren en grenen meubelen kun je een trendy kleurtje geven. Heel mooi is tuinmeubilair dat op de kleur van de beplanting in de tuin is afgestemd. Natuurlijk kun je voor advies en onderhoudsmiddelen bij Intratuin terecht.

Tip: Veel houten tuinmeubelen zijn zo mooi vormgegeven dat het ook in een serre of woonkamer past. In elk interieur zijn de kleine – vaak inklapbare – bijzettafels heel handig.

Wil je liever tuinmeubelen van een ander materiaal? Lees de blog: Tuinmeubelen voor grote en kleine tuinen.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top