Laden..
Duurzaam hout

Duurzaam hout, uit het juiste hout gesneden

Alles wat je wil weten over tuinhout

Hout geeft je tuin of balkon een natuurlijke uitstraling en gaat met de juiste verzorging járen mee. Het is ook nog eens een duurzaam materiaal: bomen groeien opnieuw en opnieuw en opnieuw. Met hout ben je dus lekker bezig, zou je denken. Maar hoe weet je zeker dat jouw houten tuinmeubel ‘uit het juiste hout gesneden’ is? Of de bomen waar het van is gemaakt uit legale boskap komen (en er dus weer nieuwe bomen voor worden terug geplant). En waar kan je nog meer op letten bij het kiezen van een houtsoort voor in jouw tuin, op je terras of balkon? Intratuin legt het je uit in deze blog over tuinhout!

  • Delen: Deel dit artikel:
6 minuten leestijd

Keurmerken

Het FSC-keurmerk en PEFC-keurmerk voor duurzaam hout en legale houtkap

Intratuin staat voor groen en wil jou daarom een duurzaam en sterk assortiment, met een zo klein mogelijke milieu-impact, aanbieden. Dat geldt ook voor ons houtassortiment. Om te beginnen moeten alle houten producten die we verkopen afkomstig zijn van verantwoord beheerde bossen - dit betekent geen illegale houtkap of ontbossingspraktijken. Want, als we bossen duurzaam beheren en nieuwe bomen planten, raakt hout als grondstof nooit op. Duurzaam hout kun je herkennen aan het FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk. De FSC (Forest Stewardship Council, vrij vertaald ‘Raad voor goed bosbeheer’) controleert wereldwijd organisaties die houtkap uitvoeren. FSC heeft hele strenge normen voor goed bosbeheer en alleen als hout aan deze normen voldoet krijgt het een FSC-keurmerk. Het internationale PEFC-keurmerk is vergelijkbaar met het FSC-keurmerk, en garandeert dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos. Deze keurmerken zijn een waterdichte garantie dat hout daadwerkelijk uit goed beheerde bossen komt en bovendien op verantwoorde wijze is geproduceerd.

Keurmerk? Check!

Alle soorten tuinhout (balken, planken, etc.) en de tuinmeubelen die we bij Intratuin verkopen, hebben één van deze keurmerken. Toch een geruststellend idee als je heerlijk in je houten tuinmeubel of onder je houten afdak van de tuin wilt genieten, nietwaar?

Afkomst & transport

De impact van transport: zoek het dichtbij

Dus als je bij Intratuin een tuinmeubel of tuinhout koopt, zit je qua duurzaamheid gebakken? Deels. Want zelfs als hout FSC-gecertificeerd is, heb je te maken met CO2-impact. Hout wordt over de hele wereld getransporteerd. Bijvoorbeeld uit bossen in Azië, Canada en Noorwegen. Om die impact in ieder geval zo klein mogelijk te houden, zoekt Intratuin het zo dicht mogelijk bij huis. Dat betekent liever Europees, en nog liever uit onze eigen Nederlandse bossen! Wil je er zeker van zijn dat jouw houten tuinmeubel een lage transport impact heeft veroorzaakt, dan kun dus het beste kiezen voor Europees hardhout (bijvoorbeeld Robinia, eiken of kastanje) of Hollands Hout (zoals lariks en douglas). Laatste wordt geoogst door Staatsbosbeheer, die altijd weer jonge bomen terug plant. FSC-keurmerk, check!

Duurzaamheidsklasse hout

Waar moet je dan nog meer op letten als je hout kiest voor in je tuin?

Naast een keurmerk en de afkomst van hout, is het ook belangrijk om te letten op de houdbaarheid van het hout, ofwel de levensduur. Houdbaarheid is niet voor elke houtsoort hetzelfde. Intratuin heeft met alle tuincentra, bouwmarkten en houtleveranciers afgesproken dat iedere houtsoort een eigen duurzaamheidsklasse krijgt. Zie het als equivalent van de THT-datum in de supermarkt.

De duurzaamheidsklassewaarbinnen een houtsoort valt, vertelt je hoe geschikt het hout is voor buitengebruik. Hout in een hogere klasse, met als hoogste klasse "Klasse 1", gaat simpelweg véél langer mee. Waar en hoe je het hout gebruikt heeft uiteraard invloed op de houdbaarheid: hout dat je in de volle grond zet gaat bijvoorbeeld minder lang mee dan hout dat hoog en droog op stenen staat.

Klasse 1 - Zeer duurzaam. Levendsduur: 25 jaar en langer.
Soorten: Tropisch hardhout zoals Azobé, Bilinga, Massaranduba en Angelim Vermelho

Klasse 2 – Duurzaam. Levensduur: 15 tot 25 jaar.
Soorten: Eiken, Robinia en Kastanjehout.

Klasse 3 - Matig duurzaam. Levensduur: 10 tot 15 jaar.
Soorten: Douglas en Lariks

Klasse 4 - Weinig duurzaam. Levensduur: 5 tot 10 jaar.
Soorten: Grenen en Vuren

Klasse 5 - Niet duurzaam. Levensduur: 5 jaar of minder.
Soorten: Berken, Beuken en Populier.

Duurzaamheid optimaliseren

Gebruik alles langer en recycle

Hout kan met de juiste verzorging járen meegaan. Dat maakt het een duurzame keuze voor je tuin: hoe minder vaak je iets nieuws koopt, hoe kleiner je negatieve milieu impact! Vaak kan het daarna ook nog worden hergebruikt. Ook hiervoor heeft FSC een label gemaakt: FSC-Recycled. Houten producten met dit label zijn gemaakt van minimaal 85% gerecycled hout. Wil jij inderdaad lang van je houten tuinmeubel genieten, dan is het – naast kiezen voor een hoge duurzaamheidsklasse – wel belangrijk dat je weet hoe je het hout behandelt. We stippen hieronder per houtsoort aan hoe je het mooi en stevig houdt.

Hardhout

Hardhout is een verzamelnaam voor verschillende soorten hout, afkomstig uit de tropen en Europa. Het is zeer geschikt voor buitengebruik vanwege zijn stevigheid én vochtbestendigheid. Van tuinmeubelen, schuttingen of overkappingen die van deze soort hout zijn gemaakt, kun je daarom héél lang genieten.

Teakhout

Een voorbeeld van een hardhoutsoort is teakhout, met een warmbruine kleur. Door het weer, verandert de kleur van dit hout op den duur naar een mooie zilvergrijze kleur. Hardhout moet je af en toe behandelen met houtolie of beits en schoonhouden doe je met vloeibare zeep, water en een borstel. Simpeler kan niet.

Douglashout

Bleekbruin douglashout, een andere hardhoutsoort die je bij Intratuin vindt, is afkomstig van de douglasspar, die vaak in Europa groeit. Het is een sterke houtsoort met een goede duurzaamheidsklasse waardoor het zeer geschikt is voor pergola’s en overkappingen. Net als hardhout, moet je deze houtsoort zo nu en dan behandelen met een onderhoudsproduct. Ook voor douglas geldt: schoonmaken doe je simpelweg met een sopje en een borstel.

Zachthout: vurenhout en grenenhout

Zachthout, zoals vuren en grenen, is met duurzaamheidsklasse 4 minder duurzaam dan teak, of ander hardhout. Vuren en grenen meubelen kunnen in het najaar en winter daarom beter niet onbehandeld buiten blijven staan. Wil je het wel buiten laten staan, zorg dan dat je het hout beitst of verft. Dat beschermt het tegen uitdroging of aangroei van schimmels en vergroot de duurzaamheid. Maak zachthout verder niet met te veel water schoon, daar houdt het niet van.

BladBlad

Tip: Vocht tast hout aan: zet schuttingpalen op een betonnen voet en bescherm ze met een 'paalmutsje' of afdeklat.

Geïmpregneerd hout: langer goed, of juist niet goed?

Wil je je hout een langere levensduur geven? Dan kun je het impregneren of beitsen. Geïmpregneerd of gebeitst hout is beter bestand tegen vocht en daardoor minder gevoelig voor rot. Dat verlengt de levensduur ervan tot wel vijf keer! Na een behandeling kan een zachthoutsoort dan zelfs langer mooi blijven dan hardhoutsoorten. Toch is dat niet altijd beter. Een nadeel van hout op deze manier behandelen is namelijk dat de schadelijke stoffen die hiervoor worden gebruikt, in de bodem terecht kunnen komen. Dat willen we natuurlijk niet. De kans daarop is het kleinst als je het hout niet in de grond zet, maar bijvoorbeeld op een betonnen voet. Toch blijft het risico aanwezig. Een ander nadeel is dat je geïmpregneerd hout niet kunt recyclen. Het zal door afvalverwerkers worden verbrand.

BladBlad

Tip: Niet lijmen maar schroeven. Lijm zorgt er net als impregneren voor dat je hout niet meer goed kunt recyclen. En dat is zonde, omdat het zich hier juist zo goed voor leent!

Keurig weggooien

Verantwoord afscheid nemen van je tuinhout

Moet je dan toch afscheid nemen van je tuinhout, zorg dat dat je het op de juiste manier ‘wegdoet’. Hout dat je niet in eigen tuin hergebruikt, maar dat nog goed is (bijvoorbeeld deuren, vloerplanken of een tuinset), kun je naar een kringloopwinkel of handel in tweedehands bouwmaterialen brengen. Een houten tuinset gaat jaren mee, dus wie weet maak je er iemand anders blij mee!  Hout dat is behandeld of waar spijkers in zitten, dat kun je naar de milieustraat brengen. Daar zorgen ze dat het veilig wordt weggewerkt. Het wordt dan verbrand, waarmee energie wordt opgewekt.

 

Tot zover over hout. Heb je nog vragen over hout of wil je persoonlijk advies over welk hout voor jou geschikt is? Vraag het dan eens aan de groenexperts in onze winkel.

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top