Laden..
Top 10 groenblijvende planten

Top 10 groenblijvende planten

Groenblijvende planten heb je gewoon nodig in de tuin! Zo kan je ook in de winter genieten van de rust van groen. Veel groenblijvende planten bloeien in de zomer, dus je hoeft zeker niet in te leveren op het genot van je wintergroene vaste planten in de zomer. Zoals met alle planten kun je de aanplant van je wintergroene vrienden het beste doen in het najaar, dan is de grond nog lekker warm en kan hij alvast wortelen voor het voorjaar. Maar ook in het voorjaar is het prima om vaste planten te planten. zorgen voor een groene en gezellige tuin, ook in de winter! De mooiste tuinen zijn in alle seizoenen (deels) groen en dus ook wintergroen. En groenblijvende struiken met bloemen voegen nog meer kleur toe aan je tuin! Aanplanten kun je het beste doen in het najaar, zodat je heester in de nog warme grond alvast kan wortelen voor de echte groei gaat beginnen in de lente.

Wij hebben 1o prachtige bladhoudende planten voor je verzameld, groenblijvende planten met bloemen, groenblijvende planten voor in de volle zon tot schaduw en van bodembedekkers tot hogere planten. Op alfabetische volgorde: kijk welke vaste plant geschikt is voor de plek in jouw tuin.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Waar moet je op letten bij een groenblijvende plant?

 Groenblijvende of wintergroene planten behouden hun blad in de winter. Bij hele strenge winters kunnen bladeren verkleuren, maar in principe hou je met wintergroene planten eenmet groen gevulde tuin tijdens de wintermaanden. Groenblijvende vaste planten zijn er in wellicht veel meer soorten dan je zou verwachten. Veel siergrassen zijn wintergroen, maar er zijn ook groenblijvende vaste planten bodembedekkers. Wij hebben een top 10 samengesteld van groenblijvende planten voor in de tuin of op je balkon. met deze wintergroene vaste planten kun jij het hele jaar genieten van groen! Dit is slechts een selectie van onze wintergroene tuinplanten, in onze winkels en in onze webshop vind je nog veel meer wintergroene vaste planten.

1

Bamboe (Fargesia)

Bamboe staat erop bekent dat hij erg kan woekeren, maar dat is niet het geval bij de Fargesia. De kleine groene blaadjes aan de bruine bamboestengels blijven lekker het hele jaar zitten. Je kunt bamboe ook prima als groene haag planten. De Fargesia staat het liefst in de volle zon of halfschaduw.

Deze wintergroene plant is een snelle groeier en kan een paar meter hoog worden.

Standplaats: zon/halfschaduw  | Snoeien: niet of eenmaal per jaar half mei/juni.

Bekijk bamboe in de webshop >


2

Festuca glauca

De Festuca glauca wordt ook wel zwenkgras, blauwgras of blauw schapengras genoemd. Dit siergras heeft grijsblauwe, grasachtige bladeren en bloeit met bloeiaren in de vroege zomer. Zet zwenkgras in de zon of halfschaduw.

Festuca glauca wordt ongeveer 50 cm hoog.

Standplaats: zon/halfschaduw | Bloeiperiode: mei | Snoeien: 'kammen' na de winter om dood blad te verwijderen

Bekijk Festuca glauca in de webshop >


3

Dovenetel (Lamium)

De dovenetel kan bloeien met o.a. witte, roze of paarse bloemen. De bladeren hebben vaak een mooi patroon in verschillende kleurden groen/blauw. Het is een groenblijvende bodembedekker, die bijna overal wel kan staan. Hoe meer zon, hoe meer bloemetjes hij waarschijnlijk zal krijgen.

De dovenetel wordt meestal maar 30-40 cm groot.

Standplaats: zon/halfschaduw/schaduw | Bloeiperiode: mei-juni | Snoeien: lelijk blad wegknippen

Bekijk de dovenetel in de webshop >


4

Elfenbloem (Epimedium)

Niet alle soorten van de elfenbloem zjin wintergroen, dus let goed op welke je kiest. De groenblijvende vaste planten krijgen schattige bloemetjes, die erg kunnen verschillen per soort van de Epimedium. Bloeikleuren varieren van roze tot wit, geel en paars. Het is een ideale wintergroene plant voor de schaduwrijke tuin, want de elfenbloem staat het liefst in halfschaduw of schaduw.

De elfenbloem wordt zo'n 20 tot 30 cm groot.

Standplaats: halfschaduw | Bloeiperiode: april-mei | Snoeien: niet nodig

Bekijk de elfenbloem in de webshop >

Elfenbloem (Epimedium)Elfenbloem (Epimedium)

5

Kerstroos (Helleborus)

De kerstroos bloeit in de winter én blijft de hele winter groen. De groenblijvende plant krijgt bloemen die wat lijken op rozen, vandaar zijn naam. De bloemen kunnen wit, roze, rood of paars zijn. De kerstroos staat graag in halfschaduw. 

De Helleborus wordt zo'n 30 cm groot.

Standplaats: halfschaduw | Bloeiperiode: januari-april | Snoeien: lelijk blad in febr, de rest als nieuw blad is ontstaan

Bekijk de Helleborus in de webshop >


6

Maagdenpalm (Vinca minor, major)

De maagdenpalm is een oersterke wintergroene bodembedekker met schattige bloemetjes in wit, paars of blauw. Het is een erg makkelijke plant die zowel in de zon als in de schaduw prima vertoeft. Maagdenpalm is een uitstekende onkruidverjager. Grote maagdenpalm (Vinca major) heeft wat groter blad dan de kleine maagdenpalm (Vinca minor) en wordt iets hoger. De Vinca major wordt 25-45 cm en de Vinca minor 10-25.

Standplaats: zon/halfschaduw/schaduw | Bloeiperiode: maart-juni | Snoeien: niet nodig

Bekijk de maagdenpalm in de webshop >


7

Lavendel (Lavandula)

De heerlijk geurende lavendel, iedereen kent hem wel. De grijsgroene smalle blaadjes blijven in de winter lekker ziten en maakt dit een groenblijvende plant. De paarse bloemetjes verschijnen in de zomer en zijn echte vlinderlokkers. Lavendel plant je het beste op een zonnige plek.

Lavendel kan een paar meter hoog groeien, maar dan is de onderkant ook flink verhout. Meestal houden we lavendel tot een hoogte van maximaal 60 centimeter.

Standplaats: zon| Bloeiperiode: juni-september | Snoeien: in april en lichte vormsnoei na de bloei

Bekijk de lavendel in de webshop >


8

Ooievaarsbek (Geranium)

De Geranium kennen we als eenjarige plant, maar er is ook een vaste plant met die naam, die kennen we als de ooievaarsbek in het Nederlands. Niet alle Geraniums zijn wintergroen, maar de Geranium macrorrhizum en Geranium cantabrigiense zijn (half) groenblijvend in de winter. Deze bodembedekkers bloeien ook nog met schattige bloemetjes en worden zo'n 20 tot 50 centimeter hoog.

Standplaats: zon/halfschaduw | Bloeiperiode: mei -oktober| Snoeien: in eht voorjaar dode stengels

Bekijk de Geranium in de webshop >


9

Vetkruid

Vetkruid: we kennen het tegenwoordig vooral als sedum op de (af)dakjes! Vetkuid kent vele verschillende soorten met variaties in verschillende kleuren in blad, stengel en bloemen. En sedum is natuurlijk wintergroen! Er wordt weleens vergeten dat je sedum ook kan planten in de tuin, het is een mooi alternatief voor gras, mits je er niet overheen loopt.

Sedum kan goed tegen de volle zon en blijft laag.

Standplaats: zon | Bloeiperiode: mei-september | Snoeien: nee

Bekijk sedum in de webshop >


10

Varen

De varen kennen we als kamerplant, maar ook als wintergroene tuinplant! De varen krijgt grote uitbundige bladeren die bestaan uit kleine deelbladjes. De varen doet het goed in halfschaduw tot schaduw.

Standplaats: halfschaduw/schaduw | Snoeien: lelijk blad in het voorjaar

Bekijk de varen in de webshop >Groenblijvende planten

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top