Laden..
Glansmispel (Photinia)

Glansmispel snoeien

De glansmispel is een wintergroene struik die opvalt door zijn glanzende roodbruine bladeren. Een glasmispel is leuk als losse struik in de tuin, maar de Photinia is ook een ideale haagplant. Bovendien is deze heester ook als boom op stam, een bolboom, leiboom of een dakboom verkrijgbaar. De meest geziene glansmispel is de Photinia 'Red Robin'.

Wil je de vorm van je glansmispel behouden, dan zal je hem moeten snoeien. Lees hier alles over het snoeien van de glansmispel.

Alles over de verzorging van de glansmispel en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je een glansmispel snoeien?

Een glansmispel hoef je niet per se te snoeien. Een glansmispel die als solitair in je tuin staat kun je lekker laten groeien tot een grote losse natuurlijk gevormde struik. Het voordeel van het niet snoeien van je glansmispel is dat hij veel bloemen zal krijgen! Door (regelmatig) te snoeien, snoei je vaak veel bloemknoppen weg.

Heb je een glansmispel haag? Dan zal je deze wel willen snoeien, omdat een haag het mooist is als hij compact blijft en een wat strakkere vorm heeft. Een voordeel van wèl snoeien is dat je Photinia jonge scheuten gaat maken en die hebben de mooie rode bladeren.

Als je Photinia vorstschade of dode takken heeft dan zal je deze ook weg willen snoeien. Dat maakt ruimte voor nieuwe scheuten. Is je glansmispel niet meer mooi vol en wil je je Photinia verjongen? Ook dan is snoeien een goed idee! Door oude takken weg te knippen zullen er nieuwe worden gevormd.


Hoe vaak en wanneer moet je een glansmispel snoeien?

Wij raden aan om een glansmispel minimaal één keer per jaar te snoeien. Je kunt dit doen in het vroege voorjaar (maart), dan zal de swtruik daarna met prachtige rode bladeren opnieuw uitlopen. Het nadeel van deze periode is dat je ook de bloemknoppen van deze heester zal wegknippen. Je kunt ook snoeien na de bloei, dan zal de struik het jaar erop weer bloeien. De glansmispel bloeit in mei - juni, dus je mag in de loop van de zomer aan de slag. Wacht niet te lang, want anders snoei je de takken met nieuwe bloemknoppen alsnog weg.

Bij een glansmispel haag, een dak-, lei- of bolboom is de vorm belangrijker dan de bloemen. Deze snoei je 2 x per jaar: in het voorjaar (maart-april) en in de zomer (voor half augustus). Als je in de zomer op tijd snoeit, dan zal de Photinia nog mooie nieuwe scheuten maken waardoor deze wintergroene struik ook in de winter je tuin nog siert.

is je glansmispel toe aan verjonging? Snoei dan in mei-juni.

Snoei nooit als het regent of vriest. Door het vocht in de snoeiwonden is de heester vatbaarder voor ziektes en bij vrieskou ligt vorstschade op de loer.

Glansmispel (Photinia) bolboomGlansmispel (Photinia) bolboom

Hoe snoei je een glansmispel?

Snoei de glansmispel door te lange takken weg te knippen. Knip net boven een bladpaar of boven een zijschuitje, dan gaat hij daar weer uitlopen. Snoeien gaat op het oog: afhankelijk van de vorm die je wil bereiken knip je de scheuten weg tot je tevreden bent. Als je je Photinia wil verjongen, knip dan wat oudere takken diep in de struik weg. Hiermee dun je hem wat uit en ontstaat er ruimte voor nieuwe groei. Hij zal altijd weer uitlopen op slapende knoppen. Knip hem alleen nooit helemaal kaal, hij heeft voldoende blad nodig om weer goed te kunnen groeien. Kijk ook uit dat je niet per ongeluk een gat knipt, dat staat minder fraai. Bij een haag laat je de bovenkant altijd wat smaller dan de onderkant, dan kan de zon de onderste delen ook nog goed bereiken.


Met welk gereedschap snoei je een glansmispel?

Snoei de glansmispel met een schone en scherpe snoeischaar. Het is belangrijk dat je gereedschap schoon is, dan breng je geen ziektes van een andere plant over op je Photinia. Met scherp gereedschap maak je nette schone snijnwonden, die genezen beter en sneller. Je kunt een glansmispel haag ook met een heggenschaar snoeien, maar dit geeft een minder mooi resultaat dan snoeien met een snoeischaar. De bladeren van de Photinia zijn vrij groot en beschadigen door het gebruik van een heggenschaar.

Gereedschap voor het snoeien van een glansmispel

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top