Laden..
Paprika op een tafelbarbecue

Een ideale buitenkeuken aanleggen

Als je de zomer in je bol hebt dan wil je natuurlijk het allerliefste buiten koken. Genieten van het zonnetje en van het eten – en dan het liefst samen met je vrienden en je familie! Vanwege het ultieme gemak tijdens het koken wordt een buitenkeuken een steeds populairdere keuze. Maar hoe maak je precies jouw ideale kookplek? En hoeveel ruimte neemt zoiets in beslag? Hieronder vertellen wij waar je op kan letten bij het samenstellen van de perfecte buitenkeuken voor jou!

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd
Buitenkeuken met barbecue en opslagruimteBuitenkeuken met barbecue en opslagruimte

Waarom een buitenkeuken?

Een buitenkeuken is ideaal voor als je wat vaker buiten wil koken. Je hebt dan namelijk niet alleen een grill, hoewel dat zeker een belangrijk onderdeel is, maar ook een opbergplaats voor je spullen en een handige werkplek. Zo hoef je niet steeds van binnen naar buiten te lopen en kan je tijdens het koken gezellig met elkaar kletsen. En als je er ook nog eens een overkapping boven plaatst, kan je het hele jaar door lekker buiten eten!


Locatie

De eerste stap is bepalen waar je buitenkeuken het beste kan staan. Je hebt uiteraard voldoende ruimte nodig voor jouw kookplekje. Heb je al een gezellige zitplek waar je vaak buiten eet? Dan past je keuken daar misschien goed bij in de buurt! Ook is het fijn als je een goede terrasvloer hebt, want wie kookt, morst ook wel eens. Tegels of planken die je makkelijk schoon kan maken zijn daarom een must.


Barbecue

Als je buiten wilt gaan koken, dan heb je een barbecue nodig die bij jou past. Kies je voor een houtskool-, gas-, elektrische of tafelbarbecue? Iedere soort barbecue heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een houtskoolbarbecue zorgt voor die echte rooksmaak, maar als je kiest voor een vaste overkapping boven je keukentje kan je wel last krijgen van die rook. Een gasbarbecue is snel op temperatuur en heeft weinig rookvorming, wat erg fijn is als je een overkapping hebt, maar je moet wel nadenken over een plek voor je gasfles.

Heb je eigenlijk geen ruimte voor een grote of vaste barbecue, of ga je niet koken voor grote groepen? Dan is de elektrische barbecue misschien wat voor jou! Deze modellen zijn vaak wat kleiner en daardoor makkelijker op te bergen. Let wel op dat er een stopcontact beschikbaar is. Nóg kleiner? Dan kies je voor een tafelbarbecue. Die kan je na gebruik gewoon in een kastje zetten.

Ben je nog niet helemaal zeker welke barbecue ideaal is voor jouw buitenkeuken, neem dan vooral een kijkje in onze barbecue keuzegids. Daar zetten we alle voor- en nadelen nog een keertje voor je op een rij!


Kookruimte

Nu moet je na gaan denken over je werkoppervlak. Sommige grills hebben een ingebouwd tafeltje waarop je je eten klaar kan maken. Dit kan op zichzelf al genoeg zijn voor een simpele buitenkeuken! Voor meer ruimte die je ook makkelijk op kan ruimen zet je een paar leuke klaptafels neer. Zo maak je snel meer werkruimte! Of zet je keuken op wieltjes: met rijdende trolleytafeltjes heb je een tafel en opbergruimte in één. Als je een vaste kookplek wil kan je beginnen met buitenkastjes waarin je alles netjes op kan bergen.

Heb je niet zoveel ruimte op de vloer? Met haken kan je de hoogte in! Hang al je gereedschap op aan de muur, dan houd je je werkruimte vrij om lekker te koken. Of wil je misschien een echte DIY-buitenkeuken? Met een houtopslag als basis kan je een superleuke én handige plek voor al jouw kookgerei maken. Dat neemt bijna geen ruimte in beslag!

Buitenkeuken met een barbecue in een houtopslagBuitenkeuken met een barbecue in een houtopslag

Accessoires

Om van je kookplek een persoonlijk kookparadijs te maken heb je niet veel nodig. Kijk vooral naar wat jij belangrijk vindt. Wil je graag verse ingrediënten gebruiken? Met een verticale tuinierset kan je een kruidentuintje maken op een klein oppervlak. Hang het in de buurt van je kookplek en je hebt de lekkerste kruiden altijd bij de hand!

Als je graag zoveel mogelijk verschillende dingen kookt, breid je met barbecue-accessoires zoals een pizzasteen de mogelijkheden van je grill snel uit. Vaak kan je die gewoon opbergen onder het deksel van je barbecue, dus je hebt geen extra kastjes nodig. Ook een handige plek om al je kookgereedschap op te bergen kan in de buitenkeuken van een echte chef niet misstaan. Dit kan je ophangen of in een kastje doen, maar je kan het natuurlijk ook tentoonstellen in een stoere emmer.

Ga jij het liefst lekker lunchen? Met een stijlvolle parasol weer je de zon zowel op je kook- als op je zitplek. Maar als jij het liefst kookt tot in de late uurtjes, dan kan je je keuken ook decoreren met buitenverlichting, zoals gezellige lampionnetjes of een mooi lichtsnoer. Zo gaat het feestje de hele dag door!


Overkapping

De laatste stap is bedenken of je een overkapping nodig hebt. Je buitenkeuken kan natuurlijk lekker in de openlucht staan, zeker als je een keukentje hebt gemaakt dat makkelijk op te ruimen is. Als je niet alles na elk etentje op wilt ruimen is het verstandig om een overkapping te hebben. Met een barbecuehoes bescherm je in ieder geval het belangrijkste onderdeel van je keuken, of bouw een houten overkapping: met een paar klimplanten heb je dan een groen kookparadijsje! Wil je je overkapping wel groot maar niet zo permanent? Zoek dan een mooie luifel of schaduwdoek uit die de keuken kan beschermen.

Heb je je kookplek helemaal naar wens? Mooi! Dan is het nu tijd om lekker te genieten. Eet smakelijk!

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top