Laden..
Wat moet je doen als je een jonge vogel vindt?

Wat moet je doen als je een jonge vogel vindt?

Je ziet een jonge vogel die nog niet kan vliegen, wat moet je dan doen? Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Soms zitten ze op de gekste plekken: in je tuin, langs de straat of op een schoolplein. En bijna altijd zijn dat gevaarlijke plekken met veel drukte, verkeer of katten. Oudervogels zijn in velden noch wegen te bekennen, het diertje zoekt geen eten en lijkt verlaten. Hoe kan je helpen?

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Kwetsbare fase

Moeilijk om te doen, maar help jonge vogels door ze te laten zitten. Deze kwetsbare fase hoort er nu eenmaal bij, het is een soort spoedcursus overleven in het wild. Zet het jong eventueel wat hoger (op een beschutte tak), houd de kat een paar dagen binnen en vraag de buren dat ook te doen. Als de vogel gewond is (hangende vleugel, slepende poot, bloed op de veren), of als het een gierzwaluw is, bel dan de Dierenambulance!

 

Jonge vogelsJonge vogels

Best een vol nest

Vaak komen jonge vogels al uit het nest als ze nog niet kunnen vliegen, dat is normaal. Ze worden steeds groter en het nest is dan gewoon te klein. Ze leven die eerste dagen op de grond en lijken verweesd, maar zijn het niet. De ouders zoeken voedsel in de buurt en weten door bedelgeroep waar de jongen zitten. Na een dag of vier, vijf, soms eerder, kunnen de jongen vliegen en zichzelf in veiligheid brengen.

Ogen dicht, aan de vakantie denken

Een jonge vogel kijkt de kunst van het overleven af van de ouders. Veilig in een kartonnen doosje kan dat niet, met alle gevolgen van dien en volgens de letter van de wet is het ook verboden. Houd dat in gedachten en neem ze dus niet mee, ook al ogen ze zielig. Gewoon ogen dicht, aan de vakantie denken of juist het werk, het moet.

Klaargestoomd voor een leven in het wild

Niet alle jongen zullen het redden – de natuur is hard. Degenen die overleven, zijn klaargestoomd voor een leven in het wild. En juist die overlevers (misschien de grootste die het eerst kon vliegen, misschien de beste verstopper, misschien de snelste leerling) zorgen op hun beurt weer voor nageslacht dat precies heeft wat nodig is, om in deze wereld vol mensen en katten en hedendaagse gevaren te overleven.

Jonge vogelJonge vogel

Jonge vogels voeren

Vind je het leuk de vogels in deze periode wat te voeren? Geeft ze dan gedroogde meelwormen, want jonge vogels hebben behoefte aan eiwitrijk voedsel. Een hardgekookt, geprakt eitje kan eventueel ook. De oudervogels maak je blij met een zaadmengsel, al eten ze dat alleen zelf en voeren ze het niet aan de jongen. Hun instinct is wat dat betreft feilloos: ze geven de jongen insecten, rupsen, wormen en andere eiwitrijke kriebelbeestjes, maar nog niets anders zolang ze daar niet aan toe zijn.

Mijn Vogeltuin

Ben je benieuwd welke vogels bij jou in de buurt broeden en welke jongen je dus kunt aantreffen? Doe dan de Postcode-Vogelcheck op www.mijnvogeltuin.nl en ontdek welke vogels in jouw wijk leven en wat je voor ze kunt doen!

Jeanet van Zoelen

Vogelbescherming Nederland

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top