(0)

Tips voor het planten van bloembollen

Als je in de lente wilt genieten van de bloeiende bollen moet je er op tijd bij zijn. De herfst in namelijk hét moment om (voorjaarsbloeiende) bollen te planten. Zo geniet je straks al vroeg in de lente van heel veel kleurenpracht. Plant dus nu narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. In het voorjaar kun je zomerbloeiende bollen gaan planten. Als je het goed aanpakt kun je zo maandenlang genieten van bloembollen in je tuin.

Soorten bloembollen

Kleur in de tuin zorgt voor een tevreden glimlach. Het is een niet alleen een lust voor het oog, maar maakt alles ook meteen een stuk gezelliger. Sneeuwklokjes, krokussen, tulpen en hyacinten, het zijn allemaal echte smaakmakers na een koude winter én het teken dat de lente eraan komt.

Er zijn bollen in allerlei soorten en maten. De belangrijkste verdeling die we kunnen maken is dat er voorjaarsbloeiende bollen en zomerbloeiende bollen zijn.

  • Voorjaarsbloeiende bollen: narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Worden in het najaar geplant, het liefst vóór de eerste vorst.

  • Zomerbloeiende bollen (ook wel knollen genoemd): dahlia’s, anemonen, Calla’s, gladiolen en begonia’s. Worden in het voorjaar geplant, het liefst na de laatste nachtvorst.

Plant en bloeischema

In dit schema kun je precies zien wanneer je welke bollen kunt planten en wanneer ze vervolgens zullen gaan bloeien. Het is verstandig om verschillende soorten te planten, zodat je constant van bloeiende bollen in je tuin kunt genieten. Je kunt op één plek bollen met verschillend bloeitijden planten, zodat het er nooit kaal is.

Wanneer bloembollen planten?

Voorjaarsbloeiende bollen kun je het beste planten vanaf september tot december, het liefst voor de eerste nachtvorst. Zomerbloeiende bollen kun je het beste vanaf het voorjaar planten, zodra de kans op nachtvorst voorbij is tot en met eind mei.

Waar bloembollen planten?

Bollen kun je op verschillende manieren planten: verspreid in een border, in groepjes bij elkaar, tussen het gazon of op het terras in een bloembak. Of ga creatief aan de slag en maak mooie bolpatronen.

Hoe bloembollen planten?

Maak de aarde eerst goed los en vermeng deze met Intratuin Universele potgrond. Schep voor grotere bollen een gat of gebruik een speciale bollenplanter. Voor kleinere bollen kun je een gleuf maken in de aarde waar je ze in legt.

Hoe diep moet er geplant worden?

Een handig ezelsbruggetje is dat bollen altijd 2 keer zo diep geplant moeten worden als de bol hoog is. Uitzonderingen zijn Begonia’s en Dahlia’s, die vlak onder het oppervlakte geplant moeten worden.

Nieuw bij Intratuin: biologische bloembollen

Wist je dat ook vlinders en bijen dol zijn op bloembollen? Daarom is het beter om voor biologisch gekweekte bollen te kiezen. Deze vrolijke fladderaars komen vooral af op bloembollen die veel nectar bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld het blauwe druifje, sneeuwklokje, anemoon, tulp, krokus en hyacint. Ook de sierui (Allium) is populair bij vlinders en bijen. Lees meer over hoe je van jouw tuin een blije bijentuin en een fladderende vlindertuin maakt.

 

Wil jij in de lente genieten van bloembollen in je tuin? Zoek dan een Intratuin bij jou in de buurt en plant ze nu!