Vingerhoedskruid (Digitalis)
De rijke bloei, opvallende bloemkleuren en de lange, aarvormige bloeiwijze maken het vingerhoedskruid tot een interessante tuinplant. Je herkent het vingerhoedskruid makkelijk aan de grote rozet bladeren en de spectaculaire tros bloemen bovenaan de lange stengels.
De trechtervormige bloemen in wit, geel of roze zijn aan de binnenzijde fraai getekend met een vlekkenpatroon, het zijn net sproetjes. Dankzij deze vlekjes worden hommels en bijen de bloemen in gelokt om van de nectar te snoepen. De wetenschappelijke naam Digitalis betekent ‘vinger’, de bloem lijkt inderdaad wel op een vingerhoedje. Het vingerhoedskruid wordt ook wel pijpenkop of poppenschoentje genoemd.
Deze tweejarige of vaste plant mag niet ontbreken in de border, in de bostuin, in de schaduwtuin en in een natuurtuin. Probeer eens de romantische combinatie met rozen. Vingerhoedskruid is ook prachtig om in een vaas te zetten.
Digitalis hoort bij de weegbreefamilie (Plantaginaceae). Er bestaan zo’n 22 soorten, ze groeien vooral in Europa, Noord-Afrika en westelijk Azië. In ons land komt de roze Digitalis purpurea in het wild voor, je hebt de plant vast wel eens in het bos gezien. In Zuid-Limburg komt de gele Digitalis lutea nog voor.