Laden..
Madeliefje (Bellis perennis)

Madeliefje (Bellis perennis)

Het madeliefje herken je aan de kleine, margrietachtige bloemen en de platte bladrozet. De madelief bloem is een super geliefde inheemse bloem. Het wilde madeliefje kom je overal in het wild tegen, zoals in bermen en weilanden, vaak tussen de paardenbloemen. Je hebt als kind vast wel eens een kransje van madelief bloemetjes gevlochten voor in je haar. Het madeliefje is in 2023 zelfs tot onze nationale bloem verkozen!

Voor de tuin zijn er gecultiveerde vormen met grotere bloemen in diverse kleuren. Ze bloeien in het voorjaar en fleuren je tuin, terras of balkon dan helemaal op met hun schattige bloemen. Deze kleurige madeliefjes doen het perfect in een pot, in een perk of aan de voorkant van je border. De wilde madelief wordt druk bezocht door nuttige insecten en mag natuurlijk niet ontbreken in een bloemenweide, in een natuurtuin en in het gazon.

Het madeliefje wordt ook wel meizoentje genoemd en draagt de mooie naam Bellis perennis. Bellis komt van het Latijnse ‘bellus’ en betekent mooi, nou dat is dit plantje zeker! Het madeliefje hoort bij de composietenfamilie (Asteraceae) en komt oorspronkelijk voor in Europa en Zuiwest-Azië.

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Het madeliefje in het kort

Soorten:

1 Soort, Bellis perennis, diverse cultivars

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Wilde soort: het hele jaar door. Tuinmadeliefje: mei-augustus

Standplaats:

Volle zon, lichte schaduw

Giftig:

Nee

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Ja

Snoeien:

Ja, uitgebloeide bloemen wegknippen

Kenmerken:

Bodembedekker, vaste plant, tweejarige plant, terrasplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van het madeliefje?

De spatelvormige bladeren van het madeliefje staan in een rozet, de rand van de blaadjes is licht gekarteld. Uit het hart van de rozet groeien de bloemsteeltjes met bovenaan één bloem. De blaadjes van het madeliefje staan horizontaal af en bedekken zo de bodem. Het wilde madeliefje is een vaste plant die elk jaar opnieuw vrij snel in bloei komt. Het tuinmadeliefje wordt meestal tweejarig gekweekt, dit plantje koop je bloeiend in de lente.


Welke soorten madeliefjes zijn er?

Wild madeliefje (Bellis perennis)Wild madeliefje (Bellis perennis)

Wild madeliefje (Bellis perennis)

De Bellis perennis is het wilde, inheemse madeliefje met witte bloemblaadjes en geel hart. Je ziet ze vaak in grasvelden.

  • Hoogte: 10-15 cm
  • Bloeitijd: het hele jaar door

Tuinmadeliefje (Bellis perennis cultivar)Tuinmadeliefje (Bellis perennis cultivar)

Tuinmadeliefje (Bellis perennis cultivars)

De Bellis perennis cultivars hebben grotere bloemen in wit, roze of rood, vaak met een dubbele krans straalbloemen. ‘Pomponette’ heeft dik gevulde bloemen en blijft iets lager.

  • Hoogte: 10-20 cm
  • Bloeitijd: mei-augustus
Tuinmadeliefje (Bellis perennis cultivar)Tuinmadeliefje (Bellis perennis cultivar)

Tuinmadeliefje (Bellis perennis cultivars)

De Bellis perennis cultivars hebben grotere bloemen in wit, roze of rood, vaak met een dubbele krans straalbloemen. ‘Pomponette’ heeft dik gevulde bloemen en blijft iets lager.

  • Hoogte: 10-20 cm
  • Bloeitijd: mei-augustus

Madeliefje


Is het madeliefje giftig?

Nee, het madeliefje is niet giftig en helemaal veilig voor mensen en dieren.


Wanneer moet je madeliefjes zaaien?

Het madeliefje binnen zaaien in potjes

Het tuinmadeliefje kun je het best binnen zaaien in een potje of bakje. Zaai tuinmadeliefjes in augustus binnen bij ongeveer 18 graden, voor bloei in het volgende voorjaar. Zet de plantjes koeler zodra ze opkomen. Plant de zaailingen in het najaar uit in de volle grond of een grotere pot.

Het wilde madeliefje buiten zaaien

Het wilde madeliefje kun je buiten in mei-juli in de volle grond zaaien, het vroege voorjaar kan ook. Maak de aarde goed los voor het zaaien en zorg ervoor dat de grond de eerste tijd niet uitdroogt. Laat de zaailingen op deze plek staan of verplant de jonge plantjes in het najaar naar een ander plekje.

Hoe diep moet je madelief zaadjes zaaien en op welke afstand?

De zaden van het tuinmadeliefje dek je af met een heel dun laagje aarde. Probeer zo dun mogelijk te zaaien, de zaadjes mogen zeker een centimeter van elkaar liggen. De jonge plantje op ca. 2 cm uitdunnen, zodat ze genoeg ruimte hebben om verder te groeien.


Komen er bloemen aan het madeliefje?

Ja, er komen mooie bloemen aan het madeliefje, ze bestaan uit een geel hartje van buisbloemen met daar omheen een krans van witte straalbloemen. De witte blaadjes worden vaak iets roze als ze al wat ouder zijn.

Wat is de bloeitijd van het madeliefje?

Het wilde madeliefje bloeit het hele jaar door, alleen als het vriest zul je geen bloempjes kunnen vinden. De hoofdbloei valt in het voorjaar en de zomer. Het tuinmadeliefje bloeit van mei tot in augustus, vaak kun je in april al bloeiende plantjes kopen.

Wat te doen als je madeliefje is uitgebloeid?

Als het wilde madeliefje is uitgebloeid, hoef je niets te doen. Bij het tuinmadeliefje kun je de uitgebloeide bloemen wegknippen, hopelijk gaat jouw plantje dan nog een tijdje verder met bloeien.

Madeliefjes in vaasjeMadeliefjes in vaasje

Welke standplaats is ideaal voor het madeliefje?

Het madeliefje bloeit het rijkst op een zonnige plek, maar lichte schaduw wordt ook verdragen. Omdat het plantje maar heel laag is, kan de madelief prima tegen wind. Het wilde madeliefje groeit in elke goede grond die niet al te nat of al te droog is, het tuinmadeliefje doet het goed in universele potgrond.

Kan een madeliefje in pot?

Het madeliefje kan prima in een pot groeien, zeker de tuinmadeliefjes zullen veel effect geven in een pot. Kies altijd een pot met gaten in de bodem, zodat het water goed weg kan lopen.


Is het madeliefje winterhard?

Ja, het wilde madeliefje is zeer winterhard. Het tuinmadeliefje is ook winterhard, maar omdat de bloei vaak tegenvalt in het tweede jaar worden deze plantjes meestal weg gedaan na de bloei.


Is het madeliefje groenblijvend in de winter?

Ja, de blaadjes van het madeliefje blijven het hele jaar door groen.


Een madeliefje planten: wanneer en hoe?

Het wilde madeliefje kun je het hele jaar door planten, behalve als het vriest. De plantafstand is zo’n 10 cm. Het tuinmadeliefje plant je het best in het vroege voorjaar op ongeveer 15 cm van elkaar. De bovenkant van het kluitje moet gelijk komen met het grondniveau.


Hoe moet je madeliefjes verzorgen?

Het wilde madeliefje is heel sterk en heeft niet veel water nodig. Bij het tuinmadeliefje mag de grond niet uitdrogen, zeker als de plant in een pot staat. Geef dus in droge  perioden regelmatig water. We raden je aan om direct op de aarde te gieten en niet op het blad. Vooral bij warm weer kan er op nat blad namelijk schimmel komen.

Het wilde madeliefje heeft geen bemesting nodig, voor het tuinmadeliefje zijn er voldoende meststoffen beschikbaar als je verse potgrond gebruikt.

Voor je madeliefjes


Snoeien van het madeliefje

Het madeliefje hoef je niet te snoeien, maar bij tuinmadeliefjes kun je wel de uitgebloeide bloemen wegknippen om de vorming van nieuwe bloemen te stimuleren. Je snoeit het madeliefje door de steeltjes van uitgebloeide bloemen zo kort mogelijk af te knippen. Gebruik hiervoor een schone en scherpe snoeischaar of met een bloemenschaartje.


Kun je een madeliefje stekken of vermeerderen?

Je kunt een madeliefje vermeerderen door deze te scheuren. De beste tijd om dit te doen is tijdens de bloei in mei. Knip alle bloemen uit de plant en graaf het polletje op. Scheur de wortelkluit in meerdere delen en plant elk deel apart in een potje met potgrond. Houd de aarde licht vochtig, als de plantjes gaan groeien kan je ze buiten in de volle grond of in een grotere pot uitplanten.


Het madeliefje bij jou thuis

Deel jouw madeliefje met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top