Laden..
Lampenpoetsersgras (Pennisetum)

Lampenpoetsersgras (Pennisetum)

Lampenpoetsersgras is makkelijk te herkennen aan de leuke borstelige bloempluimpjes. Ze lijken wel wat op de ronde borstel waar vroeger de olielampen mee gepoetst werden. Deze grassoort wordt ook wel gespeld als lampepoetsersgras. Dit sierlijke gras is een favoriet siergras omdat het sterk is, laat bloeit en ook nog eens een mooie gele herfstkleur krijgt. De bladeren en pluimpjes blijven de hele winter door fier overeind staan.

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ is de bekendste soort lampenpoetsergras voor de tuin, maar er zijn nog veel meer lampenpoetsersgras soorten. Dit siergras met leuke pluim is leuk te combineren in grote groepen, tussen de vaste planten in je border en zeker ook in een pot of plantenbak. Pluk eens wat pluimpjes van het lampepoetsersgras om een herfstboeket mee op te vrolijken!

Pennisetum hoort bij de grassenfamilie (Poaceae). Er zijn ongeveer 80 soorten bekend, zowel vaste planten als eenjarige soorten. Ze komen over de hele wereld voor, zowel in warme, tropische landen als in het gematigde klimaat van West-Europa. Voor de tuin zijn er mooie cultivars die extra mooi en rijk bloeien.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Lampenpoetsersgras in het kort

Soorten:

80 Soorten

Bekendste soorten:

Pennisetum advena 'Rubrum', Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty', Pennisetum alopecuroides 'Hameln', Pennisetum alopecuroides 'Moudry', Pennisetum alopecuroides 'Red Head', Pennisetum alopecuroides 'Viridescens', Pennisetum 'Little Bunny', Pennisetum orientale, Pennisetum orientale 'Karley Rose'

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Augustus-oktober

Standplaats:

Volle zon, lichte schaduw

Giftig:

Nee

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Ja, in het voorjaar afknippen

Kenmerken:

Siergras, vaste plant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van lampenpoetsersgras?

De groeiwijze van Pennisetum is polvormend, vanuit de wortels groeit een ronde fontein van grasachtige bladeren. De smalle en lange bladeren hangen lichtjes over. Als je het lampenpoetsersgras wat dichter bij elkaar plant, is dit siergras een prima bodembedekker. Het lampenpoetsersgras groeit vanaf het voorjaar snel naar de volwassen hoogte van 35-100 cm (afhankelijk van de soort), het duurt wel 2-3 jaar voordat er een mooie volle pol is ontstaan. De matig winterharde soorten kun je ook eenjarig kweken, het is dan nodig om ze elk voorjaar opnieuw te planten.


Welke soorten lampenpoetsersgras zijn er?

Lampenpoetsersgras (Pennisetum advena 'Rubrum')Lampenpoetsersgras (Pennisetum advena 'Rubrum')

Lampenpoetsersgras (Pennisetum advena 'Rubrum')

De Pennisetum advena 'Rubrum' heeft donker bruinrood gekleurd blad en wijnrode tot zilverige bloeiaren die sierlijk overhangen. Matig winterhard. Deze werd voorheen ook wel Pennisetum setaceum 'Rubrum' genoemd.

  • Hoogte 60 cm

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty')Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty')

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty')

De Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty' is een wat grotere soort met dikke, bijna zwarte pluimen en een fraaie gele herfstkleur.

  • Hoogte 75-100 cm

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Hameln')Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Hameln')

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Hameln')

De Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is de bekendste cultivar voor de tuin met lichtbruine pluimpjes. Bloeit eerder en blijft wat lager.

  • Hoogte 70-80 cm
Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Hameln')Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Hameln')

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Hameln')

De Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is de bekendste cultivar voor de tuin met lichtbruine pluimpjes. Bloeit eerder en blijft wat lager.

  • Hoogte 70-80 cm

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Moudry')

De Pennisetum alopecuroides 'Moudry' bloeit met paarsbruine aartjes. Mooie ronde pol blad, late bloei.

  • Hoogte 50-60 cm

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Red Head')Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Red Head')

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Red Head')

De Pennisetum alopecuroides 'Red Head' is een wat forsere cultivar met dikke roodbruine pluimen.

  • Hoogte 75-100 cm
Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Red Head')Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Red Head')

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Red Head')

De Pennisetum alopecuroides 'Red Head' is een wat forsere cultivar met dikke roodbruine pluimen.

  • Hoogte 75-100 cm

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Viridescens')Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Viridescens')

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Viridescens')

De Pennisetum alopecuroides 'Viridescens' vormt een wat grotere, breed uitgroeiende pol blad, de dikke pluimen zijn bijna zwart van kleur. Fraaie gele herfstkleur.

  • Hoogte 75-100 cm

Lampenpoetsersgras (Pennisetum 'Little Bunny')Lampenpoetsersgras (Pennisetum 'Little Bunny')

Lampenpoetsersgras (Pennisetum 'Little Bunny')

De Pennisetum 'Little Bunny' is een kleinere variant met mooie borstelige pluimpjes in lichtbruin tot iets paars.

  • Hoogte 35-45 cm

Lampenpoetsersgras (Pennisetum orientale)

De Pennisetum orientale valt op dankzij de extra pluizige lichtroze pluimen aan overhangende stengels. Matig winterhard.

  • Hoogte 50-60 cm

Lampenpoetsersgras (Pennisetum orientale 'Karley Rose')

De Pennisetum orientale 'Karley Rose' heeft heel pluizige, sprekend roze bloempluimpjes aan overhangende stengels. Matig winterhard.

  • Hoogte 50-60 cm

Lampenpoetsersgras


Is lampenpoetsersgras giftig?

Nee, lampenpoetsersgras is niet giftig. De Pennisetum is niet giftig voor katten, en ook helemaal veilig voor andere huisdieren en voor kinderen. Het lampenpoetsersgras is echter een sierplant en niet geschikt voor consumptie, de bladeren kunnen wat ruw zijn en daarom is het beter dat katten ze niet opeten.


Komen er bloemen aan lampenpoetsersgras?

Ja, er komen leuke bloempluimpjes aan lampenpoetsersgras. Het zijn borstelige aartjes in groen, roze of lichtbruin, soms zit er een wit pluimpje op de top van de pluim.

Wat is de bloeitijd van lampenpoetsersgras?

Het lampenpoetsersgras bloeit vanaf augustus tot en met oktober.

Wat te doen als je lampenpoetsersgras is uitgebloeid?

Als je lampenpoetsersgras is uitgebloeid, hoef je niets te doen. De pluimpjes kleuren langzaam naar strogeel en blijven nog de hele winter decoratief. Zeker met een laagje sneeuw of rijp zijn ze prachtig!


Welke standplaats is ideaal voor lampenpoetsersgras?

Pennisetum zal het rijkst bloeien in de volle zon, een plek in de halfschaduw wordt ook goed verdragen. De stevige bladeren van het lampenpoetsersgras zijn goed bestand tegen wind, ook tegen zeewind. Het lampenpoetsersgras groeit het best in wat lichtere, goed doorlatende grond. In zware kleigrond die altijd vrij vochtig is, zal dit siergras het minder goed doen. 

Kan lampenpoetsersgras in een pot?

Lampenpoetsersgras kan heel goed in een ruime pot groeien. Kies wel een pot met gaten in de bodem, zodat het water goed weg kan lopen. Heb je een wat kleinere pot of bak? Kies dan het liefst voor een wat lagere Pennisetum. De bovenkant van de kluit moet 2-3 centimeter onder de rand van de pot komen, zo is er voldoende ruimte om water te geven. Verpot het siergras om de drie jaar in het voorjaar.


Is lampenpoetsersgras winterhard?

Het lampenpoetsersgras is zeer winterhard en hoeft niet tegen de vorst beschermd worden. Groeit je lampenpoetsersgras in een pot? Zorg er dan wel voor dat het water goed uit de pot kan lopen, want een te natte kluit in de winter kan wel voor problemen zorgen.


Is lampenpoetsersgras groenblijvend in de winter?

Nee, het lampenpoetsersgras is niet groenblijvend in de winter, het is een bladverliezende vaste plant. Maar Pennisetum heeft wel een prachtig wintersilhouet: de bruin verkleurde bladeren en bloempluimen blijven de hele winter staan!


Lampenpoetsersgras planten: wanneer en hoe?

Het lampenpoetsersgras kun je het hele jaar door planten, maar planten in het voorjaar heeft wel de voorkeur. Plant je in het najaar? Knip de bladeren dan niet af, dit doe je dan pas in het komende voorjaar om te voorkomen dat er water in de afgeknipte stengels blijft staan. Hierdoor kan dit siergras namelijk gaan rotten. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Dompel de kluit met pot en al in een emmer water. Verwijder de pot, zet de plant in het plantgat en druk de aarde goed aan. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. De plantafstand voor het lampenpoetsersgras is gemiddeld 45 cm.


Hoe moet je lampenpoetsersgras verzorgen?

Eenmaal goed aangeslagen kan Pennisetum best wat droogte aan, maar we raden je toch aan om in een warme en droge zomer extra water te geven. Dat geldt zeker voor planten die nog maar net in de grond staan.  

Het lampenpoetsersgras heeft niet zoveel mest nodig om goed te kunnen groeien, geef elk voorjaar wat koemestkorrels of speciale mest voor siergrassen. De dosering vind je op de verpakking.

Voor je lampenpoetsersgras


Snoeien van lampenpoetsersgras

Snoei Pennisetum één keer in het voorjaar, zodra de nieuwe sprietjes net boven de grond komen. Dit is meestal in april. Knip alles zo kort mogelijk af, maar blijf wel boven de nieuwe jonge sprietjes. Zo maak je ruimte voor het nieuwe blad. Gebruik een schonen en scherpe snoeischaar of een heggenschaar.


Lampenpoetsersgras verplaatsen of verplanten?

Pennisetum is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd hiervoor is het voorjaar (maart-april). Graaf de wortelkluit van het lampenpoetsersgras zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Kun je lampenpoetsersgras stekken?

Het lampenpoetsersgras is makkelijk te vermeerderen door deze te delen in het voorjaar (maart-april). Graaf de pol op en deel de wortelkluit in meerdere kleine stukken. Trek voorzichtig een deel van de wortelkuit af, dit heet ook wel scheuren. Elk deel moet flink wat wortels hebben. Plant de buitenste delen opnieuw en geef de eerste tijd extra water.

Je kunt ook in het voorjaar alleen een deel aan de buitenkant van de pol afsteken en dit stekje van het lampenpoetsersgras apart opkweken in een potje met stekgrond of potgrond.


Wat is er aan de hand met mijn lampenpoetsersgras?

Soms zie je dat je tuinplant het moeilijk heeft, maar wat veroorzaakt dit en wat kun je eraan doen?

Bloeit je lampenpoetsersgras niet?

Als je lampenpoetsersgras niet bloeit dan kan het siergras op een verkeerde plek in je tuin staan. Waarschijnlijk krijgt je Pennisetum te weinig zon. Controleer ook de vochtigheid van de grond, zeker te natte grond is niet gunstig. Bij een jonge plant kan het voorkomen dat er pas in het tweede jaar bloempluimpjes verschijnen. Gaat het juist om een al wat oudere plant? Dan raden we je aan de graspol in het voorjaar of najaar op te graven, in stukken te delen en alleen de buitenste stukken opnieuw te planten.

Wordt je lampenpoetsersgras geel?

Als je lampenpoetsersgras geel wordt dan staat het gras waarschijnlijk veel te droog of veel te nat. Controleer de vochtigheid van de grond en zoek zo nodig een betere standplaats. Pennisetum houdt van goed doorlatende grond, die mag niet gortdroog zijn. Het is normaal dat het blad in het najaar een gele herfstkleur krijgt.

 

Symptoom lampenpoetsersgras Oorzaak Wat te doen
Bloeit niet Te weinig zon, te droog, te vochtig Op een zonnige plek planten, vochtigheid van de grond controleren
Wordt geel Te droog, te vochtig Vochtigheid van de grond controleren, eventueel andere standplaats

Lampenpoetsersgras bij jou thuis

Deel jouw Pennisetum met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top