Laden..
Begonia

Begonia

De begonia is voor de tuin weer helemaal hip! Van de knolbegonia’s en de eenjarige begonia’s (begonia buitenplant) zijn enorm veel varianten. Je kunt kiezen uit begonia’s met piepkleine bloemen of juist reusachtige gevulde bloemen, in wit, geel, oranje, zalmkleurig, rood of roze. Het komt voor dat er wel honderd bloemen aan één begoniaknol komen! Zo zorgt de uitbundig bloeiende begonia voor een kleurexplosie in je tuin. De tuinbegonia is mooi vanaf mei, tot ver in oktober kun je van de bloemen blijven genieten. Ook het sappige blad is heel decoratief.

De makkelijk te verzorgen begonia kun je gebruiken als borderplant, eenjarige perkplant, terrasplant en balkonplant. Het is een van de langst bloeiende potplanten. Knolbegonia’s kun je makkelijk overhouden zodat ze volgend jaar opnieuw gaan bloeien in je tuin.

De begonia hoort bij de begoniafamilie (Begoniaceae), een van de grootste plantenfamilies. Veel soorten komen oorspronkelijk uit (sub)tropische gebieden in Amerika, maar je kunt ook soorten vinden in Afrika en Zuid-Azië. Er zijn ongeveer 2000 soorten, bekend, voor de tuin zijn er door kruisen heel wat verschillende cultivars ontstaan.  

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De begonia in het kort

Soorten:

2000

Bekendste soorten:

Begonia semperflorens, Begonia tuberhybrida, Begonia tuberosa

Bloeiend:

Ja

Bloeiperiode:

Juni-oktober

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw

Giftig:

Ja

Winterhard:

Nee

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Ja, uitgebloeide bloemen weghalen

Kenmerken:

Eenjarige plant, knolgewas

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de begonia?

De groeiwijze van de knolbegonia kan hangend zijn of rechtop staand (opgaand). De hangende begonia’s komen mooi uit in een hoge pot of een hanging basket. De opgaande of staande zijn ook prachtig voor een pot, deze knolbegonia groeit ook prima in de volle grond. De hangende begonia’s worden vaak ‘cascade’ begonia’s genoemd of Begonia pendula. Als ze extra grote bloemen hebben dan zie je er ook ‘grandiflora’ bij staan. De staande begonia’s groeien eerst rechtop, maar na een tijdje gaan de toppen van de stengels sierlijk overhangen. De vrij grote bladeren hebben een asymmetrische vorm.

De eenjarige begonia heeft een compacte en opgaande groeiwijze. Deze soort gebruik je vooral in potten en in perken, ook mooi langs de rand van de border.

Alle begonia’s groeien vanaf het voorjaar snel naar hun volwassen grootte.


Welke soorten begonia's voor buiten zijn er?

Waterbegonia (Begonia semperflorens)

De Begonia semperflorens is een eenjarig gekweekte buiten begonia (meestal gezaaid). Het blad is groen of paarsbruin, de bloemen zijn wit, roze of rood. Deze soort heeft geen knollen.

  • Hoogte: 10-20 cm
  • Bloeitijd: juni-oktober

Hangbegonia (Begonia tuberhybrida 'Waterfall')Hangbegonia (Begonia tuberhybrida 'Waterfall')

Hangbegonia (Begonia tuberhybrida 'Waterfall')

De Begonia tuberhybrida 'Waterfall' is een knolbegonia met klein donkergroen blad en zacht oranje gevulde bloemen aan overhangende stengels. Hangbegonia.

  • Hoogte 20-40 cm
  • Bloeitijd: juni-oktober

Knolbegonia (Begonia tuberosa)Knolbegonia (Begonia tuberosa)

Knolbegonia (Begonia tuberosa)

De Begonia tuberosa is een knolbegonia met grote, vaak dik gevulde bloemen en vrij groot blad. Deze begonia is er in diverse kleuren. Meestal opgaand, maar er zijn ook hangende vormen.

  • Hoogte: 20-40 cm
  • Bloeitijd: juni-oktober

Tuinbegonia (Begonia grandis)

De Begonia grandis komt uit China en Japan en is een van de meest winterharde knolbegonia’s. De opgaande stengels groeien uit een knol. Grote, spitse bladeren die aan de onderkant bruinrood zijn, kleine witroze bloemen.

  • Hoogte: 30-40 cm
  • Bloei: juli-oktober

Knolbegonia en buiten begonia


Zijn de knolbegonia en buiten begonia’s giftig?

Ja, de begonia is giftig voor mensen en dieren. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. Bij sommige soorten zijn de bloemen eetbaar. Eet alleen begonia bloemen die speciaal hiervoor verkocht worden.


Komen er bloemen aan de buiten begonia?

Ja, er komen mooie bloemen aan de begonia. Ze zijn er in heel veel kleuren en kunnen zelfs tweekleurig zijn. Er zijn rechtopstaande begonia’s met grote, gevulde bloemen (dubbelbloemige begonia’s), maar ook soorten met heel kleine bloemen (kleinbloemige begonia’s) en soorten met enkele bloemen (enkelbloemige begonia’s). Bij de hangende knolbegonia’s zijn er grootbloemige, kleinbloemige en gevulde soorten (Cascade). Een begonia heeft zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen, de mannelijke bloemen zijn het grootst en hebben meer bloemblaadjes.

Wat is de bloeitijd van de begonia?

De begonia bloeit van juni tot in oktober, zelfs in de herfst verschijnen er nog nieuwe bloemen. Vaak kun je in mei jonge planten kopen die dan al bloeien.

Wat te doen als je begonia is uitgebloeid?

Als je begonia is uitgebloeid, hoef je niets te doen, er gaan vanzelf weer nieuwe bloemknoppen open. Je kunt wel voorzichtig de uitgebloeide bloemen met je vingers weghalen.

BuitenbegoniaBuitenbegonia

Welke standplaats is ideaal voor de knolbegonia en buitenbegonia?

De knolbegonia groeit het liefst in de halfschaduw, uit de felle zon. Maar als de grond voldoende vochtig is, en met een beetje bescherming tegen de felste middagzon, kan een knolbegonia ook in de zon staan. De knolbegonia is een van de weinige potplanten en perkplanten die rijk bloeien in de halfschaduw. De buitenbegonia Begonia semperflorens kan in de halfschaduw groeien, maar ook prima in de volle zon.

Een begonia kan goed tegen de wind, maar de hogere begonia’s met grote, gevulde bloemen kun je beter wel beschut zetten.

Een begonia groeit goed in voedselrijke, humusrijke, liefst wat zure grond. Een mengsel van tuinaarde, compost en potgrond is ideaal, maar je kunt voor potten ook universele potgrond gebruiken.

Kan de knolbegonia in pot?

Ja de knolbegonia kan heel goed in een pot groeien, deze rijke bloeier komt zelfs het mooist uit in een pot, bak of mand. De hangbegonia’s zijn fantastisch voor een hanging basket. Kies een ruime pot of mand, zo heeft je begonia de ruimte. Bovendien droogt de grond minder snel uit in een grote pot. De pot moet altijd gaten in de bodem hebben zodat het water goed kan weglopen.


Is de knolbegonia winterhard?

Nee, de knolbegonia is niet winterhard. Je kunt de begonia knollen wel heel makkelijk vorstvrij overwinteren, net als een dahliaknol. Als het blad in de herfst geel gaat worden, geef je al minder water zodat je begonia droger wordt. In oktober graaf je de begonia knol op voordat het gaat vriezen, of net na de eerste lichte nachtvorst. Knip je de stengels af en laat de knol goed drogen. Bewaar de knollen in een bakje waar je een laagje iets vochtig zand in strooit en leg ze in een droge en koele ruimte (bijvoorbeeld in de kelder). Dit mag een donkere plek zijn. Controleer de knollen af en toe, als ze te droog worden kun je ze eens besproeien met de plantenspuit, als ze te nat zijn even goed laten drogen. Zodra het gevaar van vorst in het voorjaar geweken is, kun je de begoniaknollen gaan planten. Ze zullen de hele zomer door nog rijker bloeien dan vorig jaar! Je kunt in het voorjaar natuurlijk ook nieuwe begonia knollen kopen.

De soort Begonia grandis is wel redelijk goed winterhard. Als je de grond in de winter vrij droog kunt houden dan komt deze knolbegonia de winter meestal wel door.


Is de begonia buitenplant winterhard?

Nee, de begonia buitenplant is niet winterhard. De Begonia semperflorens (zonder knol) worden eenjarig gekweekt. Deze begonia sterft voor de winter af, in het voorjaar kun je weer nieuwe eenjarige begonia’s kopen.

De soort Begonia grandis is wel redelijk goed winterhard. Als je de grond in de winter vrij droog kunt houden dan komt deze knolbegonia de winter meestal wel door.


Is de knolbegonia groenblijvend in de winter?

Nee, de knolbegonia is niet groenblijvend, het is een bladverliezende plant.


Is de begonia buitenplant groenblijvend in de winter?

Nee, de begonia buitenplant is niet groenblijvend, het is een bladverliezende plant.


De knolbegonia en buiten begonia planten: wanneer en hoe?

De knolbegonia kun je in het voorjaar kopen en buiten planten. De platte bruine begoniaknol verdient niet de schoonheidsprijs en er lijkt niet veel leven in te zitten. Maar je zult er versteld van staan hoe snel je begonia gaat groeien. Je kunt de knol vanaf begin mei buiten in de volle grond of in een pot planten. Plant een begoniaknol altijd met de holle kant naar boven. Vanuit het holle hart gaan de sappige stengels en bladeren groeien. Bedek de knol met 1-2 cm aarde. Vul een pot niet helemaal op maar laat een gietrand van zo’n 2 centimeter over, dat is straks handig met water geven. Pas op met late nachtvorst als de eerste scheutjes boven de aarde komen, want ze kunnen beslist niet tegen vorst. De knol van Begonia grandis plant je wat dieper, ongeveer 5-7 centimeter.

Je kunt een knolbegonia ook al wat eerder in een pot planten en binnen opkweken, dit noem je voortrekken. Het voordeel hiervan is dat je knolbegonia eerder zal gaan bloeien, je kunt dus nog langer van de bloemen genieten. Leg de knol half april in een ondiepe pot of een bakje met zaaigrond, met de holle kant naar boven, ongeveer 2 cm van elkaar. Bedek de begoniaknol met 2,5 centimeter aarde. Zet je begonia knollen op een warme en lichte plek bij ongeveer 18 °C. Houd de grond licht vochtig, al vrij snel zul je de eerste scheutjes zien verschijnen. Zet je begonia dan over in een potje van 10-12 cm doorsnede om de jonge plant verder op te kweken. Plant de voorgetrokken begonia’s vanaf half mei buiten in een pot of in de volle grond. Laat de jonge planten wel eerst rustig wennen aan de buitentemperatuur en het fellere licht, zet ze dus op een schaduwrijke en beschutte plek.

De buiten begonia kun je vanaf half mei buiten planten, als er geen nachtvorst meer voorspeld is. Deze plant kan namelijk beslist niet tegen vorst. Plant de eenjarige waterbegonia voorzichtig, de stengels zitten vol water en breken makkelijk af. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau.

Een knolbegonia wordt een forse plant, met één knol kun je makkelijk een pot van 25-30 cm doorsnede vullen. Wil je een perk met knolbegonia’s beplanten dan heb je ongeveer 20 knollen per vierkante meter nodig om het perk mooi vol te krijgen.

Houd voor de eenjarige waterbegonia 25-30 cm aan als plantafstand. Als je Begonia semperflorens te dicht op elkaar plant dan kan het blad niet goed drogen en krijg je eerder problemen met lelijk blad.


Hoe moet je de knolbegonia en buiten begonia verzorgen?

Voor de knolbegonia en de buiten begonia mag de grond nooit helemaal uitdrogen. Een begonia is heel sterk, als je maar voldoende water geeft! De grond moet nu ook weer niet constant echt nat zijn want dan kunnen de knollen gaan rotten. Zorg dus wel voor een goede drainage. Giet direct op de aarde en niet op het blad.

Geef je begonia vanaf vier weken na het planten tot en met augustus wekelijks vloeibare mest voor terrasplanten, tomatenmest is ook geschikt. De voeding kun je in het gietwater doen.

Verzorgingsproducten voor je begonia


Snoeien van de knolbegonia en buiten begonia 

Waarom moet je een knolbegonia en buiten begonia  snoeien?

Je hoeft een begonia niet beslist te snoeien. Maar als je de uitgebloeide bloemen weghaalt, zal je begonia nog rijker en langer bloeien. Bij veel begonia’s vallen de bloemen vanzelf van de plant als ze uitgebloeid zijn, dan hoef je dus niet te snoeien. Er is nog een trucje om grotere bloemen te krijgen. Knip de kleine bloemknopjes weg, alle energie gaat nu naar de bloemen die overblijven en die zullen hierdoor nog groter worden.

Bij grootbloemige knolbegonia’s kun je eventueel lange stengels terugknippen, zo blijft je begonia mooi vol en stevig. De bloemen worden hierdoor kleiner, maar er zullen wel meer bloemen open gaan.

Hoe vaak en wanneer moet je een knolbegonia en buiten begonia snoeien?

Je kunt bij de knolbegonia en de buiten begonia ongeveer 1 x per week de uitgebloeide bloemen weghalen. Dit doe je vanaf het begin van de zomer, zodra de eerste bloemen gaan verwelken. Te lange stengels knip je bij voorkeur weg voor eind juni.

Hoe snoei je een knolbegonia en buiten begonia?

Je snoeit de knolbegonia en de buiten begonia door de uitgebloeide bloemen weg te halen. Wil je te lange stengels afknippen, snoei dan vlak boven een zijscheutje of een blad. Knip ook lelijke bladeren weg, zo blijft je begonia er altijd prachtig uitzien.

Waarmee snoei je een knolbegonia en buiten begonia?

De begonia snoei je met een scherpe en schone snoeischaar. Voor het weghalen van uitgebloeide bloemen kun je een bloemenschaartje gebruiken.


Een knolbegonia of buiten begonia verplaatsen of verplanten?

De knolbegonia of buitenbegonia kun je beter niet verplanten. De plant staat maar één seizoen op dezelfde plek, voor een goede groei kun je de begonia beter op die plek laten staan. Volgend voorjaar kun je de begonia wel op een andere plek zetten.


Hoe kun je de knolbegonia en buiten begonia stekken?

Je kunt de knolbegonia vermeerderen door stengelstek te nemen. Neem in april of begin mei een pas uitgelopen scheutje van de knol. Probeer daarbij een klein stukje van de knol mee te nemen (een ‘hieltje’). Doe de stek in een potje met stekgrond en zet je begoniastek op een warme plek bij 18-21 °C. Je kunt de stekjes ook in een glas water zetten, ze zullen vrij snel wortels gaan vormen.

Heb je na een paar jaar heel grote knollen? Dan kun je de knol met een scherp mes in stukken snijden om je begonia te vermeerderen. De beste tijd hiervoor is het voorjaar, als de knol net is uitgelopen. Elk deel van de knol moet minimaal één scheutje hebben. Laat de knol na het snijden eerst een paar uur goed drogen en pot dan elk deel apart op. De bovenkant van de stukjes knol mogen net boven de potgrond uitkomen.


Wat is er aan de hand met mijn knolbegonia of buiten begonia?

Krijgt het blad van je begonia bruine randen?

Als de bladeren van je begonia bruine randen krijgen, dan is de grond waarschijnlijk te droog. Controleer de vochtigheid van de grond en geef meer water. Bruine randen aan de begoniabladeren kan ook komen door zonnebrand. Houd de plant uit de felle middagzon.

Vallen de bloemen van je begonia af?

Als er veel nog niet verwelkte bloemen van je begonia afvallen, dan is de grond waarschijnlijk te droog. Het is normaal dat uitgebloeide bloemen van de plant vallen.

Zie je witte vlekken op het blad van je begonia?

Zitten er witte vlekken op het blad van je begonia, dan kan dit komen door meeldauw. Meeldauw krijgt een kans als de grond te droog is, maar het kan ook voorkomen als de bladeren te lang nat blijven. Meeldauw komt vooral voor in de herfst. Wil je meer weten over het bestrijden van meeldauw lees dan onze blog over meeldauw bestrijden.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Blad krijgt bruine randen Te droog, zonnebrand Meer water geven, tegen felle zon beschermen
Bloemen vallen af Te droog Meer water geven
Witte vlekken op het blad Meeldauw Meer water geven, blad mag niet nat worden, meeldauw bestrijden

De begonia bij jou thuis

Deel jouw begonia met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top